19.07.2011 14:40
-
2114
    
  3 | 3  
 © Тетяна Чорновіл

Казка про Світлячка задаваку

Казка про Світлячка задаваку

з рубрики / циклу «ПРОЗА. КАЗКИ»

Мабуть, не всі бачили світлячків, бо вдень вони намагаються десь заховатися. Тільки з настанням темноти виходять зі своєї схованки і світяться, немов маленькі ліхтарики. Та одному з них не хотілося ховатися. Адже був цей жучок дуже хвалькуватим. Якось перед обідом виповз він з-під листочка і вирішив прогулятися узліссям. Гуляка повільно походжав серед комашок, гордовито задирав носика і сяяв усім тілом. Не бачив нещасний, що з вершечка дерева за ним спостерігає ще хтось Адже променистий кожушок видно було здалеку. 

Спам‘ятався Світлячок у великому чорному дзьобі, що міцно стискав і не давав поворухнутися. Потвора змахнула крилами і знялася високо в небо. 

Сорока (а була це саме вона) поспішала до свого гнізда. Адже сьогодні у пташки був день народження, тому треба було якось святкувати. Тільки но спійманий яскравий жучок планувався на десерт. Ось і гніздо. Сорока кинула Світлячка на самісіньке дно і притисла лапою. 

– Прийшов мій кінець, – думав неборак, спостерігаючи за дзьобом іменинниці. 

– Вітаю Вас з днем народження, шановна пані! – тремтячим голоском пропищав десерт. 

– Та, дякую, дякую… – нетерпляче кивнула Сорока і нахилилася над переляканим жучком. 

– Ви, мабуть, не знаєте, як їсти такий вишуканий десерт, як я! – продовжував Світлячок, щоб хоч трохи відтягнути час. 

– Про що ти?! – недовірливо витріщилася пташка. 

– Хіба не бачите, що я вогняний? Спочатку мене треба загасити водою, бо попечете все в животі! 

– Біда з цим десертом! – з досадою застрекотала Сорока і метнулася до найближчої калюжі. 

Коли ж прилетіла з повним дзьобом, гасити вже не було чого. 

З тих пір Сорока не святкує дня народження. А як знайде яку здобич, з‘їдає зразу, щоб не втекла. Свій же колишній недоїдений десерт мріє таки спіймати, щоб помститися за брехню. Тому ще й досі тягне до гнізда все, що виблискує. Та не знайде вона Світлячка. Адже задавака так перелякався на іменинах, що став непоказним скромним жучком. Світиться тільки темної ночі, коли Сорока спить. 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 20.07.2011 14:37  Оля Стасюк => Тарас Іванів 

Шановний Пане Тарасе!

Я не вривалася в розмову,

Писала про Вас загалом.

Найперше в коментарі слово

Я зрозуміла вже цілком.

Ну що ж, я, може, ще маленька,

Та це - скажіть - якась біда?

Чи це хвороба?

Веселенько.

Спасибі Вам за все сповна.

                       Маленька, але не ображена Оля

 20.07.2011 13:50  Оля Стасюк => Тарас Іванів 

Зроблю вигляд, що не образилася.


 20.07.2011 11:26  Суворий 

 19.07.2011 20:52  Тарас Іванів => Оля Стасюк 

Дєточка! Тобі ніхто не говорив, що влазити у розмову
дорослих не гарно...?

 19.07.2011 19:21  Оля Стасюк => © 

Казочка - супер!
Людей вона стосується теж. Адже кажуть - не задирай носа, бо впадеш. Отже, казка корисна не тільки дітям.

 19.07.2011 19:03  © ... => Тарас Іванів 

:)))))

 19.07.2011 18:52  Тарас Іванів 

Ох вже ці сороки...З антен всі прибамбаси покрали.