16.02.2024 17:54
18+
18
    
  - | -  
 © Ісландські саги

Сага про Хьорда та острів`ян

частини XVII - XVIII

з рубрики / циклу «Сага про Хьорда»

 

XVII

 

Тепер треба повернутися до розповіді про те, як Сігурд Приймит Торві відплив від Пісків, приїхав до Норвегії і перебував там взимку. А влітку він сів на корабель з купцями і поплив на південь, в Данію. Там тоді правив конунг Харальд, син Горма (21) Сігурд показав себе великим сміливцем і полюбився конунгу. Невдовзі у нього і багатства прибавилось і честолюбства, і він примкнув до вікінгів і виявив у них себе молодцем, яких мало. Так пройшло декілька років, поки Сігурд не став ватажком у вікінгів. Під його керівництвом ходило п’ять кораблів.

Якось влітку поплив він на схід до Балагардсідду. Вже вечоріло коли він зайшов у залив Свінасунд. Вони там заночували. А вранці вони і не помітили, як до них підпливли вікінги на семи кораблях. Вони спитали, хто тут на цих кораблях головний. На носі одного з кораблів стояв чоловік рослий і чорноволосий. Він сказав, що його звати Бьорн Синій Бік і він син Ульвхедіна, сина Ульвхама, сина Ульва, сина Ульвхама Оборотня. Він спитав, хто з ним говорить Сігурд назвався.

- Ну, вибирайте: зійдете на берег розперезаними (22) віддавши нам кораблі і добро, чи будете битися з нами.

- Краще ми будемо захищати своє добро і свободу і загинемо з честю.

І ось і ті і другі готуються до бою. Розпочинається жорстока битва. Сігурд сміливо кидається в бій, і закінчується діло тим, що обезлюдніли всі кораблі у Сігурда і три і Бьорна. Сігурд один залишався живим, і він ще довго захищався, поки його не зажали щитами. Тоді його схопили, але раніше він один убив сімох. Це вже було увечері. Йому міцно зв’язали руки, закували ноги і на ніч приставили до нього шістьох стерегти його. А на ранок його повинні були зарубати. Всі вікінги ночували на березі. Сігурд спитав, хто його буде розважати. Стражники сказали, що йому нема чого турбуватися про розваги:

- Адже вранці ти помреш.

- Я не боюсь смерті, і, якщо хочете, я скажу вам вірші.

Вони сказали, що не проти послухати. Тоді він говорить вірші, від яких всі засинають. Тут він підкочується туди де лежала сокира. Йому вдалося зрізати собі пута з рук, потім він збив з ніг ланцюги, але разом з ланцюгами і обидві п’ятки. Потім він вбиває усіх стражників, кидається у воду і пливе до берега.

Він іде у напряму через мис, тому що він не відважився чіпати вікінгів. Ось він бачить: стоять на якорях чотири кораблі, а на березі розгорнуті намети. Він сміливо йде до наметів, а було вже майже розвиднилось. Він питає, хто у них ватажок. Йому відповіли, що їх веде Хьорд і ще Хроар, Гейр і Хельгі, і в свою чергу спитали, хто він такий. Він сказав без утаєння. Потім він пішов до Хьорда, і вони розпитали один одного про найважливіші новини. Хьорд швидко впізнав Сігурда і запросив його до себе в дружину. Сігурд відповів, що він згоден, і розповів Хьорду про свої пригоди. Він попросив, щоб Хьорд допоміг йому сквитатися з вікінгами. Тому це було недоречно, але все ж він сказав, що виконає прохання Сігурда. Вони не гаючи часу починають готуватися до битви, зносять вантаж на берег і загружають кораблі камінням. Потім вони пливуть на веслах, огинаючи мис.

Помітивши їх вікінги готуються до бою, і, не побачивши Сігурда, журяться за ним, як за другом. Ось починається між ними битва. Названі брати сміливо кидаються вперед, та і Сігурд боровся бездоганно. Вже було далеко за полудень, коли Хьорд увірвався на той корабель, на якому знаходився Бьорн Синій Бік, і Гейр поспішив за ним. Один йшов по одному борту, інший - по другому, і вони вбивали усіх від щогли до носу. Тут Бьорн Синій Бік кинувся прямо назустріч Хьорду. А Хьорд тоді йшов назад і якраз проходив мимо щогли. Бьорн рубає по ньому гострим мечем. Хьорд щитом не закрився, а відскочив назад, через перекладину щогли, і меч так вдарився об перекладину, що лезо у нього зламалося. Побачивши, що Бьорн після удару зігнувся, Хьорд швидко і сильно рубає його поперек лопаток і перерубає мечем Соті до самої грудної клітини. І Бьорн Синій Бік розлучився з життям.

Тим часом Гейр повбивав усіх хто був на кораблі. А Хроар удвох з Хельгі очистили від вікінгів ще один корабель. Один корабель очистив Сігурд, і вікінги втекли на четвертому. Хьорд зі своїми людьми взяв там велику здобич. Вони перев’язали рани своїм людям. У Сігурда рани вже зовсім загоїлись – і сліду не лишилось. Він назавжди залишився з Хьордом і уславився відважним чоловіком.

Восени вони попливли назад, в Гаутланд, і пробули там зиму у великій пошані.


Примітки:

21)…конунг Харальд, син Горма…- данський король Харальд Синьозубий (940 – 965).

22)… зійдете на берег розперезаними…- тобто нічого не сховавши собі за пояс. 



XVIII


Гейра дуже тягло назад, до Ісландії, і він просив Хьорда відпустити його. Хьорд сказав, нехай їде, коли побажає, тільки щоб зберігав з ним дружбу. Хельгі і Сігурд залишились з Хьордом. Гейр відплив, але вітер був слабким, і вони прийшли до Віку поставили на березі намети.

Про це взнає Гуннхільд, мати конунга, і підсилає своїх людей вбити Гейра. Вони приходять вночі, вибивають кілки з-під наметів і рушать на них намети. Гейру одному вдалося зникнути зі зброєю, але раніше він вбив дев’ятьох. Він ніде не зупинявся поки не дістався до садиби Брюньольва, сина Торбьорна, і батько з сином посадило його на корабля і дали з собою грошей.

Людям здавалось, що Гуннхільд чаклунством залучила Гейра до Норвегії. Дуже вже їй було не до серця, що Гейр вислизнув. Вони вийшли в море, і влітку Гейр підійшов до Пісків.

Грім, батько Гейра, вже помер. Помер в Пасовищній Затоці і Хьогні, його дід по матері. Гудрід і Торбьорг вели господарство в Грімовому Дворі. Гейр поїхав туди і перебув там зиму. А навесні він купив землю в Нижньому Кінці Фіорду і переніс туди своє хазяйство, і воно приносило прибуток. Туди переїхали і Гудрід з Торбьорг.

 

Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Ісландія, X ст. н. е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!