24.12.2011 12:47
-
434
    
  5 | 5  
 © Тетяна Чорновіл

УКРАЇНСЬКА АТЛАНТИДА

УКРАЇНСЬКА АТЛАНТИДА

з рубрики / циклу «ПРИСВЯТИ»

Присвячую затопленим землям дніпровських водосховищ

У слові коротенькому “було” 

З літ тягарем не знаючи спокою, 

На дні водойми штучної – село, 

Сплюндроване бездушністю людською. 


Садки рясні не родять. Між гаїв 

У жабуринні спогади поснули, 

А світанкові співи солов‘їв 

Важкі дніпровські води захлинули. 


Нещасні долі розчерком пера 

Байдуже розпорошені по світу, 

Нелюдське горе з криками “ура” 

Спіткало землю, водами залиту. 


Джерельний пульс зневажених криниць 

В глибинах недосяжних замулило, 

Святе безмежне небо, впавши ниць, 

На цвинтарі духовності зомліло. 


Страждальці й винуватці того зла 

З літами також губляться у часі, 

Примару затонулого села 

Розгледіть можна тільки на баркасі. 


В думках, буває, через муку й біль 

Зринає з небуття земля забута. 

Та плескотом стрімких свинцевих хвиль 

Зітхає над селом Дніпро-Славута. 


___________

Грандіозні дніпровські штучні моря і греблі створювалися в 1928 -1972 роках: Каховське – у 1956 р., Дніпродзержинське – 1965 р., Кременчуцьке – 1962 р., Канівське – 1978 р., Київське – 1968 р. Всього вздовж русла Дніпра було створено шість штучних водойм.

Під воду пішли сакральні дніпровські береги, осередки древньої української цивілізації, старокозацькі вольності, колиски людської культури. Щезли найчарівніші краєвиди і ландшафти. В Каховському водосховищі зникли знамениті конківські (на річці Конка) плавні і Великий Луг, в Київському – землі древніх полян. В зону затоплення потрапили старовинні козацько-січові кладовища – пантеон нації. Загалом в Україні внаслідок будівництва гідроелектростанцій зазнало затоплення три тисячі храмів, десять тисяч цвинтарів, п’ять мільйонів могил. Зник унікальний природний комплекс дніпровських порогів – скелі, балки, острови.

Те, що у постановах партії та уряду називалося грандіозним «підкоренням природи», тріумфом науково-технічного прогресу, обернулося для України гострою екологічною проблемою: гниттям води, обваленням берегів, загибеллю риби, а для жителів затоплених поселень – болючою моральною раною, драмою всього життя.

Людей розселяли не лише в степу понад Дніпром, а й по всій Україні. В деяких місцях людей селами переміщували в інші регіони. Зникали прадавні хутори й родові козацькі поселення. Родини переживали трагедію, адже на старому місці жили цілі покоління пращурів. Назавжди під воду йшли церкви, кладовища, луги й ліси. Із ними знищувалась частина людських душ.

Тільки на Черкащині під водами Кременчуцького водосховища затоплено 85 сіл.

Казочки онлайн

Тетяна Чорновіл цікавиться

  • Тетяна ЧорновілМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Рекомендуємо також:



Пошук по сайту

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 06.11.2016 23:37  Вікторія Івченко => © 

Ось дата ще одного нашого ЧОРНОБИЛЮ - 1968 рік! А Довженко, так само стражденна душа, ще й опоетизував це страхіття... Через вісімнадцять років - нова трагедія - 1986. Мов якась зла воля переставила оті цифри... Та скільки їх у нас - ОТИХ ЦИФР, що нескінченно мінялися місцями! Досить лише згадати 1941 (1914)... Оті зачаровані кола здатні розірвати найсміливіші, найкращі з найкращих. АБИ ПІТИ У КРАЩІ СВІТИ. Наші ж чиновники уже довели: межі жадібності немає.ДУРОСТІ - також. Лишається бути мудрим - ЯК СКОВОРОДА. Лишатися вільним - у невільницькому світі...

 24.12.2012 18:18  Наумець Світлана => © 

Браво. Дуже змістовно, глибоко і талановито

 26.12.2011 11:20  Сашко Новік 

Печально

 24.12.2011 21:54  © ... => Тетяна Белімова 

Дякую за таку високу оцінку! Скільки пережив наш народ, і ще мало! Збиткуються всі, кому не лінь! Часто думаю, якими б ми були, коли б не було колективізацій, голодоморів, розстріляного відродження і... оцієї атлантиди...

 24.12.2011 20:41  Тетяна Белімова 

Ви - справжній поет, Вам болять болі усього людства. А ця тема буде болючою завжди, допоки на географічній мапі буде слово Україна.

 24.12.2011 18:33  © ... => Каранда Галина 

Вони й людей можуть зрівняти з землею! ((((((((((((

 24.12.2011 18:09  Каранда Галина => © 

ну що тут скажеш... самі знаюте, наскільки це сильний вірш. у мене це асоціюється з Чорнобилем. а от колись мелькнуло в новинах, що задля розщирення злітної смуги якогось аеродрому до Євро 2012 зрівняли з землею діюче кладовище... люди люблять "підкорювати"

 24.12.2011 14:23  © ... => Тарас Іванів 

:))))))))))) А я принишкла, подумала, Вам не сподобався вірш!

 24.12.2011 14:18  Тарас Іванів 

{#}Забув - 5 Старість.....

 24.12.2011 13:44  Тарас Іванів 

Ця трагедія, напевно, не менша, історично, за голодомор!(((