21.12.2023 21:27
18+
44
    
  1 | 1  
 © Казіміров Ігор

Чи могли древні люди винайти комп`ютер?

Цікаві діалоги з онуками.

- Ну досить, онучку -  не могли древні цивілізації придумати комп'ютер.  Чому? Та дуже просто,.  вони користувалися десятковою системою обчислення. 

- Це як, дідусю? 

- Розумієш,  древні рахували десятками, візьмемо, наприклад римське обчислення. Значення чисел у них було не дуже зручне, але можна розрізнити було одиницю, 10, 50, 100..  хоч і позначали вони цифри - літерами. Можна так сказати -  запис був не дуже зручний і не дуже зрозумілий.

- Так, немає вже Римського позначення чисел,  нас школі цьому не навчають.

- Зрозуміло, не навчають - тому що вони -  (Я маю на увазі римські цифри) не дуже зручні і незрозумілі з першого погляду і їх забули.  Людина - дуже лінива і якщо їй щось потрібно, вона завжди вигадає щось просте для сприйняття, тому й вигадали арабські цифри та нуль.

-  А що, арабські цифри та нуль винайшли не зразу?

-  Думаю, що так спочатку з'явилися цифри от одного до дев'яти а потім нуль.  Зрозуміло, що точно сказати - неможливо.  Я завжди вважав, що нуль винайшли в Камбоджі,  а потім десь прочитав, що в Індії.  Відомий математик Аль Хорезмі  використовував це поняття,  Я маю на увазі ноль.

- А чому ти кажеш що неможливо придумати комп'ютер,  якщо користуватися десятинною системою обчислення?

- Розумієш,  в чому справа.  комп'ютер розуміє тільки два поняття є сигнал,  немає сигналу.  Це він здається розумним, а по суті розрізняє тільки два стани:  ввімкнено та вимкнено.  Взяти два дроти,   якщо до двох дротів під'єднати ще до кожного по два - вийде чотири, А ще до чотирьох по два -  вийде вісім  і так далі.  Так що виходить, що треба використовувати  двійкову систему, для опису стану пристроїв комп'ютера -  які називається тригерами. Зрозуміло, що зараз уже  тригери об'єднані до 256 та  512  виходів,  і сигнали обробляються з високою частотою,  але суть це не змінює -  в основі двійкова система обчислення.

- Так я все зрозумів,  Та ось виходить, що в камені, якому  більше 10 000 років  знайшли механізм, дуже схожий на сучасний комп'ютер.  що ти  на це скажеш?

- А що сказати, в світі дуже багато незбагненного  і навряд чи ми зможемо все пояснити.  Ну досить, пішли в шахи зіграємо.

- Так я не вмію.  мене цьому ще ніхто не вчив.

- Нічого,  зараз я тебе навчу. Це дуже древня гра   якій більше 5000 років.  Винайшли її в Індії  та грають у теперішній час.  Вона не втрачає інтерес людей, тому що,  має дуже багато варіантів для виграшу.  Та і взагалі вона, можна так сказати, описує взаємодію суспільства,  армії та окремих людей…

- Ну давай,  зараз я  шахи принесу.

- Приніс.  Давай відкривай коробку.  Давай зразу ж тобі буду пояснювати. В шахах розрізняють два кольори,  дві армії,  в кожній армії є фігури та пішаки.  головний в армії - це король.  зрозуміло що якщо є король повинна бути і Королева. Виходить, що керівників двоє -  умовно.  Король потребує захисту.  Для цього він має цілу армію:  два слони,  два коня,  дві тури.  Всього на дошці виходить, якщо  рахувати  однакові фігури:  чотири слони, чотири коня, чотири тури.  Якщо фігури захищають короля, то є пішаки які захищають фігури та короля. всього пішаків вісім.  Якщо рахувати всі фігури, короля та королеву,  її ще інколи називають ферзем,  то фігур - теж вісім. Всього на дошці 16 фігур,  та 16 пішаків.  якщо рахувати всі фігури та всі пішаки - виходить що на дошці одночасно можуть знаходитися 32 шахові  фігури.  Тепер поле -  на шаховому полі всього 64 клітини.

- Дідусю,  а я бачив шахове поле 10х10 всього 100 клітин.

- Так - є таке,  але то для сто клітинних шашок. Це вже більш сучасна гра. О постривай.  цікавенький виходить оборот: два кольори,  дві  однакові фігури,  чотири однакові фігури всього,  вісім пішаків,  вісім фігур,  16 з пішаками,  32  фігури  всього,  64 клітинки -  на дошці.  2, 4, 8, 16, 32, 64 - цікавенький такий рядок.  це двійкова система обчислення! І це - 5000 років тому. Виходить, 5000 років тому - люди користувались двійковою системою обчислення -  навіть використовували її для створення гри.

- Дідусю, так все виходить, що вони могли створити комп'ютер, оскільки знали двійкову систему обчислення.

- Хтозна, ще одна загадка.  думаю ніхто не зможе відповісти на це питання,  але якщо щось використовується навіть в грі -  то це є повсякденним інструментом, який повністю зрозумілий і  може використовуватися  без  напруження.

- Так це виходить,  древні люди могли  винайти та зробити комп'ютер?

- Виходить так - могли,  а якщо могли -   то мабуть зробили …Але в кожному випадку знайдеться своя Махенджадаро…

- А що таке Махенджадаро?

- Це перший відомий випадок повного руйнування міста з назвою Махенджадаро за допомогою зброї масового знищення -  можливо ядерної.  Але про це поговоримо наступного разу…

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 21.12.2023 22:43  Соколоваліна => © 

Цікаве і мудре оповідання!!!