17.01.2022 15:39
для всіх
3151
    
  7 | 7  
 © Поліанна М

Механізми захисту фоторецепторів і явище адаптації

Механізми захисту фоторецепторів і явище адаптації

Сонце не лише гріє та золотить нашу шкіру, сонячні ванни є однією з форм відновлення здоров`я. Вони сприяють фізичній та розумовій працездатності, покращенню обмінних речовин, зміцненню нервової системи, підвищенню адаптаційних можливостей організму та кровотворенню.

Зі всіма перевагами сонячні промені мають і недоліки. Інфрачервоне випромінювання може призвести до опіків сітківки, а ультрафіолетові хвилі можуть пошкодити кришталик та поверхню шару рогівки. Причиною старечої сліпоти – катаракти є тривалий вплив сонця. Ті, хто не носить сонцезахисних окулярів, може погіршити зір у сутінках за рахунок «вигорання» фоторецепторного пігменту сітківки.

Насамперед піддаються впливам світла люди зі світлим кольором очей, альпіністи, любителі відпочинку на воді, гірськолижники, люди із захворюваннями очей та діти.

В умовах сонячного впливу наше око захищається природною реакцією звуженням зіниці та постійним примруженням очей. Дане явища ми вивчали на уроках фізики та називали його адаптацією.

Але чи правильно ми робимо? Примружування очей від сонячних променів нас надто не рятує, ще й сприяє втомі очей та появі зморшок. І щоб уникнути всього цього ми біжимо в найближчий магазин або кіоск і купуємо окуляри модного кольору та дизайну ще й дешеві. І захист очей переходить на друге місце. Що відбувається далі? Одягнувши окуляри, наше око вже не мружиться і під дією цієї ілюзії ми наражаємо на ще більшу небезпеку наші очі. Не якісні окуляри, як правило, пропускають ультрафіолетові промені, а зіниця реагує на малу інтенсивність світла, розширюючись та поглинаючи ультрафіолетові промені. При цьому вимикається адаптація і замість захисту, ми піддаємо очі ще більшому негативному впливу сонця.

Що ж потрібно робити для нормального бачення нашим очам? Для наших очей потрібно в 20-30 разів менше сонячного світла, ніж у сонячні дні. Потреба у висвітленні індивідуальна кожної людини. При купівлі окулярів необхідно звертати увагу на ступінь захисту, колір скла та вид матеріалу.

Ступінь захисту окулярів

Косметичні окуляри – як правило, використовуються як модний аксесуар для прикраси та мають поглинаючу здатність, але при цьому не шкодять очам. Вони переважно слабозатемнені, кольорові або градієнтні.

Повсякденні окуляри – це окуляри, наділені необхідним захистом. Вони відмінно підходять для прогулянок міськими алеями та тротуарами.

Лінзи з високим ступенем захисту – підходять для сильного яскравого сонця, при відпочинку біля води або в ясний день узимку, коли промені відбиваються від снігу.

Окуляри з поляризованими лінзами – це окрема група захисних окулярів, які підходять шанувальникам екстремальних видів спорту та водіям. Такі окуляри, крім ультрафіолету, на 99% пригнічують відблиски на снігу, мокрій поверхні дороги або воді. Такі окуляри неактуальні для повсякденного використання, але відмінно підходять для відпочинку біля води та в горах.

Скляні та пластикові лінзи

Лінзи сонцезахисних окулярів виготовляються зі скла та пластику. Перевагою скляних лінз є їхня низька пропускна здатність ультрафіолету, навіть якщо вони прозорі. Недолік їх у вазі та небезпеки для очей у разі пошкодження.

Пластикові лінзи легкі, а за ступенем захисту якісні окуляри не поступаються скляним.

Колір лінз

На сьогоднішній день кольоровий спектр окулярів найрізноманітніший, але варто знати, що дивитися на світ через рожевий, синій, зелений, жовтий, червоний кольори зовсім не невинне заняття. Фільтри різних кольорів посилюють роботу одних фоторецепторів очей та послаблюють роботу інших.

Червоні лінзи сонцезахисних окулярів – викликаючи швидку втому, дратують нервову систему.

Рожеві лінзи мають низький ступінь затемнення. Рожеві окуляри збільшують контрастність зображення, знижують зорову втому, підвищує розрізнення кольору. Найкраще підходять для використання за комп`ютером чи телевізором.

Жовті та оранжеві окуляри – роблять світ яскравішим, підвищують контрастність, зменшують зорову напругу очей, покращують зорові реакції, підвищують якість зображення, збільшують сприйняття просторів. Цей колір окулярів рекомендується автомобілістам у похмурі дні та сутінки.

Зелені лінзи – заспокійливо діють на рецептори очей і протистоять дратівливій дії сонця. Відмінно підходять для відпочинку на природі та під час водіння автомобіля в сонячну погоду.

Блакитні лінзи – порушують передачу кольору, пропускають синю частину сонячного спектру, що найбільш шкідлива для очей. Зі всього спектру саме окуляри з синіми та блакитними лінзами не варто купувати та носити, особливо в сонячну погоду на вулиці.

Бузкові сонцезахисні окуляри – дають найбільший комфорт оку, особливо, якщо вони з легким коричневим відтінком.

Коричневі або темно-сірі лінзи – зменшують перевтому очей, забезпечують хорошу передачу кольору навіть при яскравому світлі і сонячних відблисках.

Оскільки сонцезахисні окуляри повинні захищати не лише очі, а й шкіру навколо, слід звернути увагу на розмір лінз.

Найголовніше при виборі окулярів – ми повинні в них комфортно почуватися, а фізика завжди допоможе в цьому важливому виборі.


PlayМеханізми захисту фоторецепторів і явище адаптації


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!