29.11.2011 01:41
лише 18+
744
    
  10 | 10  
 © Тетяна Белімова

Бог – Логос

Бог – Логос

Біблійний інтертекст

Спочатку було слово, і слово було Богом, і слово було всім. Із нічого за волею вербосу постав всесвіт, і цей всесвіт покоївся на трьох китах, а імена їхні суть Любов, Добро і Прощення. І було там безліч світів, прекрасних, але недосконалих, тому що довершеним є лише Бог-Логос безпочатковий і вічний, який був, є і завжди буде.

І тоді дав їм Господь завіт жити за законом Добра, але не хотіли вони так чинити і повсякчас порушували його Слово, і зробив Він їх смертними, та однак не слухали вони, і зло заполонило весь Універсум. І тоді сказав Він їм через пророків, що скільки б не грішили, скільки б не чинили злого, все одно добро переможе, і навіть коли темрява буде настільки густою, що на зірки боляче буде очі підвести, день неодмінно настане і прийде услід за світанком. І ця надія стала вічною і зігрівала в найлютіший холод найдовшої і найостаннішої зими, і давала підпору тим, хто був далеко від дому серед збуреної морської пучини, і тим, хто заблукав далеко від рідного краю, хто втратив останнє, хто зазнав незворотних втрат і ні у чому вже не бачив підпори. І хто увірував і вистояв до кінця, той і не загинув.

І світи зникатимуть один за одним, і з’являтимуться нові, у муках народженні, щоб у муках і згаснути. І будуть світити сонця з темних і світлих небес, а під ними будуть лунати звуки мов чи інших систем комунікацій, і будуть народжуватись і вмирати люди та істоти, чиїх імен нам не дано знати, а також ті, чиї імена ще довго бринітимуть між живими, як далеке відлуння того, що було – все це промине й зміниться до непізнаваного, до своєї протилежності, але не пройде нічого зі сказаного Логосом, і збудеться кожна буква написаного. Слово залишиться і буде твердим і непорушним, і навіть, коли останній зі світів загине, і не залишиться нічого, Слово залишиться, бо воно суть Дух, те, що вдихається в плоть, те, що дає життя. І знову з нічого стане все за велінням Логоса, бо він не перейде і не минеться, і не буде йому віку, бо він є понад віками – Слово – Логос – Бог.

Як добре, коли хтось, можливо, сьогодні, можливо, саме зараз зі споживача текстів перетворюється на текстотворця і може будувати свій Універсум, свій Всесвіт, оповитий нерушимим Словом! Як чудово, що Бог наділяє когось таким талантом, когось обраного уподібнює собі, Великому Творцеві, і ціннішого за цей дар немає нічого на світі! Можливо, взамін для утримання світової рівноваги щось доведеться віддати, щось дороге й близьке, та що ж ще надає найгострішого і найточнішого розуміння життя, як не біль утрат?

І все ж це життя, таке недовершене, нетривке і непросте, – прекрасне! Прекрасне до щему у грудях! Те, що оточує кожного з нас щодня – буденна краса самотнього каштану за вікном, знайомий силует друга, схиленого над комп’ютером, дитячий сміх суботнього ранку – все те недовге і беззахисне щастя, яке, здається, буде вічно і може зникнути в одну мить назавжди, все це і становить неповторну таїну буття, ім’я якій немає. А може воно є, і воно суть Логос?..



Київ, Січень 2010

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 22.11.2018 00:05  роман-мтт => © 

Давно написано. Зараз у вас яке враження від цього тексту? ;)

 19.09.2017 13:15  Наталія Старченко => © 

Дякую)... Читала з превеликим задоволенням.....дійсно, ми ж фактично творимо світи. І саме від нас залежить, наскільки вони щасливі... І справді, ми не цінуємо того щастя, яке здається буденним, яке колись прикрасить наші спогади

 24.03.2014 22:29  Мальва СВІТАНКОВА => © 

Мені сподобалось це "в`язання", особливо про текстотворця, універсум. Цікава філософія логосу.+♡

 31.05.2012 13:38  © ... 

Дякую! Текстологія - це підрозділ літературознавства, Ви ж знаєте. А якщо існують тексти, значить є і їхні творці...

 21.12.2011 20:23  Ігор Рубцов => Суворий 

Ага, пішла справа. Дякую всім за поради!

 21.12.2011 20:17  Суворий => Ігор Рубцов 

Користуйтесь Літературною Бесідкою.... Ви туди не заходите взагалі...  Там все видно і зручно....

 21.12.2011 20:15  Ігор Рубцов => © 

Добре, що я знайшов шлях, щоб прочитати Вашу відповідь. У мене проблеми з навігацією по сайту. Може підкажете, як не просто відшукати свої залишені коментарі, але й перейти на ту сторінку, де коментував, щоб передивитись хід дискусій? Якщо не важко, дайте відповідь повідомленням, а не коментарем на коментар, бо можу не знайти.

 19.12.2011 02:19  © ... => Ігор Рубцов 

Ігоре! Повірте, жодною мірою не хочу зачепити релігійні почуття будь-кого з віруючих. Йшлося лише про творчість, про літературну передусім, бо її "матеріалом" є слова. Про усвідомлення природи творчості як ірраціонального в людині, як дару Божого, як того, що не здобувається, а отримується за певні заслуги, можливо ціною втрат. А підзаголовок містить у собі літературознавчий термін "інтертекст". Його ввела в літературознавчий оббіг французька дослідниця Юлія Крістева. Якщо коротко, суть терміну - "в`язання" - текст "сплетений" з цитат інших текстів (зацікавитесь, подивіться праці французьких постструктуралістів). Я використовувала Біблійний постулат - "Спочатку було слово", ось чому й інтертекст.

 18.12.2011 14:49  Ігор Рубцов => © 

Кожен створює свій маленький всесвіт, ідея твору зрозуміла. Проте, вона не має жодних точок дотику з Біблійним текстом. Чому ж у підзаголовку винесено визначення "біблійний"? Ви цікаво пишете, але я ставлюсь обережно до таких тем, де зачіпаються питання істини. Для людей сакральні питання не повинні ставати забавкою. На жаль, так є. А "на кону", як кажуть - життя або смерть. Я витратив чимало років на те, щоб пізнати Божу волю, перш ніж долучився до авторів, порушуючих тему віри. Тому, з усією доброзичливістю до Вас, а не з бажанням висловитись критично закликаю: зверніться до першоджерела - до Біблії, до книги, яку не можна читати, як всяку іншу книгу. Якщо шукатимете сенс, закладений Творцем у Слово, впевнений, напишете інші тексти. Щасти!

 29.11.2011 13:27  © ... 

Вам також від мене!

 29.11.2011 13:25  Тетяна Чорновіл => © 

Моє зауваження не критичне! :)))) Про маленький всесвіт згодна!

 29.11.2011 13:22  © ... 

Дякую за коментарі й критичні зауваження. Малося на увазі, що кожен, хто написав хоч декілька художніх творів уже є творцем свого маленького всесвіту. У кожного письменника є його власний всесвіт. Ну хіба був би літературний образ Катерини, якби не було Шевченка? Але скільки читачів, стільки вражень від художнього тексту. Ви побачили, те, що побачили...

 29.11.2011 13:13  Тетяна Чорновіл => © 

НЕ знаю, як щодо словотворців від імені Господа! Я їм не дуже довіряю... Вірю, що Краса і Любов врятують Світ!!!

 29.11.2011 02:03  Каранда Галина => © 

оце порівняли!))) самовпевнено, як на мене.

у Саймака є роман "из их разума", де герої потрапляють у світ, в якому є реальністю всі казкові й літературні персонажі, вигадані людством. Жах, скажу я Вам!). тож не треба нам пертись у Творці, не наша це прерогатива. Слово буде і без нас. то тільки ми без нього не будемо!)