05.01.2021 23:20
для всіх
15547
    
  24 | 25  
 © Поліанна М

Перші атомні електростанції

Перші атомні електростанції

Першим ядерним реактором світу, який виробив практичну електроенергію, якою освітив чотири 100-ватні лампочки вважається реактор Національної Лабораторії INEEL США. Подія сталася 20 грудня 1951 року. Але це був лиш початок, адже в той час вже розроблялись атомні електростанції в різних куточках планети.

Далі була перша атомна електростанція світу, яку запустили в Радянському Союзі. При цьому варто зауважити, що ідею до її створення подав радянський фізик з українським корінням Петро Капиця, а головним конструктором був радянський вчений, знову ж таки, українського походження, Микола Доллєжаль. І от, 27 червня 1954 року в Обнінську була введена в експлуатацію перша в світі промислова АЕС, яку одразу ж, після усіх запланованих тестувань, підключили до єдиної електроенергетичної системи країни.

Це була чудова модель першого реактора, який за усі роки експлуатації ні разу не дав збій. Обнінська атомна електростанція – унікальний проєкт, який поклав початок принципово нового способу використання атомної енергії. Вона стала не зброєю, а джерелом тепла, атом став «мирним».

Станцію побудували за 3 роки. Реактор Обнінської АЕС ожив 9 травня 1954 року. Потім почалися пусконалагоджувальні роботи. І 26 червня в 17 годин 45 хвилин пар, що вироблявся новою – атомною енергією, був поданий на турбіну. Потужність станції була всього 5 МВт. Станція пропрацювала без аварій 48 років. І 29 квітня 2002 року реактор був зупинений. Зупинена Обнінська АЕС була тільки з економічних причин. Ще задовго до зупинки реактора було прийнято рішення зберегти станцію і зробити на її місці музей. Цей об`єкт відвідують делегації з різних країн світу. Тут бувають посли, міністри і навіть принци. Але найголовніші гості – це, звичайно ж, школярі і студенти.

Після низькопотужної Обнінської АЕС на 5 МВт наступні електростанції почали з’являтися, як гриби. В 1956 році в Англії з’явилась АЕС на 42 МВт, а в 1957 р. в США вже запустили третю промислову АЕС на Землі з потужністю 60 МВт. «Мирний атом» почав стрімко розвивати економіку країн та світу.

Сьогодні «мирний атом» використовується не тільки для отримання електроенергії. Ядерні технології знайшли застосування і в різних галузях народного господарства, і в медицині, в першу чергу, в боротьбі з онкологією. Перед нинішніми вченими стоять нові завдання. Один з новітніх проектів – створення двокомпонентної атомної енергетики. Її головна мета – позбавити світ радіоактивних відходів. Щоб припинили видобувати викопне паливо, а використовували той уран, який у вже накопичено, але лежить без діла. А це в світовому масштабі мільйони тон. Вчені хочуть зробити реактор, який буде перетворювати відпрацьоване паливо в корисний продукт, в свіже паливо, яке знову буде давати електрику. Хоча, звичайно, паралельно розробляються й інші напрямки з альтернативної, поновлювальної енергетики.

Атомні криголоми, підводні човни, марсохіди – все це стало звичним і знайомим для сучасної людини. Але варто пам`ятати, що початок такого масштабного використання енергії атома було покладено на перших реакторах. При цьому варто пам’ятати і фізиків ядерщиків, які започаткували цю еру «мирного атома».


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 09.12.2022 15:40  Л.О.Глинська => © 

Розумниця!Успіхів тобі в подальшому навчанні!