07.07.2020 21:14
для всіх
4066
    
  3 | 3  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле

Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про постійні магніти, магнітне поле як особливу форму матерії

Сила магніту передається від заліза до заліза подібно того, як натхнення музи передається через поета читачу і слухачу.
Платон

Слайд 1

Опрацьовуємо очно або дистанційно вступне слово на сторінці 3-4 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Далі пригадуємо правила безпеки для учнів під час проведення занять у кабінеті фізики, які розміщені на форзаці підручника. Уважно читаємо їх, це важливо, адже з першого уроку, при очному навчанні, будуть постійно проводитися досліди та, впродовж року, виконуватиметься ряд лабораторних робіт.

Слайд 2

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Створіть асоціативний кущ з ключовим словом «магніт», про який ви дізналися на уроках природознавства у 5-му класі.

Хто призабув, як це робити, навожу приклад асоціативного куща до слова «школа».

Асоціативний кущ до слова школа.

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле»

Опрацьовуємо дистанційно параграф «Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле» §1 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Розпочнемо з пояснювального відео по темі.

PlayVideo YouTube

Тіла, які тривалий час зберігають магнітні властивості, називають постійними магнітами.

Слайд 4

Основні властивості постійних магнітів:

магнітна дія магніту найсильніше виявляється поблизу його полюсів;

Магнітна дія магніту найсильніша біля полюсів

однойменні полюси магнітів відштовхуються, а різнойменні — притягуються;

Однойменні полюси магнітів відштовхуються

неможливо одержати магніт тільки з одним полюсом;

Усі магніти мають два полюси

у разі нагрівання постійного магніту до певної температури (точка Кюрі) його магнітні властивості зникають.

Точка Кюрі

Магнітна взаємодія здійснюється через магнітне поле.

Слайд 5

Магнітне поле — це форма матерії, яка існує навколо намагнічених тіл, провідників зі струмом, рухомих заряджених тіл і частинок та діє на інші намагнічені тіла, провідники зі струмом, рухомі заряджені тіла й частинки, розташовані в цьому полі.

Ми не можемо побачити магнітне поле, проте воно (як і електричне поле) є абсолютно реальним — це форма матерії. Але все ж, ми бачимо результат дії цього поля, що й підтверджує його наявність.

Слайд 6

Данський фізик Ганс Крістіан Ерстед (1777-1851)

Ганс Крістіан Ерстед

Дослід Ерстеда (1820 р.)


Дослід Ерстеда

Слайд 7

Французький математик та фізик Андре Марі Ампер (1775-1836)

Андре Марі Ампер

Дослід Ампера (1820 р.)


Дослід Ампера

Слайд 8

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле», побудований на основі контрольних запитань параграфа.

Тест "Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле" під час дистанційного навчання.

Слайд 9

Доповніть асоціативний кущ зі слова «магніт», який склали на початку уроку, але використайте інший колір ручки або кольоровий олівець. Зрозуміло, що тепер ваші знання дозволяють краще розкрити тему «магнетизму».

Слайд 10

Пригадайте кілька крилатих висловів, прислів’їв або приказок зі словом «магніт».

Наприклад, «Впевненість – це магніт. Він буде притягувати до Вас людей» або «Сліпа любов, притягне, як магніт…».

Сліпа любов, притягне, як магніт

Слайд 11

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 1, завдання 1-4 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».



2020 р.


PlayМагнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!