09.11.2018 22:22
для всіх
6576
    
  8 | 11  
 © Поліанна М

Мартин Боруля

Мартин Боруля

Скорочено

Трагікомедія Мартин Боруля була написана Іваном Карпенком-Карим в 1886 році. Давайте пригадаємо героїв та прочитаємо скорочено сюжет твору.

Герої трагікомедії Мартин Боруля

Мартин Боруля – головний герой п’єси, багатий шляхтич, чиншовик.

Палажка – жінка Борулі.

Марися – дочка.

Степан – син, канцелярист земського суду.

Гервасій Гуляницький – друг Мартина та батько Миколи.

Микола – син Гуляницького, кохає Марисю.

Націєвський – реєстратор із ратуші, котрого сватають за Марисю.

Красовський – шляхтич, з яким судиться Мартин Боруля.

Трандалєв – повірений Мартина, котрий веде справу позову з Красовським.

Протасій Пеньонжка, Матвій Дульський – чиновники.

Омелько, Трохим – наймити сім’ї Борулі.

Сюжет твору Мартин Боруля, читаємо скорочено

Головний герой трагікомедії, Мартин Боруля, відчайдушно намагається здобути титул дворянина, щоб підвищити свій соціальний статус. Для цього він хоче видати заміж свою дочку Марисю за реєстратора з ратуші Націєвського. Але Марися не кохає шляхтича, її серце належить Миколі – синові друга сім’ї Гервасія Гуляницького. Але, нажаль, Микола не дворянин, тому кумів проганяють. На місце їх з міста приїжджає Націєвський – розбещений молодик, але і він не лишається на довго, так як підслухавши розмову Мартина і Палажки про майбутнє дочки, вирішує, що вона вагітна. Дізнавшись про втечу обраного нареченого, Мартин Боруля наздоганяє та лупцює його.

І це лиш частина негараздів чиншовика, адже взяті в оренду землі у пана Красовського хочуть відібрати назад. Крім того, Боруля судиться з Красовським за образливі слова. Пан обізвав його «бидлом», а його сина Степана – «телям». Мартин чекає не дочекається поки прийдуть документи на «дворянство» і тоді він поквитається з усіма. Але усі плани рухнули. Орендовані землі у Мартина Борулі забирають, женихів нових немає, документи від Дворянського депутатського збору прийшли з помилкою, а повірений Трандалєв просто виманював гроші, адже вів справу одночасно і його, і Красовського. На додачу, закривається земський суд і син Степан втрачає роботу, хоча до останнього і не зізнається в цьому батькові. Мартин важко переживає усі негаразди долі та хворіє. Але врешті, після переконань друга Гервасія, він розумію всю правду життя та погоджується на одруження Марисі та Миколи, благословляючи їх на щасливе майбутнє.

Перевірте, як добре Ви запам`ятали скорочений текст про Мартина Борулю

П’єса «Мартин Боруля» І. Карпенка-Карого вже сотню років смішить та повчає глядачів та читачів. І так буде надалі, адже підміна цінностей вічна та актуальна. Лишається не забувати та читати. Адже тут показаний лиш сюжет для згадки прочитаного матеріалу. Даний скорочений варіант п’єси «Мартин Боруля» ніяк не передає всю красу та важливість цього прекрасного твору, тому обов’язково читаємо трагікомедію в оригіналі.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!