05.01.2018 22:26
для всіх
139
    
  5 | 5  
 © Душа

Сирія. Сайданайский Монастир Різдва Божої Матері

Сирія. Сайданайский Монастир Різдва Божої Матері

з рубрики / циклу «Сирія нарис»

Історично-біографічний нарис (історична частина)продовження...


Сайданайский жіночий Православний Монастир Різдва Божої Матері (1), був заснований на місці явлення Пресвятої Богородиці візантійському імператорові Флавію Петру Саватію Юстиніану Першому (2), у середині 6 століття нашої ери, на горі, що має висоту 1 500 м над рівнем моря, у провінції Дамаска.


Згідно з легендою 546 - 547 роках Юстиніан Великий прямував в черговий військовий похід і шлях його лежав через Сирійські Землі. У Сайданаї, провінції Дамаска, він вирішив зупинитись для відпочинку. А під час полювання, Юстиніан побачив прекрасну газель і почав переслідувати її, так він гнався за нею до пагорба однієї з найвищих гірських масивів околиць Сайданаї. Однак, коли Юстиніан спробував убити її своєю стрілою, в потоці осяйного світла, на місці газелі він побачив Пречисту Діву Марію, у білому повітряному вбранні. На що вона сказала йому: « Кого ти намагаєшся вбити, невже ти хочеш стріляти в Божу Матір?», і явила свою волю звести на цьому місці монастир, якому вона буде протегувати. Згідно з легендою, другий раз Пресвята Богородиця з`явилася Юстиніану, щоб підказати йому план зведення монастиря.


Першою настоятелькою монастиря була сестра імператора. На її прохання, одним із паломників, що прямували в Єрусалим до Гробу Господнього, в монастир була привезена Чудотворна Ікона Божої Матері, одна з чотирьох, написаних апостолом Лукою, зберігається вона в невеликій каплиці храмового комплексу, в срібному кіоті, який відкривається раз на рік в день пам`яті Святого Луки. Ікона мироточить, відома багатьма чудесами і зціленнямі.


Монастир і його Святині однаково шановані християнськими і мусульманськими громадами, і є одним з найвидатніших і найпроцвітаючих жіночих монастирів в Сирії. На території храмового комплексу знаходиться притулок створений для дівчаток-сиріт.


_


На ілюстрації - Сайданайский Православний Монастир Різдва Божої Матері.


Автор нарису - колишній місцевий житель Сирії (Дамаск - Хомс - Масьяф (мухафаза Хами))

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 09.01.2018 08:26  Тетяна Белімова => © 

Пані Олечко, чудова оповідь, у чомусь подібна до легенди про створення Київської Лаври.
Вітаю Вас із Різдвом!

 06.01.2018 13:50  Сліпокоєнко Роман => © 

А що ж це за така висока гора 1 500 км ?