04.01.2018 16:02
для всіх
154
    
  3 | 3  
 © Душа

Сирія. Дамаск. Так зароджувалося Християнство. Дорогою Апостола Павла

Сирія. Дамаск. Так зароджувалося Християнство. Дорогою Апостола Павла

з рубрики / циклу «Сирія нарис»

Історично-біографічний нарис (історична частина)продовження...


Сирія. Дамаск. Так зароджувалося Християнство. Дорогої Апостола Павла


На древній Дамаській землі відбувалися найважливіші події Християнської історії. Колись, за дорученням Єрусалимського синедріону (1) народжений Савл, вчений – фарисей, ревний гонитель Християнського вчення і його подвижників, пізніше, в Хрещенні Апостол Павло, слідував по дорозі в Дамаск, з метою знищення, розташованої там Християнської громади.


Але в провінції Каукаб сталося його чудесне прозріння. Місцеві жителі називають це місце пагорбом Святого Павла.


Так в Діяннях Святих Апостолів Священного Писання розповідається про явлення Ісуса Христа Савлу:

22: 6 «Коли я був у дорозі й наближався до Дамаску опівдня, раптом осяяло мене велике світло з неба».

22:7 «Я впав на землю, і голос почув, що мені говорив: Савле, Савле! що ти гониш Мене? » 22: 8 «а Я запитав: хто Ти, Господи? Він мені відказав: Я Ісус Назарянин, котрого переслідуєш ти».

22»10 «Тоді я сказав: Господи! що мені робити? Господь же до мене промовив: уставай та й іди до Дамаску, а там тобі скажуть про все, що тобі призначено робити».

22:11 «А як я від слави світла того позбувся зору, то колишні зі мною за руку привели мене в Дамаск».

22:12 «Ананїя, чоловік благочестивий за законом, схвалюваний усіма Юдеями, що живуть в Дамаску», 

22:13 «прийшов до мене і, ставши, промовив мені: Савле! стань видющий. І я хвилі тієї побачив його».


І тоді, колись фарисей Савл перетворився на одного з Святих отців засновників Антіохійського Патріархату Християнської Православної Церкви (2) – Апостола Павла.


На місці осяяння Святого Павла, в провінції Каукуб розташовувався стародавній Храм, нині зруйнований і лише фрагментально вцілілий. На його території в 2005 році був зведений Монастир «Видіння Господа Апостолу Павлу».


За міськими Східними воротами Дамаської фортеці, Баб Шарки ( одні з семи стародавніх воріт Дамаска), розташовується Пряма вулиця, на якій проживав Юда (3), який поселив майбутнього Апостола Павла, коли той перебував у сліпоті. Саме тут згідно Біблії, Святий Ананій зцілив Святого Павла і той прозрів.


В околицях Біблійної вулиці, розташовується Будинок Священномученика Ананія, першого єпископа Дамаського і одного з 70 учнів Ісуса Христа (Новий Заповіт. Від Луки 10:1). У підземеллі будинку розташована Каплиця Святого Ананія, де збиралися перші Християни на проповідь і молитву. Згідно з літописами, у цьому Храмі Святий Ананій хрестив Апостола Павла. Там же розташовані міські Ворота Кисан, через які, згідно з переказами, біг Апостол Павло, спустившись з однойменної вежі, ховаючись втечею від гонителів Християнства.


У наші дні, на місці древнього візантійського Храму на честь Діви Марії, який перебував на Прямій вулиці, розташовується резиденція Православного Антіохійського (сирійського) Патріархату.


Автор нарису - колишній місцевий житель Сирії (Дамаск - Хомс - Масьяф (мухафаза Хами))


Ілюстрація - стародавня Римська Тріумфальна арка на вулиці Прямій у старому Дамаску.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 04.01.2018 17:32  Тетяна Белімова => © 

Чудовий нарис, пані Олечко)) Як гарно побувати в тих місцях, про які Ви пишете, за відсутності такої можливості, добре просто прочитати про них.

Дякую!

P.S. Картинка мені нагадала наші Золоті Ворота в Києві)