02.01.2018 14:30
для всіх
381
    
  2 | 3  
 © Суворий

Кабульський книгар

Кабульський книгар Осне Сайерстад

відгук на книгу Осне Сайерстад "Кабульський книгар"

Афганістан продовжує втрапляти у стрічки з не дуже файними новинами. Будучи доволі відомою та знаковою для багатьох країною, вона залишається одною з найменш бажаних для туристів і, в той же час, надзвичайно цікавою для вивчення. Це немов інший світ, де сутність людських проблем та стосунків залишається на найнижчому, первинному рівні, коли межу між життям та смертю можна буквально помацати руками заледве не щодня. І тоді не залишається ні часу, ні бажання на банальності та ідіотськи вибрики. Все суворо, стратегічно вивірено і загорнуто в іслам. А ще там не припиняється ланцюжок війни: визвольна -> громадянська -> терористична. Від того афганський досвід всесторонній, а самі афганці добре вміють лише одне - виживати.

"Кабульський книгар" Осне Сайерстад не є посібником по історії Афганських війн. Це набір захоплюючих, але сумних оповідань з реального життя однієї з афганських родин. Події періоду після звільнення від талібів з кінця 2001 року. Екскурси в історію теж є у вигляді спогадів учасників, без яких неможливо пояснити логіку деяких вчинків.

Афганська родина - це монолітний підрозділ спеціального призначення, де чітко розподілено ролі всіх учасників, і кожен беззаперечно слідує ним, розуміючи, що від нього залежить життя всього підрозділу. Беззаперечне лідерство глави сім`ї та повне підкорення жінок чоловікам. Відданість родині пояснюється тісним племінним зв`язкам, які домінують над національними та державними. Важко відшукати більш децентралізовану країну, як Афганістан, де держава не відіграє майже жодної відчутної ролі в житті людей, а натомність панують родові зв`язки, вожді та іслам.

Осне Сайерстад проела деякий час в сім`ї афганців, як частина родини, але оповідь побудована через подачу окремих новел, де вона, як дійова особа, не фігурує. Найбільше її цікавить місце і проблеми жінок в світі, що належить чоловікам.

Молода дівчина - це актив сім`ї. Без жодних сентиментів глава родини віддасть її тому, хто здатен заплатити значний викуп, на який розраховують довгі роки, щоб покращити фінансовий стан. Якщо "актив" необережно заплямує себе, угоди не буде ніколи з усіма витікаючими для родини наслідками. Від цього вибудовується уся логіка вироблена віками: беззаперечна покора чоловікам ще з дитинства, паранджа, як ефективний засіб мінімізації випадкових ексцесів, купа супутніх звичаїв та релігійних обмежень. Зіпсований "актив" не чекає нічого доброго. В охопленій перманентною війною країні, з безліччю нещасних вдів та багатодітних сімей, є достатній вибір.

Описані історії та долі "Кабульського книгаря" варті осмислення. Але варті й розуміня підходи людей до свого виживання в найекстемальніших умовах, що тягнуться віками. Цих людей не надуриш обіцянками про покращення життя сьогодні чи завтра. Кожне попереднє покоління міцно цементує для наступного правила гри, які є жорсткими, але ефективиними в умовах правового хаосу та високої ймовірності нової війни. Нескладно надати людям безмежну свободу, значно важче не покинути їх напризволяще наодинці з проблемами, які вони не в стані вирішити, порожнім шлунком і хаосом на вулицях. Афганська родина ще не скоро перетвориться на сім`ю рівних та незалежних особистостей, як би не нав`язували їм західні цінності. Особливо в умовах безробіття, терору та економіці малих господарств, що виживають за рахунок вирощення опіуму, який є основною компонентою героїну.

"Кабульский книгар" корисне чтиво. Місцями занадто жорстке для підлітків, але будучи часто саме історіями про підлітків, варте і їх уваги теж.

Рекомендується до прочитання усім, хто цікавиться проблемами родин в умовах Афганістану, звичаями афганців, вчинками та їх мотивами. Висвітлено роль ісламу в житті людей, подано найсвіжіші спогади про період правління Талібану, з його наджорсткими обмеженнями в уже й так обмеженому світі. Варто зазначити, що в книзі практично не згадується вторгнення радянських військ у 80-х. Книга про інше і про це Ви мало що знайдете.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 07.01.2018 02:25  Ігор Рубцов => © 

У мене, як вирок, довічний інтерес до теми Афганістану. Є незгасна мрія колись туди повернутись, хоч на день.

 05.01.2018 21:52  Каранда Галина => © 

Подобаються такі книги - менше метафор, більше правди... спало на думку, що в долях цієї сім`ї дуже багато спільного з долями українських сімей початку 20-го століття. Принаймні деякі моменти дуже схожі на ті, про які моя бабуся розказувала. Тільки й того, що без паранджі. Видно, у важкі часи закони виживання однакові.

 03.01.2018 13:26  Каранда Галина => © 

Читаю. Місцями вражає.