15.02.2022 13:12
для всіх
8120
    
  14 | 15  
 © Поліанна М

Фізичні основи роботи лазерного принтера

Фізичні основи роботи лазерного принтера

Лазерні принтери, МФУ (багатофункціональні пристрої), копіювальні апарати з лазерним картриджем для друку зображення використовують принцип сухого електростатичного переносу. Він ґрунтується на перенесенні тонера з картриджа на фотобарабан, а потім на папір.

Основний елемент будь-якого копіювального апарату – це фотобарабан. Поверхню фотобарабану покривають спеціальним світлочутливим шаром. Як основа фотобарабана, часто використовують такий метал як алюміній. Алюміній – це відмінний провідник. У темряві, фотопровідниковий шар накопичує та утримує електростатичний заряд, а при попаданні світла він перетворюється на провідник та скидає накопичений заряд.

Процес перенесення зображення на папір включає шість етапів. Розглянемо їх.

Будова та принцип роботи лазерного принтера чи МФУ

Будова та принцип роботи лазерного принтера чи МФУ

Етапи формування зображення під час роботи лазерного принтера

Етап перший. Заряджання поверхні фотобарабану.

На цьому етапі відбувається зарядження поверхні фотобарабана негативним зарядом.

Етап другий. Експонування.

На даному етапі частина поверхні фотобарабану лазерного принтера, на яку не потрібно переносити зображення, засвічують за допомогою світлодіодної лінійки.

Це необхідно для зняття заряду з ділянок фотобарабану для подальшого перенесення туди тонера. Тобто тонер буде осідати лише в місця, де міститься заряд, тобто малюнок.

Етап третій. Проявлення зображення.

На ділянки фотобарабана, які були підсвічені, з бункера, за допомогою ролика наноситься тонер. Барвник не потрапляє на решту поверхні фотобарабана. У результаті поверхня фотобарабану містить видимий малюнок, який був нанесений тонером, і повністю повторює зображення, що копіюється або друкується.

Етап четвертий. Перенесення зображення на папір.

На цьому етапі підготовлене зображення переноситься з фотобарабану на папір. Для чого використовується нитка заряду, що створює високий позитивний заряд під папером, завдяки чому тонер перетягується на папір. Процес перенесення кольору трохи відрізняється від перенесення чорно-білих кольорів.

Етап п`ятий. Закріплення тонера на папері.

Це передостанній етап, під час нього відбувається закріплення тонера на папері. Процес закріплення проходить в печі, в умовах високої температури, за таких умов тонер міцно закріплюється на поверхні паперу.

Етап шостий. Очищення поверхні фотобарабану.

Один з найважливіших етапів друку лазерних пристроїв.

Щоразу, коли зображення перенесено на папір, поверхню фотобарабана необхідно очистити від залишків барвника і підготувати до наступного циклу. Процес, при якому залишки барвника, зчищаються з фотобарабана в бункер за допомогою леза. Після цього відбувається підготовка до наступного циклу друку.

PlayVideo YouTube

Від стану фотобарабана дуже залежить якість друку. Якщо на фотобарабані лазерного принтера чи МФУ є подряпини або плями – це обов`язково буде видно під час друку. Якщо на роздрукованому зображенні є чорні або білі плями, фотобарабан, швидше за все, необхідно замінити.

Як було сказано напочатку, якість і швидкість друку безпосередньо залежить від тонера. Чим краща якість тонера, тим якісніше і швидше відбуватиметься друк. Якість тонера безпосередньо впливає на собівартість друкованої продукції. Витрата якісного тонера, на порядок менша ніж у дешевих від невідомих виробників. Купуючи дешевий і неякісний тонер, ми піддаємо свій пристрій швидшому зносу, що призведе до частіших ремонтів.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!