01.06.2021 13:55
для всіх
3946
    
  2 | 2  
 © Дано:

Вправа № 12

10 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 12 з підручника фізика 10 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 12 до §12 «Сила пружності. Вага тіла»

1. На скільки видовжиться гумовий шнур під дією сили 5 Н, якщо жорсткість шнура 25 Н/м?

PlayVideo YouTube

2. На рисунку показано траєкторію автомобіля. У якій точці траєкторії вага водія дорівнює силі тяжіння? У якій точці водій автомобіля зазнає перевантаження, а в якій — зменшення ваги?

Рисунок до Вправи № 12 (2),  10 кл

Відповідь:

Якщо автомобіль рухається рівномірно прямолінійно, то лиш в точці А вага дорівнюватиме силі тяжіння. Перевантаження автомобіль зазнає в точці В, так як прискорення (доцентрове) напрямлене вгору. Зменшення ваги фіксуватимемо в точці Б, тому що тут прискорення (доцентрове) напрямлене вниз.

3. Під дією тягаря масою 10 кг дріт видовжився на 1 мм. Яка жорсткість дроту?

PlayVideo YouTube

4. У ліфті встановлено динамометр, на якому підвішено тіло масою 1 кг. Що показує динамометр, коли прискорення ліфта: а) дорівнює нулю; б) дорівнює 5 м/с2 і напрямлене вертикально вниз; в) дорівнює 5 м/с2 і напрямлене вертикально вгору?

PlayVideo YouTube

5. Визначте вагу автомобіля в точках Б і В (див. рисунок з задачі 2), якщо він рухається з незмінною швидкістю 54 км/год, а його маса дорівнює 2 т. Із якою швидкістю має рухатись автомобіль, щоб у точці Б опинитись у стані невагомості?

PlayVideo YouTube

6. Відерце з водою обертають у вертикальній площині на мотузці завдовжки 1 м. Із якою найменшою швидкістю потрібно обертати відерце, щоб у момент проходження верхньої точки вода з нього не виливалась?

PlayVideo YouTube

7. Ракета-носій із космічним кораблем стартує з поверхні Землі, рухаючись і з прискоренням 30 м/с2. Визначте вагу космонавта, який при цьому перебуває на борту корабля, якщо його маса 75 кг. Чому крісло космонавтів під час зльоту та посадки розташовують так, щоб прискорення було напрямлено перпендикулярно до тулуба космонавта, а не вздовж нього?

PlayVideo YouTube

8. Доведіть, що жорсткість k системи двох пружин жорсткістю k1 і k2 можна розрахувати за формулами, поданими на рисунку.

Рисунок до Вправи № 12 (8),  10 кл

PlayVideo YouTube

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!