26.12.2018 19:23
для всіх
191
    
  - | -  
 © Вікторія Івченко

Річка мого дитинства: ГІРКА ІРОНІЯ

Річка мого дитинства: ГІРКА ІРОНІЯ

з рубрики / циклу «Героїчне та іронічне»

На п`ятому поверсі колишнього "універмагу" НА ДАРНИЦЬКІЙ ПЛОЩІ (колишній Ленінградській) розташувалося кафе, куди я зайшла пообідати. Звідти, крізь величезне вікно-вітрину, помилувалася, сидячи за столиком, фантастичним краєвидом, знайомим з дитинства. В центрі величезного трав`яного газона, круглого, мов тарілка, - засніжені макети "єгипетських пірамід", інстальовані тут невідомим умільцем пару років тому. ЦЕНТР ВСЕСВІТУ.


...Я не поспішаю іти. Дістаю блокнот і ручку, записую враження. Трохи лівіше від "пірамід" - промислова зона: домна, яка димить, а також - заводська труба. Почорнілі від часу багатоповерхівки, не ремонтовані протягом десятиліть. Свіжий номер газети, яку я розгортаю на обідньому столі, повідомляє: у Фастові - вибух газу в багатоповерхівці. СТРАШНЕ ФОТО. Є жертви, молоді люди. І.О. міністра пані Супрун знову "засвітилася" на перших сторінках преси: образила персонал лікарні Інституту серця, де проводяться унікальні операції, "рабами" і "скотами". Головний лікар Борис Тодуров - шокований: невідомі з газовими балончиками атакували лікарню, напали на нього особисто. "Як можна після такого оперувати?" - заявляє хірург від Бога.


Знову фото: світла, красива людина оповідає про інцидент. ЖИВЕМО ПО-НОВОМУ, ТОВАРИЩІ КОЛИШНІ ПАРТОКРАТИ??? Я пригадую своє дитинство. РІЧКА-СМЕРДЮЧКА, повз яку ми ходили гуляти в Осокорки, минаючи залізничний полустанок, була... яскраво-зеленого кольору в ті роки. Випаровування од неї неповторно тхнули "хімією" (ходили чутки, випарами ртуті - в тому числі).


У сімдесяті роки минулого століття ота "річечка" текала по всій Дарниці, десь ховаючись у труби, десь - виринаючи на поверхню. Багатотисячне населення "лівого берегу" тоді не особливо переймалося проблемами екології: ЄСЛІ ПАРТІЯ СКАЖЕ "НАДО" - ЄСТЬ ОТВЄТІТ ОТРЯД "ГРЄНАДА". Це - також з мого піонерського минулого. Всі жили тихо, ковтали пари ртуті, іншої гидоти від "512" хімзаводу, що димів колись біля нинішньої станції "Лісова", і МОВЧАЛИ. Гарну породу вивели, "товарищі"?


Сьогодні можна користуватися "плодами праці": залякувати, нападати, насаджувати фальшиві ліки... ЗАСОБИ ВИПРАВДОВУЮТЬ МЕТУ. А мета у них одна: якомога більше українців спровадити з рідної землі подалі, у нове рабство. А самим "дерибанити" те, що іще залишилося.


..."Смердючку" все ж таки "прикрили", десь у середині вісімдесятих. Знайшлися патріоти, завзяті й чесні, які навели лад. ТОЖ І СЬОГОДНІ МАЄМО ЗАКАЧУВАТИ РУКАВА, АБИ ОТУ "СМЕРДЮЧКУ" ПРИКРИТИ НА РІДНІЙ ЗЕМЛІ НАЗАВЖДИ!!!

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!