31.08.2011 16:47
-
836
    
  2 | 2  
 © Тетяна Чорновіл

Глухарева школа

Глухарева школа

з рубрики / циклу «ПРОЗА. КАЗКИ»

Надумав Глухар відкрити в лісі школу. Він облетів усі лісові закапелки і скрізь порозчіплював оголошення. Так, мов, і так. Оголошується набір до першого класу Глухаревої початкової школи №1. Заяви приймаються за адресою… 

Чи він адресу неточно написав, чи може в лісі не було бажаючих навчитися грамоті. Але чекав Глухар на деревині даремно. Хоч би хто приліз. Тоді полетів лісовий учитель і почепив таке саме оголошення аж на краю найближчого села. І вже наступного ранку до першого класу Глухаревої школи почали сходитися учні. Було їх не дуже багато, але, мабуть, мали велике бажання вчитися, коли не побоялися прийти з села у таку глушину. Глухар радів і записував прибулих до класного журналу: 

1. Баран. 

2. Кіт. 

3. Корова. 

4. Миша. 

5. Півень. 

6. Собака. 

7. Цап. 

З того дня уроки в Глухаревій школі проводилися повним ходом. Учитель багато чому навчив своїх надзвичайно здібних учнів. А ще час від часу надсилав звіти вищому керівництву про деталі навчального процесу. У тих звітах він вихваляв свої методи навчання, та явно завищував успіхи, яких, буцімто, досягли його підопічні. 

Ніхто нічого не каже, може й справді Глухар талановитий учитель. Але ж глухий, як пень. Дивно було б, якби учні не скористалися з цього. Ось уже більше місяця ходили вони до школи. Ніхто й не думав готувати домашні завдання. Добре що пан учитель не чув, яку нісенітницю плели школярі, відповідаючи на його запитання. Не чув і був задоволений. Але ж комісія… 

Перевірити стан навчального процесу прилетів бундючний пан Сова. Він загнав бідного Глухаря на найвищу гілляку і взявся сам вести урок. На дошці ще з першого дня занять була записана буква ”А”, тому пан Сова послав чергового Мишу намочити ганчірку біля струмка, щоб навести на дошці чистоту. Миша швиденько шмигнув із класу і більше його в школі не бачили. Кіт хижо блиснув оком і також рвонувся за черговим, але пан Сова раптово підняв його з-за парти. Перевіряючий задавав запитання по пройденому матеріалу, але увага Кота була прикута до куща, за яким ворушився Миша. 

– Ти що, не мав удома підручника? – грізно ахнув пан Сова. 

– Мав! – жалібно заголосив Кіт. 

– Може не мав можливості вивчити уроки? 

– Мав! – признавався Кіт далі. 

– А мав совість нічого не вчити?!!! 

– Мав! – невпопад бовкнув Кіт і його послали додому за батьками. 

Сердитий пан Сова викликав до дошки Барана і попросив назвати написану на ній літеру. Баран довго дивився на дошку, як на нові ворота, а тоді впевнено дав відповідь: 

– Бе-е-е! 

– Ух-ух-ху… –тільки й вимовив здивований перевіряючий і став піднімати з місця для доповнення. 

– Ме-е-е… – не зовсім упевнено промимрив Цап. 

– Ку-ку-рі-ку!!! – заволав Півень, підглянувши в шпаргалку. 

Пан Сова був роздратований ще й того, що хотів спати. Він позіхнув, зазирнув до журналу і зупинив грізний погляд на рудому Собаці, який був зайнятий блошиним полюванням. 

– Що там ти ловиш на своєму хвості? – прозвучало запитання до неуважного учня. 

– Гав! – упевнено відповів той. 

– Ха-ха-ха –а-а! – зловісно зареготав перевіряючий і підняв з місця Корову, яка від хвилювання не могла зв‘язати й двох слів. 

– Чому ти не знаєш уроку? – марно тупцяв кругом неї пан Сова. 

– То-му-у… То-му-у-у… – мукала Корова і закочувала під лоба нещасні очі. 

Та раптом вона змучено труснула головою, і дзвіночок на шиї протеленькав кінець уроку. 

Ви , мабуть, і самі здогадалися, що Глухареву школу закрили і бідний педагог тепер безробітний.  

– Несправедливо! – уже вкотре намагається виправдатися він,  

– Адже Кіт мав на уроці все, про що б у нього не спитали, а впевненості відповіді Собаки здивувався сам перевіряючий. Це злісний наклеп, що мої учні не знають ні ”Бе”, ні ”Ме”, ні ”Ку-ку-рі-ку”, бо ці слова прозвучали в відповідях, і пан Сова не зможе того заперечити. Правда панночка Корова почала не зовсім упевнено, але якби не пролунав дзвінок, вона закінчила б свою відповідь блискуче. 

– Може мене звільнили за те, що Миша втік з уроку? – губився в догадках пан Глухар,  

– То перевіряючий сам винен, що дав учневі непосильне завдання. Адже знайти в лісі ганчірку дуже важко. 

Дуже важко також пояснити щось пану Глухарю. Мабуть, справді його школу закрили несправедливо. 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.09.2011 20:56  Сашко Новік 

весело

 31.08.2011 22:42  Тарас Іванів 

Моя еротика за 26 років їй надоїла)))))

 31.08.2011 22:27  © ... => Тарас Іванів 

Дякую! А Ваші еротичні вірші не хоче слухати?

 31.08.2011 22:00  Тарас Іванів 

Я Ваші казки читаю жінці на ніч)))))))

 31.08.2011 17:08  Оля Стасюк => © 

Цікава казочка. Якраз вчасно. Добре, що у школах немає таких глухих вчителів... А ще надзвичайно сподобалась сором"язлива корова.