15.09.2011 16:42
для всіх
459
    
  7 | 9  
 © Каранда Галина

Диплом творця

Диплом творця Частина перша

фантастика

На маленькій планетці XL, що маялась між двома сонцями - μ і λ Пегаса, була гаряча пора екзаменів. Складати іспити на звання Творця сюди зліталося чи не пів-галактики. Та далеко не кожному вдавалося захистити свій проект перед Комісією Старійшин.

¬– Наступний, – позіхнувши гукнув екзаменатор.

До кабінету впевнено впливла аморфна субстанція.

– Так-так-так! α-Волопаса, ү якщо не помиляюсь.

– Точно так.

– Нагадайте, будь-ласка, тему вашої дипломної роботи.

– Дослідження планети з екстремальними умовами життя.

– Ага, пригадую. Здається тоді ми з Вами зупинилися на Сонячній системі як на найбільш небезпечній для аморфнотропних істот.

– Більше того, я отримав чітке завдання: знайти спосіб довготривалого і всебічного дослідження планети Земля, густа атмосфера якої є отруйною як для нас, так і для всіх відомих типів космічних кораблів.

– Ну і як, справилися з завданням? Панове, хто з вас був куратором цього студента?

Сіра хмарка випливла з-за столу.

– Я куратор. Як на мій погляд, робота виконана аж надто глибоко. Студент, якби…того…трохи перестарався. Але судіть самі.

Субстанція α-Волопаса почервоніла.

– Навпаки. Я вирішив, що найпростіше - це поставити на зазначений об’єкт – тобто на Землі, відеокамери, які будуть транслювати зображення на автономний центральний пульт, що записуватиме, оброблятиме і зберігатиме отриману інформацію.

Найважче було підібрати точні параметри електричного розряду, який би синтезував прямо на Землі відеокамеру із заданими характеристиками, оскільки доставити її туди наявними засобами неможливо.

– Добре. Уточніть, будь-ласка, які ж це характеристики.

– Оскільки процес дослідження розрахований на перспективу, така відеокамера повинна не тільки бути добре пристосована до жахливих умов планети, а ще й самовідтворюватись і розвиватись. Ну й звичайно, вона сама собі знаходить джерела живлення.

Ось – модель –на моніторі з’явилося зображення.

– Для пересування планетою створені дві кінцівки, що називаються ноги, ще дві – руки–допомагають приладу обслуговувати себе самого. Два об’єктиви, два приймачі, динамік, рецептори запаху і, власне, мікросхема – ось тут вгорі, в голові. Решта запчастин, так звані органи, служать для підтримання життєдіяльності і розмноження відеокамери, оскільки щоразу створювати нові - економічно не вигідно. Для зв’язку з центром обробки інформації існує антена – аура. Робоча назва приладу – Людина. Оце, власне, і все. Ось файл з зібраними за допомогою людини даними про планету, що досліджується.

– Непогано. Але оцінку ми вам дамо завтра, після детального ознайомлення з цим файлом.

На другий день ү схвильовано вплив до аудиторії, де засідали вчені мужі.

– А, – іронічно сказав головуючий, – α-Волопаса, заходьте.

Тон його не сподобався студенту.

– Щось не так?

– Та як сказати. Робота виконана ґрунтовно, оригінально, творчо, але - не раціонально. Більше того - не розумно

– Чому? –несміливо забелькотіла субстанція міняючи колір.

– Скажу чому. Завдання яке було?

– Створити прилад для дослідження Землі.

– Ні, не так: Завдання – дослідити Землю. А вже спосіб ви мали обрати самі. І що ж ви зробили? Фактично заселили планету розумними, здатними до розвитку істотам. За час вашої роботи над дипломом, що для вас пробіг, я не сумніваюся, швидко, на Землі пройшли мільйони років. Спочатку ваші, з дозволу сказати, відеокамери, справно передавали зображення планети. Але ж тепер! Вони неприпустимо розмножились, набралися пихи і за невеликим винятком транслюють тільки зображення один одного. Тобто замість того, щоб отримувати факти про природу планети ми маємо суб’єктивні судження приладів про взаємозв’язки між ними. Парадокс? Більше того, ці прилади самі впливають на об’єкт дослідження значно більше всіх допустимих норм. Тож судіть самі, чи виконали ви поставлену задачу.

Хмарка з α-Волопаса стала пунцовою.

– Оцінка–посередньо. Дуже, дуже посередньо. Але звання Творця ми вам все-таки дамо. За нестандартне мислення. Бо ж натворили…Тільки знаєте що? Поприбирайте там після себе.



Лубни, 2009

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 30.11.2016 01:39  © ... Закріплений коментар

 02.12.2020 19:03  © ... => Каллистрат 

- И помни - ты должен создать идеальный мир за 5 лет!
- Да без проблем!

4 года и 358 дней спустя…
- Бог, ты уже создал идеальный мир?
- Блииин…

©Евгений Полищук

 17.07.2017 21:51  Меньшов Олександр => © 

А що? Мені сподобалось.

Відразу згадався, здається, Роджер Залязни, не пам`ятаю як звався той твір. Його суть приблизна така сама.... але замість експерименту, там намагалися пристосувати клімат планети до умов проживання інопланетних істот. І тут місцеві "мавпочки" раптом виявили зачатки розуму...

А взагалі на цю тему можна написати цілу дисертацію. На жаль за неї нобельку не дадуть. :)

Як то писав поет:

"Природа - сфинкс. И тем она верней

Своим искусом губит человека,

Что, может статься, никакой от века

Загадки нет и не было у ней."

 31.10.2016 12:05  роман-мтт => © 

тут це важливо - це вища цивілізація, яка нас створила, то вона апріорі повинна бути більш організованою. а ви зображаєте її як цивілізацію... людей.
щодо творів 2-5 класс і все таке. тут можна попрацювати над фіналом - і воно заграє. звісно, як бажання маєте, бо тема ця насправді вічна і таке люди читатимуть і через 1 млн років. ви ж міфи про створення світу читаєте? як світ виник з яйця, чи про слово, від якого все пішло, чи про воду, яка ззаполоняла все, а потім там з`явилася суша і т. д. Це вічна тема!

 31.10.2016 11:48  роман-мтт => © 

оце прикольне, але є певні недоречності у фіналі.
1. не треба писати про мільони років на Землі - то має бути зрозумілим з тексту. Звісно, читач більш зрозуміє ваш текст, але критик зверне на це увагу, бо поняття рік є тільки у нас. на іншій планеті це може зватися якось по іншому. тут треба використовувати універсальні поняття для опису часу. я собі, наприклад, обрав "оберти". пишу зазвичай за 3-4 оберти планети, "середній" оберт тощо. вам бби радив теж розібратися з цим івикористовувати більш універсальні одиниці виміру часу. як знайдете - стиль буде ближчий до НФ.
2. завдання. як такі високоорганізовані істоти могут помилятися при виконанні завдання? нелогічно. раджу цей момент ще продумати. істота має правильно зрозуміти завдання, створення людини має бути обгрунтованим, і чому все пішло не так - теж має бути обгрунтованим. інакше скочуємось до гуморески.
3. про звання творця - останні речення: для НФ - недоречно (високоорганізовані раціональні істоти? так просто роздають такі звання?), для гуморески - шикарно.

 10.07.2013 01:08  © ... => Марієчка Коваль 

мабуть, тебе тоді тут не було саме...

 15.09.2011 20:34  © ... => Сашко Новік 

щось його сьогодні немає. невже серйозно образився?

 15.09.2011 20:25  Сашко Новік => © 

прочитав, просто з мобільного і раніше. з мобільного не можу коментарі лишати. це Іллюхі треба було його почитати, ніяк не доберусь до нього, до речі

 15.09.2011 20:16  © ... => Сашко Новік 

А чому ж тоді мій "природний добір" не прочитав?(

 15.09.2011 19:28  Оля Стасюк => Сашко Новік 

Саша, ты перешел на русский?

 15.09.2011 19:25  Сашко Новік 

бомба!!! тащусь от фантастики

 15.09.2011 19:25  Тетяна Чорновіл => Оля Стасюк 

Та я ж жартую!!! Сама ж казала, щоб не сумувати!!!

 15.09.2011 19:23  Оля Стасюк 

Дуже смішно!

 15.09.2011 19:23  Тетяна Чорновіл 

Нарешті Оля дочекалася! :))))))

 15.09.2011 19:22  Тетяна Чорновіл => © 

Так, повинна бути попередня домовленість, що Ви працюєте за гонорар! Інакше будуть сприймати, як подарунок. А вірші взагалі зараз безкоштовно стьобають з інтернета. Тільки й слідкуєш, щоб хоч прізвище поставили! ((((

 15.09.2011 19:18  © ... => Тетяна Чорновіл 

а я колись давно в "Малятко" послала. Надрукували- і ні мур-мур. пізніше знайомі сказали, що купили збірку "найкращі твори для дітей" ,а там це оповідання. А я про це ні слухом, ні духом... Наш голова літоб"єднання гуморески мої в "дієслово" послав, так надрукували і запропонували КУПИТИ примірник! Так я нікуди й не рипаюсь. а віршів дитячих багато. 

 15.09.2011 19:16  Оля Стасюк => Тетяна Чорновіл 

Переадресуйте Поетам з сумними музами... До речі, один зайшов...

 15.09.2011 19:09  Оля Стасюк 

Чудова історія! Будемо чекати продовження.

 15.09.2011 19:04  Тетяна Чорновіл => © 

Так, як надсилаю і затверджує директор, то після того, як надрукують отримую гонорар (зараз 6коп за символ). Правда надсилати треба за 2 місяці до події. Наприклад, до 8 березня - на початку січня. Від мене вони беруть тільки шкільні оповідання. Я вже не знаю, про що й писати. Тих оповідань уже штук 20. Згадала! Оповідання "Валентинка" на Пробі Пера також з цієї повісті, можете проглянути колись у вільний час! Теж веселе :))) Адже негатив нікому не потрібен! Особливо дітям!

 15.09.2011 18:54  © ... => Тетяна Чорновіл 

10. та він читає не комікси .В 6 років  я його на Нестайка підсадила, тепер без книжки спать не ляже. тричі перечитав Гаррі потера і двічі Мілу Рудик. А в паузах я намагаюсь щось по своєму смаку підсунуть, та він перебірливий став. Ваше йому б якраз підійшло.



А ВДГ Вам щось заплатила? 

 15.09.2011 18:52  Тетяна Чорновіл 

Всім новачкам, що приходять на портал, на мою думку треба зрозуміти, що вони потрапляють в колектив таких самих, як вони. Так як і в школі, чи на роботі. Так що на конфлікт зразу йти нерозумно... Я дуже довго приглядалася мовчки, поки виставила перший коментар! Та раніше рідко хто й коментував. Повиставляли вірші - і чекаємо дядю, щоб указав нам на помилки. Але ж коментатори - такі самі автори. І на це треба зважати. Щось я багато написала, і думку втратила. :)))))

 15.09.2011 18:44  Тетяна Чорновіл => © 

Вся повість у мене в папці поки що. Ці історії я писала для ВДГ (Велика Дитяча Газета), а тоді вийшло, що оформила в повість.Бо набридло Прізвища школярів вигадувать, стала про одних і тих же писать Так що в ВДГ окремими історіями. І як повість чекає спонсора для друку! :))) Історії доволі смішні, але кажуть, що діти зараз не читають, хіба що комікси переглядають. От мене і просили писати максимум для 5 класу! А Вашому синочку скільки? :))

 15.09.2011 18:32  © ... => Тетяна Чорновіл 

Вже прочитала! справд весело! ми навіть однакову причину зміни кольору вказали! цікаві збіги!Знайду всю повість,хай Сашко мій посміється!


і дочки у Вас талановиті!


А на Іллю, по правді, я перша ще вночі  наїхала...каюсь. Але, здається, що це йому на користь.Він хлопець не поганий.Дещо вже зрозумів, Вам не здається?

 15.09.2011 18:08  Тетяна Чорновіл 

Згадала, що саме ця історія є на порталі "Все о детях" (там працюють мої дочки). Для цікавості можете проглянути! :)))

 15.09.2011 18:03  Тетяна Чорновіл => © 

І в мене давно написане! І теж з продовженням:)))) Але в мене це частина шкільної повісті, з багатьох історій складається, так що точно не виставлятиму! А продовження Вашого чекатиму. Про те, що наші судження співпадають, помітила. Дивина, та й годі! А тоді дивуйся, що якийсь фізичний винахід роблять одночасно в різних кінцях землі!!!

 15.09.2011 17:57  © ... => Тетяна Чорновіл 

Я ще Вашу не читала, так що не списувала:) тим більше це давно написане. якщо щось співпало, то в кого там думки сходяться..?.


нащі з Вами судження співпадають часто, Ви не помітили?


 а завтра продовження буде! Чекатиму Вашої реакції!

 15.09.2011 17:48  Тетяна Чорновіл => © 

Дуже сподобалось!!! Тим більше, що в мене є аж занадто схожа історія з повісті про школярів! Також прилетіли, робили звіт там у космічній школі. Правда, простіше все без грецьких літер, бо ж про третьокласників і для них! Весело! І в Вас весело!!!