06.08.2009 00:00
-
1431
    
  4 | 5  
 © Вадім Прокопець

Вільне місце

Автобус був переповнений. Люди сиділи і стояли скрізь, де це було лише можливо. Деякі, що стояли між сидіннями, а не в проході, додумались вмоститись навіть на своїх торбах. Дядечко середніх літ у смішному картузі сидів на одиночному місці, поблизу дверей. Автобус під’їжджав до зупинки. 

“Пора виходити,” – подумав про себе дядечко, а вголос сказав: 

– Ви не виходите? 

Люди, що стояли поруч, молода дівчина-блондинка з цікавою сумочкою і двадцятилітній юнак, покачали головами, мов “ні”. 

– Тоді, випустіть мене, будь ласка, – почав вставати дядечко. 

Автобус зупинився, дядечко вийшов, акуратно протиснувшись між людьми. 

Місце звільнилося. 

Зазвичай, вільне місце в переповнених автобусах займають зразу ж, але в нашому випадку цього не сталося. Сталося майже неймовірне – ніхто не сів. 

Юнак запропонував місце дівчині-сумочці: 

– Сідайте, будь ласка. 

– Ні, дякую, я зараз виходжу. – відповіла та. 

Забравши декілька пасажирів, автобус рушив далі. Це був новий ПАЗ – чудовисько Павловського заводу, що поволі повзло вулицями міста. Водій не любив свій автобус, і автобус не любив водія – часто ламався. 

Ось і зараз, в “годину пік”, він заглох. Водій зміг лише дотягти його до обочини. Вилаявшись, так що жіночка, що сиділа на передньому сидінні почервоніла до ушей, він ввімкнув аварійку і поліз до двигуна. 

Місце залишалося вільним. 

Пасажири замовкли на хвильку, прислухуючись до лайки водія, що линула десь з-під капоту, і продовжили свої розмови: 

– Відкрийте вікно, так душно. – попросила одна жінка. 

–…а, ви, чули, що з Леонтьєвим трапилося?...- розповідала одна бабуся іншій. 

–…Це якийсь жах, хіба так можна навчатись! – розпинав батько сина-студента. 

– Передаємо за проїзд! 

– Будь ласка, подвиньтесь! Дитину задавите! – зарепетувала жінка в рожевій сукні. 

– Пройдіть на середину, там є місце. – лунав десь ззаду голос контролера. 

– Чули, до кінця року ціни на пальне зростуть втричі. – сказав чоловік з портфелем. 

– А ціни на м’ясо як піднялись?! – відповідали йому. 

–…кажете його побили? Боже мій, що в світі робиться… - хитала головою жінка років сорока.  

–…Господи, коли ми вже приїдемо; тут задихнутись можна. – простогнала дівчина в хвості автобуса. 

– Так, передня площадка, передаємо за проїзд, щоб я до вас не лізла. 

– Їздимо, неначе шпроти в банці, та ще й гроші платимо. – скаржилась якась бабця. 

– Не хочете – ходіть пішки. – огризнулась кондуктор. – В мене вже і так повно пільговиків! Не хочете платить – на вихід… 

Водії заліз в кабіну, повернув ключа – автобус завівся: 

– Все, поїхали. – сказав він і вимкнув аварійку. 

Місце все ще залишалося вільним. 

Автобус підійшов до зупинки. Одні люди вийшли, їх місця зайняли інші. На місце юнака і блондинки стали чоловік і жінка середніх літ. 

–О, прівет, Настя! – весело вигукнув чоловік. 

– Привіт. – жінка обернулась до нього обличчям. 

– Ти куди? З роботи? 

– Угу. 

Чоловік помітив вільне місце: 

– Сідай. 

– Та я скоро виходжу. Сідай ти краще. 

– Дякую, я краще постою. Ну, як діти, сім`я? 

– Добре. Аня пішла в перший клас, а Василь – вже в дев’ятий. 

– Справді?! А я пам`ятаю їх ще зовсім маленькими. Отакими. – Він руками зобразив, якими маленькими були діти. 

Молодий студент “голосував” на узбіччі. Водій зупинився підібрати його. 

– О, це вже й мій будинок, поталанило. Я думав доведеться ще від зупинки чесати. Бувай, Настя. – чоловік махнув на прощання рукою, зістрибуючи зі східців. 

– Бувай. 

Студент став на місце цього чоловіка. 

Місце до сих пір було вільним. 

Студент не звик сідати, коли навкруги стоять жінки: 

– Сідайте, будь ласка. – звернувся він до жінки, котру чоловік назвав Настею. 

– Ні, дякую, я через зупинку виходжу. 

“Ну, що ж, не хочеш – як хочеш, - подумав він про себе – Я також сідати не хочу.” 

З-за спин пасажирів котрий вже раз доносився крик: 

– Ви мене зараз розчавите! Господи, коли вже ми доїдемо! 

Автобус зупинився. Частина пасажирів почала виходити. Студент побачив, що прямо на нього суне тіточка розміром з середнього бегемота, пропихаючи поперед себе сумку, яка мабуть лише вдвічі за неї менша: 

– Пропустіть! Я тут виходжу! – репетувала вона. 

Студент, що стояв просто на проході, цієї дами-бегемота, якусь долю секунди не знав, що робити, але потім згадав про вільне місце і сів. 

Жінка-бегемот пропливла мимо, вже не будучи небезпечною для нього. 

“Слава, Богу, - подумав він. – Врятувався!” 

Студент розслабився і, відкинувшись на спинку крісла, забув про тісняву, задуху і стоячих довкола людей. 

Поряд з студентом, на подвійному сидінні, впівголоса перемовлялись дві бабці. Раптом одна з них помітила студента, що сидів і жінку, що стояла поруч. 

– От, подивися, - обурено почала вона, - що за культура в цієї молоді. Всівся, навіть не озирнувшись навкруги, очі закрив, в уші “затички” повтикав і нічого його не цікавить… 

–…А бідна жіночка стоїть. – закінчила за неї сусідка, - Сидять зі своїм “репом” в своєму інтернеті і ні про що інше й думати не хочуть. Просто жах! Не те, що ми в свої роки… 

І обидві бабці, замріяно, почали згадувати свою далеку “совдеповську” юність. 

Автобус тим часом рушив, забравши ще пасажирів, рушив до наступної зупинки. Не кваплячись, поволі, як і належить переповненому ПАЗу. 

Місце нарешті перестало бути вільною вакансією, воно стало зайнятим, як і кожне інше в цьому автобусі. 



19.06.2005

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 28.01.2015 01:20  Якобчук Павло => © 

ПАЗ - рукавичка та нетривала вакантність місця так знайомо і природньо... лише сядь одразу стаєш цікавим для інших. Дуже філософський твір вийшов.

 27.01.2015 22:46  - Таня - => © 

щодня так їжджу...Ваша проза змусила мене посміхнутись, спасибі:)

 19.01.2012 23:51  Каранда Галина 

дуже цікаво... і точно!

 09.07.2011 13:19  Оля Стасюк 

Оригінально. Сподобалося зображення водія. Таких зараз більшість...

 31.08.2009 02:17   

Мабуть головна його ідея заклю4ається в тому, що знайшовши своє комфортне місце, ми перестаємо цікавитись людьми, що хв. назад були в не такій комфортній реальності разом з нами. А може це і правильно? Для 4ого перейматися іншою реальністю..а в світь виста4ає речей, якими можна перейматися.

 25.08.2009 13:39  Ярослав Молінський 

Ото вирішив трішки почитати "Пробівської" прози. Скажу, що цікаво.. Не зважаючи на деякі моменти (обочини, ушей) досить професійно описано усе. І цікавий вибраний образ автобуса (ПАЗ), я саме таких найбільш не люблю. і взагалі стараюся уникати їх. Зазвичай я дійсно, як студент, сиджу з "Затичками" в вусі і своєю важкою і несприйнятною всім (майже) музикою, але це лише через моє не рівнодушне ставлення до зацікавлених у поглинанні чужої енергії людей (таким чином я відволікаюся). Тому і не чую сусідні розмови. А ото не люблю теж, тобто ті байки "бабок". Зазвичай вони так і виходять, як описано... цікавий твір, мені сподобався

 07.08.2009 13:13  Ілюзія 

знайома ситуація....цікавий твір...))))))