15.11.2019 23:49
для всіх
17832
    
  39 | 40  
 © Поліанна М

Майбутнє – за світлодіодами

Майбутнє – за світлодіодами

Найкращим джерелом білого світла є світлодіодна лампа. Вона може використовуватися практично скрізь. Експерти вже давно зрозуміли, що можна домогтися великої яскравості при меншому споживанні енергії. І все це реально зі світлодіодними лампами.

Світлодіодні елементи найкраще перетворять електричний струм в фотони. Адже звичайна лампа розжарювання перетворює приблизно 5% електрики в корисне світло, світлодіоди переводять до 30% – в фотони. Тому можна говорити про те, що сьогодні дійсно немає нічого кращого за світлодіодні лампи. У той же час є деякі проблеми, які не дозволяють поки використовувати ці прилади всюди.

Спочатку випускалися тільки світлодіоди, що видають біле світло. Сьогодні ж можна знайти світлодіоди, які світяться червоним, жовтим або зеленим. Але насправді, щоб отримати біле світло, фахівці використовують змішування декількох частот, щоб домогтися подібного ефекту. Тому блакитний світлодіод покривають фосфором. В результаті сяйво лампи забарвлюється в бурштиновий відтінок, а людське око сприймає це як біле світло. Хоча довгі роки лабораторних досліджень дозволили створювати біле світіння без застосування фосфору: поєднуються блакитний і бурштиновий колір світлодіодів.

Наступна проблема – невелика яскравість нових ламп. Низька напруга, яка подається на світлодіод, дозволяє збільшити експлуатаційний термін лампи. Проте, з часом складні хімічні сполуки в світлодіоді руйнуються. Якщо знизити потужність на нього, то руйнування буде протікати повільними темпами, але і яскравість – знизиться. Виходить, що неможливо використовувати світлодіодні лампи там, де потрібно багато світла.

Китайські фахівці з Чаньчунского університету вирішили проблеми зниження потужності і світлового потоку. Так, різні світлодіоди білого кольору були об`єднані послідовно в одному пристрої. На даний момент точного обґрунтування принципової схеми немає. Але точно ясно, що потенціал таких перетворень дуже високий. Проте, інші розробники вважають, що весь потенціал світлодіодів ще не розкритий до кінця. Це означає, що можна і далі проводити різні експерименти, які дозволять збільшити якість окремих елементів освітлювального приладу. В результаті можна буде отримати мінімальне споживання потужності при максимальній світловіддачі.

В цілому ж світлодіодні освітлювальні прилади за останні роки набули широкого застосування в усіх сферах життєдіяльності людини. Проте, є підстави стверджувати, що нові технології, що дозволяють економити електроенергію, до кінця не завоювали довіру великих мас. Перш за все, варто приділити увагу вартості світлодіодних ламп, незважаючи на те, що з кожним роком вони стають дешевшими. Також не всі знають про те, які переваги можна отримати, якщо на зміну лампам розжарювання встановити світлодіодні прилади освітлення. Однак тенденція така: з кожним роком ринок світлодіодних ламп і прожекторів тільки підсилює свої позиції.

Коротке тестування по темі світлодіоди

Тест з фізики для учнів 9 класу


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 27.11.2023 18:12  Adolfium => © 

 12.11.2023 15:30  Каріна => © 

Аааааа

 30.11.2022 16:03  Богдан => © 

Поліна дякую за допомогу