06.06.2020 11:34
для всіх
13168
    
  36 | 36  
 © Поліанна М

Нікола Тесла – людина, яка випередила свій час

Нікола Тесла – людина, яка випередила свій час

Фізик, інженер, електрик, винахідник і футурист Нікола Тесла народився 10 липня 1856 року в Смиляни (нині Хорватія). Крім його знаменитого винаходу змінного струму, в особі Тесли можна знайти безліч речей, які вразять кожного. І зараз ми спробуємо розглянути найбільш значимі.

Народження Нікола Тесли

Нікола Тесла народився під час сильної грози. Можливо, це була його доля, щоб досягти величі навколо електрики, керувати блискавками. Згідно з легендою, тієї ночі акушерка, яка дбала про його матір, втрутилася, що освітлення було поганою ознакою і що ця дитина принесе темряву в цей світ. Але його мати відповіла: «Ні. Він буде дитя світла.»

Патенти винахідника

Взагалом Тесла став автором 800 винаходів та мав близько 300 патентів на своє ім`я в 26 різних країнах, включаючи Сполучені Штати, Канаду і Великобританію. Його перший зареєстрований патент був на комутатор, який запобігає запаленню динамо-електричних машин.

Нікола Тесла за роботою

Винахідник продавав патенти на протязі всієї своєї кар`єри. Одним з таких прикладів був його безщітковий асинхронний двигун змінного струму, який купив бізнесмен Джордж Вестінгауз. Володіючи патентом Тесли, Вестінгауз не тільки отримав неабиякий прибуток, але і отримав перевагу над іншими системами змінного струму.

Тесла, Марк Твен і Альберт Ейнштейн

Тесла і Марк Твен стали друзями після їх перших кількох зустрічей в клубі джентльменів. Вони годинами проводили час в лабораторії Тесли, щоб перевірити різні нові експерименти. Одного разу Тесла запросив Твена добровільно брати участь в його новій «машині землетрусу», яка трясла всю будівлю щоразу, коли він налаштовував обладнання. При подальшому дослідженні він виявив, що фактично створив генератор високої потужності.

А от з Альбертом Ейнштейном Нікола ніколи не зустрічався. Але незважаючи на те, що він скептично ставився до теорії відносності Ейнштейна, вчений все ж отримав листівку він нього на своє 75-річчя.

Безсоння вченого

Як і Ейнштейн та інші відомі науковці, вчений мало спав. Широко відомо, що Теслі було досить дві-три години сну в день. Безсоння, можливо, привела до обсесивно-компульсивному розладу, яке могло пояснити його одержимість номером 3 і чому він завжди використовував 18 серветок, щоб очистити свій стіл. Також він ненавидів круглі предмети і прикраси.

Вивчення позаземного життя

У 1899 році Тесла заснував експериментальну станцію в Колорадо-Спрінгз (штат Колорадо, США), для вивчення можливості застосування високовольтного та високочастотного струму для бездротової передачі енергії. Одного разу, проводячи свої експерименти, його обладнання виявило дивний сигнал невідомого походження.

Після розслідування Тесла прийшов до висновку, що сигнал виходив з іншої планети. Кілька місяців по тому він розкрив свій висновок в листі Товариству Червоного Хреста про можливі відкриття в наступному столітті. У тому листі, який він написав, у нас є послання з іншого світу, де говориться «1..., 2.., 3...».

Спочатку передбачалося, що він міг перехопити сигнали, надіслані Марконі в липні 1899 року, які були відправлені з Англії аж до Канади під час дослідження електромагнітних хвиль. Але дослідники тепер вважають, що сигнал фактично виходив від Марса або Юпітера, який виник, коли супутник Іо проходив через сильне магнітне поле Юпітера.

Фотографічна пам`ять Нікола Тесли

Він міг легко запам`ятати кожен рядок з цілої книги і будь-яке зображення в найдрібніших деталях. Але крім фотографічної пам`яті, Тесла також стверджував, що у нього було кілька епізодів галюцинацій, супроводжуваних випадковими докладними спогадами про його минуле.

Він передбачив мобільні телефони більше 100 років тому

Працюючи на своєму трансатлантичному радіо, він прийшов до ідеї технології миттєвого бездротового зв`язку. Тобто, він задумав ідею мобільних телефонів та інтернету майже за століття до того, як вона стала реальністю.

Війна між Едісоном і Теслою

Професійне суперництво і закляті вороги – дві різні речі. У той час як суперництво є частиною майже кожної професії, закляті вороги – це ті, кого ви зазвичай уникаєте. Багато хто вважає, що Тесла і Едісон були вічними ворогами, але в дійсності все було по-іншому.

Кожен з ним просто хотів показати, переконавши інших, що саме їхній струм (у Тесли – змінний струм, у Едісона – постійний) має майбутнє для електрифікації міст. Хоча, в деякі моменти їх сутички справні нагадували війну двох світів. Сьогодні ми бачимо, хто переміг, це вказує струм в наших розетках.

Тесла був екологом і гуманістом

Нікола Тесла завжди був стурбований тим, що люди занадто швидко споживають природні ресурси на Землі. У зв`язку з цим він наполягав на створенні поновлюваних технологій з використанням не викопного палива і активно досліджував способи виробництва електроенергії з поновлюваних джерел енергії.

Журнал Time Нікола Тесла 1931

Але його велика гуманістична природа була оцінена тільки одним фактом, що, хоча він був одним з найбільших винахідників своєї епохи, він помер як бідний. Нікола Тесла завжди вірив в поліпшення життя інших людей, а не в особистий виграш.

7 січня 1943 він помер у віці 86 років в тому ж нью-йоркському готелі, де прожив довгі роки.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!