16.09.2011 21:06
для всіх
297
    
  1 | 1  
 © Каранда Галина

777, або ЧОМУ НЕ ПОЩАСТИЛО?

777,  або ЧОМУ НЕ ПОЩАСТИЛО? Частина друга

фантастика

Таня працювала листоношею. Робота не аби яка, але добре хоч якась. Красиві лозунги про радість, яку вона приносить в кожен дім, давно розвіялись, залишилась ненависна важка сумка і постійне відчуття небезпеки, яке стократ підсилювалось в дні виплати пенсій. Зітхнувши, Таня зайшла в приміщення пошти. Електронний годинник на стіні показував 7:52.

– 5 і 2 = 7, – машинально відмітила про себе дівчина. – Дві сімки

– Привіт, дівчата. Там на переході світлофор з розуму зійшов. Раніше просто відключався, а тепер моргає як несамовитий.

– Ой, штрафи добрі беруть, а світлофор відремонтувати не можуть, - звично забідкалась Людмила.

– Ну добре, що там у нас сьогодні?

– Та он знову цілий стос «листів щастя», - змахнувши чолкою показала Марина.

«Листами щастя» дівчата прозвали всім знайомі довгенькі конверти з повідомленням, що «ви і тільки ви, ім’ярек, стали щасливим переможцем такої-то акції, виграли велику купу грошей на сидінні новенької машини, і щоб вам це дійсно, реально і

гарантовано забрати, треба лиш замовити кілька непотрібних вам ексклюзивних товарів з нашого чудесного каталогу». Листи ці приходили давно й регулярно, але й досі знаходились довірливі, що викидали гроші на вітер, а потім ще й лаяли поштарів.

– Дівчата, змолилась Таня, – ну давайте викинемо, ну будь-ласка. – Ми ж ніби посібництвом займаємось. Та й так сумка важка, «Факти» ж сьогодні розносять.

– Не можна! Оплачено! – зітхнула Марина. – І не здумай за рогом викинуть, –про всяк випадок прикрикнула. У цьому відділенні вона була за старшу, начальства вищого боялась, тому намагалась бути строгою з ровесницями листоношами.

Тетяна надула губи і сіла заповнювати формуляри.

– Яке сьогодні число? – звично запитала

– 7 липня

– 7.07.– продиктувала собі Таня – Хм, цікаво. Може лотерейку купити…– І Таня заглибилася в сортування свіжої преси


Хлопці незадоволено тупцювали біля жовтої скриньки для листів.

– Може в тому музеї і справді цікаво? – несміливо озвався Едик

Азик зверхньо глянув на нього:

– Ну й повертайся.

– А ти?

– А я краще розважатимусь.

– Щось я не помітив щоб ти якось особливо

розважався.

– Та я…! Та я таке можу придумати!

– Ну що, наприклад?

– Ну, наприклад, давай змагатись. Ось ти Світлий, я Темний, хто сильніший?

– Змагатись мені тільки на тренажерах дозволяють. Не-санк-ці-о-но-ва-не…

– Знову ти за своє. Ми ж тільки пограємось. Нічого не буде. От спорим, що я можу до вечора нормальну здорову людину психом зробити.

– Та ти що! Навіщо?

– Для приколу. Та ти не переживай, ти ж мені протистоятимеш у грі. Добро на зло – дорівнює нуль. А це вже й законами дозволено. Чи ти боїшся програти? Тюхтій!

– Я не боюся. А кого ти будеш…ну…того…психом робити?..

– Та хоча б оту задоволену пику, – кивнув на двері пошти Азик. Чи може її краще? – хлопець вказав на молоду жінку, що котила перед собою коляску з немовлям.

– Ні, ні, краще вже пику! – поспішно промовив Едик і зітхнув.

– Добро. На що, заклад? Морозиво «Ріжок» підійде?

– Я «Каштан» люблю…

– Ну, «Каштан» так «Каштан».

Хлопці вдарили по руках.


Тетяна все ще шаруділа газетами, покірно вкладаючи в кожну «лист щастя». Краєм ока вона

бачила двох хлопчиків, які несміливо зайшли до приміщення, при щось довго шепотілися, врешті купили конверт і вийшли.

Коли Марина розклала перед Танею листи, щойно вийняті з зовнішньої абонентської скриньки, засміялась:

– Знову хтось приколюється!

На конверті акуратним учнівським почерком було виведено: «на деревню дедушке». Та Тані було не смішно. З марки на конверті на неї дивилася…вона сама. Посміхалася і підморгувала. Таня заплющила очі і замотала головою. Знову глянула на конверт. Марка як марка. З рожевою трояндою і літерою «Д». Приверзеться ж…

Марина взяла конверт у руки, подивилася через нього на світло.

– Порожній. Як набридли ці старі жарти. – і викинула в урну.

– 77.

– Що 77?

– Рівно 77 адрес обійти сьогодні, – пояснила Таня.

– Це добре, я вчора 113 обходила. А в тебе число невеличке, ще й кругленьке яке.

– Це точно. Маринко, а дай-но мені лотерейку.

– Яку?

– Миттєву, за гривню.

– Добре, тільки сама витягуй.

Таня повагавшись хвилину витягнула невеличкий рожевий папірець, стерла захисне покриття… «Ви виграли одну гривню», - повідомляв надпис

– А дай ще одну.

«Бажаємо виграти наступного разу»

Таня стенула плечима.

– І до чого ж тоді всі ці сімки з самого ранку?

Перекинула через плече набиту газетами сумку.

– Ну я побігла.

Виходячи з пошти, дівчина знову побачила дві знайомі голівки: біленьку й руденьку.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 17.09.2011 12:22  Оля Стасюк 

Цікаво. Листи зараз не пишуть, на жаль.