13.01.2022 14:00
для всіх
2939
    
  6 | 6  
 © Поліанна М

Оптоволоконні лінії зв’язку. Приклади функціонування оптоволоконних мереж

Оптоволоконні лінії зв’язку. Приклади функціонування оптоволоконних мереж

Принцип системи оптичного зв`язку полягає у передачі сигналу через оптоволокно до віддаленого приймача. Електричний сигнал перетворюється на оптичний і в такому вигляді передається на відстань. У приймальному пристрої він перетворюється на вихідну електричну форму. У волоконно-оптичного зв`язку є безліч переваг перед іншими типами передачі інформації, такими як мідні жили та системи радіозв`язку.

Переваги оптоволоконних ліній зв’язку наступні:

  • Сигнал може бути переданий без регенерації на велику відстань (200 км).
  • Оптоволоконна передача не є чутливою до електромагнітних перешкод. Крім того, волокно не проводить електрику і фактично нечутливе до радіочастотної інтерференції.
  • Оптичні системи забезпечують більшу кількість каналів, ніж фізичні ланцюги.
  • Оптичний кабель набагато легший і тонший, ніж кабель з металевими жилами, і волокна займають у ньому невеликий об`єм. Наприклад, один оптоволоконний кабель може містити 144 волокна.
  • Оптичне волокно дуже надійне.
  • У оптичного волокна термін експлуатації більше 25 років (порівняно з 10 роками систем супутникового зв`язку).
  • Робочі температури для оптичного волокна змінюються, але зазвичай вони лежать у діапазоні від -40° до +80°C

Група факторів, що погіршує пропускання світла в оптичній системі зв`язку:

  1. Згасання: Оскільки світловий сигнал переміщається через волокно, він втрачає потужність через поглинання, розсіювання та іншими втратами. З деякою відстанню потужність сигналу може зменшитись до рівня власних шумів приймача.
  2. Пропускна здатність: Оптоволокно має обмежену частотну смугу пропускання і якщо світловий сигнал використовує кілька частот, то це явище зменшує інформаційну пропускну здатність.
  3. Дисперсія: Імпульси світла, що розповсюджуються у оптоволоконній мережі, розширюються і тим самим обмежують інформаційну пропускну здатність на високих швидкостях передачі або вкорочується її відстань.

Порівнявши позитивні та негативні сторони оптоволоконних мереж можна дійти до висновку, що переваги оптоволоконних ліній перевершують їх недоліки. Саме з цих причин вони й набули величезної популярності. І чудовими прикладами такого функціонування є мережі інтернет. Усі знають, що сучасний інтернет вже ніхто не «веде» мідними жилами витої пари. На великі відстані доцільніше передавати сигнал тільки через оптоволоконні лінії. Зв’язок між державами та навіть материками проводиться останніми роками через оптоволоконні мережі. Та навіть наш домашній інтернет зазвичай йде до нашого будинку чи квартири через оптоволоконний кабель. Це доцільно, та зручно, що підтверджено практикою.


PlayОптоволоконні лінії зв’язку. Приклади функціонування оптоволоконних мереж


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 10.06.2023 16:17  Матильда => © 

Дякую.Дуже допомогло!))