28.03.2019 01:50
для всіх
103
    
  2 | 2  
 © Душа

По слідах Великих Отців Східної Церкви. Сирія

По слідах Великих Отців Східної Церкви. Сирія

з рубрики / циклу «Сирія нарис»

Історико - біографічний нарис (історична частина)



продовження


""Завжди ненавидять божевільні мудрих, неуки — вчених, кепські-нескверних, а зіпсовані — хороших", - Іоан Дамаскін.


Преподобний (1) Іоан Дамаскін (уроджений Мансур ибн Серджун ат-Таглиби) Богослов, поет, філософ, гімнограф (2) один з Великих Отців Східної Церкви (3), народився близько 680 року в Дамаску, в християнській родині Сергія Мансура, який був скарбником при дворі халіфа (4). У Іоанна був прийомний брат, майбутній Святий Косма (поет, гімнограф, єпископ Маіумський). Сергій, піклуючись про їх освіту, викупив з полону вченого ченця і доручив йому вчити синів, які швидко і успішно опанували курс світських і духовних наук. Незабаром Іоанн отримав посаду міністра і градоначальника у халіфа.



Одного разу, Преподобному з`явилася Божа Мати і вказала Іоану його призначення. У роки іконоборства (єресі), яке очолював Візантійський імператор Лев III, Преподобний встав на захист іконошанування і написав три трактату "Проти засуджуючих святі ікони". Візантійський імператор прийшов в лють і піддав Іоана наклепі в очах Халіфа, нібито він пропонував Льву допомогу в завоюванні Сирії. Брехня імператора виявилася настільки переконливою, що халіф повірив у неї і наказав вигнати Преподобного, відрубати йому руку, і повісити її на міській площі. Цього ж дня ввечері Святому повернули руку. В цю ніч Іоан довго молився перед Іконою Божої Матері, поки не забувся сном, в якому йому з`явилася Богородиця і сказала, що він зцілений і повинен невтомно працювати врятованою рукою. Коли Іоан прокинувся, Преподобний був повністю зцілений. Дізнавшись про це, халіф довго вибачався, увірувавши в його невинність, і просив Святого повернутися, але Іоан обрав інший шлях, він роздав усе своє майно і присвятив себе Богослов`ю і чернечому подвигу.





У подяку Пресвятій Діві, Іоан виготовив зі срібла копію врятованої руки і доклав її до ікони Богородиці. Так з`явилася чудотворна Ікона "Божа Матір Троєручниця".




Святий залишив багату літературну спадщину. Своїми працями Преподобний Іоан Дамаскін вніс неоціненний внесок у духовну освіту християнської громади і визнаний одним з найбільш об`єктивних і ортодоксальних (5) богословів, учителем, який виклав основи християнського віровчення, які знайшли своє відображення в трактату Іоана "точний виклад православної віри". Даний посібник характеризується чіткою систематизацією, лаконічністю і ємністю, викладених догматів (6). Серед православних трактатів Святого неможливо не відзначити працю "Про ста єресях коротко", що представляє собою вичерпний посібник з викриття тих, хто їм піддається. Як гімнограф, Отець Іоан зробив величезний внесок у церковні канони. Одним з перших він склав календар днів пам`яті християнських Святих.



Помер Преподобний у віці 104 років в монастирі Лаври Святого Сави (Єрусалим).


_




1. Догодив Богу чернечим подвигом.



2.Автор церковних канонів, пісень, присвячених прославлянню будь-якого свята або Святого.

 


3. Духовне звання (з кінця IV століття) видатних церковних діячів, які зробили внесок у формування основ віровчення, ієрархічної організації і богослужіння Церкви, складанні списку канонічних Священних книг Біблії. "Церква Христова є царство істини і святості, засноване Христом Господом і силою Св. Духа, чинного через обраних Своїх... а висока честь бути обраними знаряддями Духа Божого надана отцям Церкви". "... наступники Духа Апостольського...", Філарет Чернігівський.

 

4. Вище духовне звання мусульманських правителів.

 

5. Ясне знання Християнського вчення

 

6. Затверджене церквою положення віровчення, оголошене обов`язковою і незмінною істиною.

 

Далі буде...



Автор нарису - колишній місцевий житель Сирії (Дамаск - Хомс - Масьяф (мухафаза Хами))

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 28.03.2019 10:11  Тетяна Белімова => © 

Дуже цікаво! Про Іоана Дамаскіна чули, як мені здається, усі, але мало хто знає, що це за людина, коли й де жила. І про ікону "Божу Матір Троєручницю", звісно, чули всі, але ж не знали, чому вона виникла.
Дякую за цікавий матеріал! У піст такі читання дуже помічні!