10.12.2011 00:58
-
2173
    
  6 | 6  
 © Тетяна Чорновіл

Діти сонця

Діти сонця

з рубрики / циклу «ПРИСВЯТИ»

Вони готові любити кожного, хто подивиться їм у вічі й посміхнеться.
Їх називають «діти сонця». Ці хлопчики і дівчатка, за словами педагогів, надто чутливі, вразливі та відкриті навколишньому світу. Діти з синдромом Дауна - скільки їх народжується в Україні? Яке майбутнє цих дітей?

Ми – веселі, добрі милі, 

НЕ ТАКІ, та в тім не винні! 

Ми не хворі, не дебіли! 

Може трохи лиш відмінні. 


Хромосому лишню має 

Кожна створена клітина, 

Та про дивний збій не знає 

Рідна мамина дитина. 


Немовлят ви, звісно, мати 

Не таких, як ми, хотіли. 

Ми ж, як ангели крилаті 

В світ, чужий нам, прилетіли. 


Правда, крила для дитинки, 

В цьому світі непотрібні… 

Не здавайте в дитбудинки! 

Ми – хороші, ми вам рідні! 


Ніжні, чуйні і вразливі, 

Мов ясного сонця діти. 

З вами будемо щасливі, 

Лиш зумійте полюбити. 


___________

Стародавні індуси називали їх духовними учителями, а наші предки – ангелами. Нині їх усе частіше називають дітьми сонця. Що ми знаємо про них – людей із синдромом Дауна? Як живеться їм у нашому суспільстві?

Синдром Дауна (СД) – це хромосомна патологія. У людей із таким синдромом 47 хромосом, у решти – 46. Випадковий збій у момент злиття чоловічих і жіночих хромосом під час запліднення призводить до утворення додаткової хромосоми у кожній клітині тіла дитини. Через цю 47-му хромосому люди із синдромом Дауна мають відмінний від інших людей темп розвитку і характерну зовнішність.

І в світі вже давно працює модель супроводу таких дітей та їхніх родин. Але в Україні поки відсутня будь-яка системна модель підтримки та професійної допомоги людям iз синдромом Дауна. Через це батьки відмовляються від малят ще в пологових будинках.

Люди, не байдужі до цієї проблеми, вирішили допомогти українським дітям. Завдяки благодійним внескам були закуплені спеціальні навчальні посібники. Тож тепер малюки з синдромом Дауна починають навчатися читати й говорити за унікальною для України програмою «Дивись і вчись, мова та читання».

Казочки онлайн

Тетяна Чорновіл цікавиться

  • Тетяна ЧорновілМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Рекомендуємо також:



Пошук по сайту

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 18.12.2011 13:29  © ... => Ігор Рубцов 

Це велике щастя для таких дітей. Тому що в нашій країні їм тільки на допомогу люблячих батьків і доводиться розраховувати! З фільмів, публікацій і розмов знаю, що в деяких країнах проблема виглядає по іншому.

 18.12.2011 13:25  Ігор Рубцов => © 

Проблема відома мені через те, що маю знайомих (дві родини) у яких такі діти. Цим дітям повезло на розумних люблячих батьків.

 10.12.2011 18:37  © ... => Оля Стасюк 

У нас, схоже, такого нема! ((( А може я чого не знаю!

 10.12.2011 17:25  Оля Стасюк 

Мені дуже жаль..... людей, які не розуміють цих ангелочків. Певне, вони не достатньо розвинені, щоб їх розуміти....
В нас, в Вінниці, навпроти моєї школи, працює центр "Промінь" для дітей з особливими потребами і для дітей-ангелів. Ви б бачили їхні очі....

 10.12.2011 15:50  © ... => Каранда Галина 

В інтернеті було надруковано фрагменти з листування двох хлопців із синдромом Дауна. «Чому нас не завжди розуміють?» — спитав один. «Треба трохи зачекати. Люди ще не дозріли до нашої появи», — відповів другий. І це говорять хлопці, яким лише по десять років і яких більшість з нас вважає тупими.

 10.12.2011 12:45  Тарас Іванів 

Вражає, що від великої кількості любові, воно стають нормальними, або ми від спілкування з ними стаємо ближчими...

 10.12.2011 10:53  © ... 

Дякую за відгуки. Давно небайдужа до цієї теми. Інше сприйняття світу.... Це як вирок у нас...

 10.12.2011 02:08  Тетяна Белімова 

НЕ ТАКИЙ, ЯК ВСІ - не значить гірший! Дай, Боже, їм і їхнім батькам сил нести цю нелегку ношу. Так, така дитина - справжній тест на батьківство.

 10.12.2011 01:16  Каранда Галина 

цікаво, як вони сприймають нас,  наш світ? ми одне одного, такі наче всі однакові, не розуміємо. де вже нам зрозуміти когось відмінного від нас... Ви вмієте зачепити темою...