16.01.2018 07:01
для всіх
147
    
  1 | 1  
 © Чиянова Марина Вікторівна

Едуард Попов - автор на перетині світів

1. Коли Ви почали писати?


Безглузді двовіршя ще в шість років придумував. Пам`ятаю, ми з хлопчаками гуляли, навкруги був густий туман, і я вигадав таке: по усій землі лежить туман-палить травичку наркоман.


2. Які автори у всесвітній літературі надихають Вас? Чим саме?


З класиків люблю Достоєвського. Мені подобаються його величезні книжки з купою слів про внутрішні переживання. З сучасників люблю Пелевина і Сашу Соколова. Пелевина- за шизу. Соколова-за те, як він зміг передати внутрішній світ розумово відсталої дитини.

Читаєш і ніби сам вчишся в "Школі для дурнів". Так роман називається. Улюблених поетів у мене мільйон.

3. Ваша найцікавіша мандрівка? Чи є місце на Землі, яке Ви вважаєте найгармонійнішим для себе?

Мої кращі подорожі- коли їжджу до батьків в Лозову. Там росте дерево життя, від якого Адам з Євою не встигли обідати. Люблю під ним відпочивати. Якщо зберетеся в Лозову, пишіть мені. Покажу, де дерево знаходиться.


4. Що таке постмодернізм? Чи вважаєте Ви

цей напрям найцкавішим? Що буде після постмодернізму?


Постмодернізм - це коли ти вже нічого нового не можешпридумати, тому ліпиш колажі із старих чужих робіт.

Мені подобається усе мистецтво від

доісторичних наскальних коміксів до матюкливих реп-батлів. Тому у мене немає улюбленого напряму. Одні чекають постпостмодернізм, інші - метамодернизм. Перше пов`язане з відходом мистецтва в інтерактив, інше - з поверненням піднесеного і романтичного духу модернізму. А я чекаю, коли у мене буде власна квартира, щоб завести собаку. Я її або на вулиці підберу, або візьму в притулку.


5.Чим зумовлена популярність інших представників сучукрліту?


Дуже хотілося б дізнатися. Якщо це інтерв`ю читають Жадан, Прохасько, Іздрик, Катя Бабкіна або Андрухович, поділитеся знанням. Я розмовляв тільки з Любко Дерешом. Він реально працює над книгами і вибудовує композицію так, щоб було цікаво читати.


6.Який літконкурс Ви вважаєте найефективнішим у справі визначення українських талантів?


Чесно, без поняття. Цілком собі серйозний конкурс проводить видавництво"Смолоскип", але російськомовних вони до себе в пісочницю не беруть.

Тому я ходжу на літературні слеми. Там всім все одно, якою мовою ти говориш і пишеш.


7. Яка атмосфера або ритуал/звичка потрібні Вам для натхнення?


Потрібна звичка писати кожен вечір. Поки виходить через два-три дні. Мене надихає будь-яка атмосфера. Якщо це страхітливі одноманітні будні, я піду у ботсад лякати качок і дивитися на рибу. До того ж, не пропускаю можливостей пережити щось нове. Учора їздив на таксі на околицю міста, щоб дивитися в телескоп на зірки. Нас було шестеро чоловік і собаки. Я бачив Галактику Андромеди.

Вона густа і м`яка, як жінка. Мені взагалі здається, що макросвіт завертається в мікросвіт, і тому галактики -усього лише частки нашого тіла.


8.Як основна сфера діяльності співвідноситься у Вашому житті з літературою?


Я працюю креативним копирайтером в айті-компанії Magecom. Це прекрасно, тому що мої обов`язки -вигадувати і писати.


9. Що таке ідеальне суспільство з Вашої точки зору?


Думаю, це як в скандинавських країнах. У них найвищий рівень щастя у світі. У 2016 році першою була Данія, в 2017 - Норвегія.


Вони розумно розподіляють доходи, внаслідок чого у них немає такого неадекватного розриву між бідними і багатими, як в Україні. У нас 60% людей живуть за межею бідності, і це мене дратує. Хочу, щоб у усіх був будинок і робота. Справа в економіці. У людей мають бути гроші не лише на їжу і комуналку, але і на машину, квартиру, подорожі. Якщо у них це буде, вони стануть щасливіші. А де люди щасливі - там ідеальне суспільство.


10. Що таке дружба? На чому базується спілкування у Вашому колі друзів?


Дружба - вища міра любові до людини.

Сама краща дівчина - та, яка тобі ще і друг. Не знаю, як у вас, але мене усередині від моїх друзів аж ковбасить. Я їх так люблю, що усе живе усередині крутиться калейдоскопом, коли їх бачу. У кожного з них є особлива риса, за яку я їх обожнюю. Один мій друг врятував від смерті сіру ворону. Тепер вона живе у нього удома. Інший- складає вірші на ходу і класно читає вголос Мешканця півночі. Моя подруга пише і співає пісні, від яких я в захваті. Інша подруга на 24 році життя пішла довчатися вмузичну школу, яку одного разу кинула.

Ще у мене є друг, який завів дівчину і на усіх подзабив, але я його все одно люблю.


11. Хто з сучасних або класичних авторів світу вартий перекладу українською?


Не знаю. Я читаю в Інстаграмі англомовного поета із США. Він пише під псевдонімом Jewels. Але мені здається, його вірші в перекладі перетворяться на шопопало.


12. Чи бачите Ви позитивні зрушення у видавничій справі в нашій країні?


Так, особливо багато з`являється крутих дитячих книг. Мені їх самому читати цікаво.

Нещодавно прочитав книжку про те, як собака шукав друга серед інших тварин, але вони її зарозуміло посилали. А потім вона зустріла іншого собаку, і вони стали грати разом.


13. Який троп (художній засіб) Ви вважаєте навдалішим у Вашому творчому арсеналі? На які художні засоби звертаєте увагу, читаючи інших авторів?


Зазвичай я про це не думаю. Краще за все, коли використовують слова, які легко викликають образи в голові : килим, літак, шапка, сукня, відро, грудка шерсті, ніготь, 

огорожа, павутина. Якщо поезія повна таких слів, я не читаю, а дивлюся картинку.

Якщо у віршах абстракція на абстракції, я закриваю таку книжку.


14. Кого з українських інтелектуалів (необов`язково з літературних кіл) Ви вважаєте

взірцем для наслідування в питаннях самоосвіти?


Григорія Сковороду. Він залишив після себе багато лайфхаків. Не знаю, що там з самоосвітою, але потрібно подорожувати і шукати себе - це точно.



Одеса, 16.01.2018

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!