14.11.2011 19:42
-
592
    
  1 | 1  
 © Оля Стасюк

Осіння депресія

Осіння депресія

з рубрики / циклу «Осінні барви дощові»

Приходить осінь. Так, вона красива, барвиста художниця, ще й жовтий колір – начебто радісний... Але чомусь ці дні - похмурі, сумні(може, бо дощ перефарбовує всі картини по-своєму), при чому такий стан природи, як губка, вбирає душа. 

На серці темно, самотньо та холодно... Не помічаєш, що ти все більше сумуєш, мовчиш? Часто так хочеться посидіти біля вікна, загорнувшись в теплий плед, ні про що не турбуватись, просто дивитися у цю невимовну темряву і думати про життя...Часто тягне на сльози й на песимістичні думки... А самотність? Весь час здається, що лише вона поряд... То безсоння, то млявість і сонливість торкають, радше, полонять усе тіло. Ти гуляєш з друзями, смієшся з ними, а на душі порожньо і сумно. При чому саме ця маска незмінності, дружелюбності, яку ти запобігливо вдягаєш на самотнє серце, дратує найбільше. 

Знайоме відчуття, чи не так? Ні, ні, не лякайся. Хоч психологи і виділяють осінню депресію(чи хандру по-народному) як окрему сезонну хворобу, ти не один(а) і це виліковно. 

Серед причин є багато. Але на те і є наука біологія(зокрема - психологія), щоб усе пояснити. 

Перш за все - скорочення дня. Справа іде на зиму, переведені годинники і те, що так швидко темрява полонить вулиці, діють гнітюче. Та ще й дощ, похмурі, сірі кольори, пейзажі і монотонність навколо не найкраще впливають на психіку. До того ж, зменшується сонячна активність(сонце - це життя все-таки, як кажуть), і в організмі різко стрибає гормон меланін, радий-радесенький, що це джерело світла нарешті не зменшує його кількість. Від того – і сонливість, упереміш з безсонням(ввечері і вночі його ще більше). Меншає вітамінів, до яких ми так звикли під час літа. Ну і, накінець, дія низьких температур – пам’ятаєте, як руки на холоді без рукавичок менш рухливі? Від того і млявість. 

При чому прикра сну половину людства осіння депресія зачіпає найбільше, адже дівчата більш емоційні, чуттєві, мрійливі та меланхолійні. 

Однак не спішіть одразу бігти до психологів. Це слід виконувати, якщо нічого з депресивним станом не можете зробити. Тоді справді думка фахівця – найкращий вихід. Наприклад, це - поширений варіант в Америці, адже осіння депресія там відоміша()бо більш сидячий спосіб життя, постійні фаст-фуди, в яких вітамінів – як кіт наплакав, і т. д...). Нізащо не слід «лікуватись» алкоголем - це спричинить звикання, а результату не дасть.  

Перш за все - женіть лихі песимістичні думки. Особливо про самотність. Більше часу проводьте з друзями, батьками. Радійте життю – і осені насамперед. Спробуйте цю природу побачити як надзвичайно красиву сторінку свого життя, а найбарвистіші моменти(чарівне листя, останні квіти) замальовуйте, несіть у вірші, прозу, просто фотографуйте... Взагалі, яскраві кольори творчості рятують найкраще(доведено!). Безсоння сприймайте як додатковий час і спосіб зробити більше. Сонливість і млявість точно втечуть від бадьорого заклику спорту. 

Отож, сприймайте світ без осінньої депресії! 

Р. S. Хоча деякі відомі поети вважали осінню депресію способом зайвий раз подумати над філософією життя.... 

Оля Стасюк цікавиться

  • Оля СтасюкМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 16.11.2011 17:54  © ... 

Та він же в вас віртуальний, а про нього - ні слова!

 16.11.2011 17:53  © ... 

Кір?????????????

 14.11.2011 19:56  Тарас Іванів 

Та ні! Це мене заставили обставини вилити його...А так - хороший кір+камін+кохана людина...+музичка!!!

 14.11.2011 19:52  Тетяна Чорновіл => © 

Хто б казав!. Але нарис корисний. Ми з Тарасом також, прочитавши, повиливаємо з усіх пляшок алкоголь!!! :)))))))))