25.04.2020 13:45
для всіх
3339
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Застосування законів збереження енергії та імпульсу в механічних явищах

Розв’язування задач з теми: Застосування законів збереження енергії та імпульсу в механічних явищах 9 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час дистанційного навчання з теми «Застосування законів збереження енергії та імпульсу в механічних явищах»; продовжувати формувати навички та вміння розв’язувати фізичні задачі, застосовувати отримані знання

Ніщо так сильно не спонукає високі уми до роботи над збагаченням пізнання, як важка, але водночас і корисна задача.
Й. Бернуллі

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Перевірочна самостійна робота

1. Дайте означення енергії.

2. Що називають кінетичною енергією? Запишіть формулу.

3. Що називають потенціальною енергією? Запишіть формули.

4. Запишіть закон збереження імпульсу.

5. Запишіть закон збереження та перетворення механічної енергії.

Слайд 2

Застосування набутих знань по темі «Застосування законів збереження енергії та імпульсу в механічних явищах»

Опрацьовуємо задачі в робочих зошитах. Якщо щось не виходить, значить треба повторити пройдені теми про «закони збереження».

Слайд 3

Задача 1.

Камінь падає з висоти 21 м. Яка його швидкість на висоті 5 м? Опором повітря знехтуйте. Відповідь запишіть в одиницях СІ та заокругліть до цілих.

Підказка: Використовуємо «закон збереження та перетворення механічної енергії».


Слайд 4

Задача 2.

Частинка, яка рухалася зі швидкістю 20 км/с, зазнала лобового пружного зіткнення з нерухомою частинкою, маса якої вчетверо більша. Визначте модуль швидкості руху першої (рухомої) частинки після зіткнення. Відповідь запишіть в км/с.

Підказка: Використовуємо одночасно «закон збереження та перетворення механічної енергії» та «закон збереження імпульсу». Це завдання схоже на другу задачу з §38 (ст. 237-238 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий»).


Слайд 5

Задача 3.

Два візки масами 1 кг і 3 кг притиснули із силою 100 Н до кінців легкої пружини жорсткістю 300 Н/м. Візки одночасно відпустили, пружина розштовхнула їх. Визначте швидкість руху візка меншої маси після припинення дії пружини. Тертям знехтуйте. Відповідь запишіть в одиницях СІ.

Підказка: Знову ж, використовуємо одночасно «закон збереження та перетворення механічної енергії» та «закон збереження імпульсу». Також пригадуємо закон Гука, який допоможе визначити потенціальну енергію.


Слайд 6

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Застосування законів збереження енергії та імпульсу в механічних явищах», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 38, завдання 3 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 13.09.2020 21:14  Zvezda => © 

Не розумію другу задачу.