29.12.2020 21:12
для всіх
8104
    
  8 | 8  
 © Поліанна М

Адіабатний процес у природі, техніці

Адіабатний процес у природі, техніці

Адіабатний процес – це газовий процес, при якому не відбувається теплообміну з зовнішнім середовищем. Робота при адіабатні процесі може бути здійснена тільки за рахунок зміни внутрішньої енергії.

Оскільки при швидкому стисканні та розширенні газу теплообмін дуже незначний, адіабатні процеси широко використовуються в техніці, і грають велику роль в атмосферних явищах в Природі.

Наприклад, в двигунах внутрішнього згоряння горюча суміш після впуску в циліндр протягом короткого часу стискається, а потім, після займання суміші, протягом короткого часу розширюється. Таким чином, такти стиснення і робочого ходу в двигунах є хорошими прикладами адіабатного процесу.

Значне нагрівання газу при адіабатні процесі використовується і в дизельних двигунах. У цих двигунах немає систем для підпалювання стислої паливо-повітряної суміші. У дизелі відбувається стиснення атмосферного повітря сильніше, ніж в бензиновому карбюраторному двигуні. А в кінці стиснення паливо впорскується в циліндр за допомогою спеціальної форсунки. У цей момент повітря має температуру, достатню для самозаймання вприскуваної горючої суміші, при цьому температура згорілої паливо-повітряної суміші різко зростає, суміш розширюється, штовхаючи поршень і здійснюючи корисну роботу.

Природні адіабатні процеси відіграють значну роль у формуванні погоди. Нагріті маси повітря швидко піднімаються вгору і розширюються. В результаті їх температура падає нижче точки роси, і волога, що міститься в повітрі, конденсується в хмари. Однак, при зниженні температури, знову відбувається адіабатне стиснення, температура підвищується, і хмарні краплі біля нижньої межі хмар знову перетворюються на пару.


PlayАдіабатний процес у природі, техніці


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!