30.06.2011 14:46
-
1710
    
  7 | 7  
 © Тетяна Чорновіл

Донечка у сонечка

Донечка у сонечка

з рубрики / циклу «ПРОЗА. КАЗКИ»

Купив якось довговухий Заєць бубликів у лісовому магазині і пострибав до Їжака на чай. Їжак зрадів гостю, дістав свої улюблені чашки ( червону і червону в крапочку) ще й банку солодкого суничного варення. Вмостилися вони на сонячній галявині під листком папороті і ну смакувати! 

Раптом чують – хтось пхинькає недалечко. 

– Здається, конвалія плаче! – стрибнув Заєць до квітки з білими запашними дзвіночками. 

– Що тут сталося? – визирнув з-за Зайця Їжак. 

– Я загуби-и-илася і застря-я-ягла! Хочу до ма-а-ами! – заверещало в одному з дзвіночків, і Їжак здивовано торкнув його лапкою. 

– А хто ж твоя мама?! 

– Я забу-у-ула!!! Знаю тільки, що вона дуже гарна – червона в крапочку…– зітхнуло з квітки. 

– Це ж твоя чашка! – кивнув Заєць на столик під листком папороті. 

– Та ні! – ще гірше зайшлося між пелюсток, – У мами немає такої великої білої ручки! 

– Що ж робити?.. – почухав голки Їжак і озирнувся навкруги. – О! Здогадався! Он у того пана немає ручки, тільки ніжка. 

Рятувальники відірвали від стебла конвалії плаксивого дзвіночка і підкотили до високого тонконогого Мухомора: 

– Забирай, мамо, свою донечку і не губи більше! 

– Я не мама, а тато і маю не донечку а п‘ять синочків – загугнявив Мухомор, показуючи на червоні крапчасті шапки, що витикалися з-під глиці. 

– Тут погано пахне! – пискнуло у квітці – Згадала! Моя мама – Сонечко

– Це вже занадто, – опустив вуха Заєць, – на небо ми цю загубу не зможемо віднести. 

– Я й не знав, що Сонечко в крапочку. Мабуть у нього веснянки. – буркнув Їжак, щоб хоч щось сказати. 

– А ви підкиньте те нещастя щосили, може мама впіймає його своїм промінням! – несподівано дав пораду старий Мухомор. 

– А й справді! – зрадів Їжак, – Впіймає, витягне з квітки, і на небі в нас буде два Сонечка! 

І вони заходилися підкидати плаксу. Їжак високо, а Заєць ще вище! І знову Їжак. Потім ще раз Заєць! У дзвіночку тільки злякано попискувало. 

– А що це ви робите, шибеники! Раді, що великі повиганялися, то можна й маленьких ображати?! – з-за старої сосни раптом вилетів невеличкий крапчастий жучок. 

– Зажди, доню, я витягну тебе з квітки! – мама-Сонечко звільнила свою неслухняну маленьку донечку, злетіла з нею і зникла за сосною. 

– Он воно як…– поволі мовив Мухомор. А Їжак і Заєць не сказали нічого. Вони ще довго мовчки допивали чай під листком папороті і вдивлялися в синє небо на одне єдине яскраве Сонечко. Їжаку здалося, що він і справді розгледів веснянки на його усміхненому личку. 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 16.07.2011 14:41  Оля Стасюк => © 

Цікавий варіант. Дякую за пораду! Адже в останньомпу стовпчику весь зміст і захований(найчастіше).

 15.07.2011 21:06  © ... => Оля Стасюк 

Скажу на прикладі вірша-пісні "Холодна м"ята". Він був аж занадто плаксивим, і я не хотіла його виставляти. А тоді здогадалася переписати останній стовпчик. Весь вірш просто переродився, зазвучав по іншому. 

 15.07.2011 20:16  Оля Стасюк 

Коли перечитувати такі вірші, пити заспокійливе. А то інколи песимістикою аж валить.

 13.07.2011 19:41  © ... => Оля Стасюк 

Хтозна... Я в такому віці не писала. Але на творах, які відлежались, дуже добре видно помилки. І зразу приходить на думку, що можна зробити, щоб не хотілося палити:)))

 13.07.2011 18:36  Оля Стасюк 

Дуже важливо, щоб автору подобалися власні твори. у мене це не завжди вдається... В дитинстві навіть спалювала те, що не подобалося. Знищила більше 50 віршів. І, знаєте, не жалкую.

 12.07.2011 12:08  © ... => Оля Стасюк 

Дякую! Я сама цю казочку люблю! :)))

 11.07.2011 21:00  Оля Стасюк 

Так цікаво! Наче знову у дитинстві.