01.01.2012 21:40
-
307
    
  2 | 2  
 © Мар`яна Гой

Різдвяні сподівання

Частина 3

Світанок манив та п’янив, та всі чекали вечірньої зорі. Свіжа хвоя давала відчуття чогось нового, якоїсь незвіданої радості. Мене вабили до себе традиції, дива та таємниці. 

На столі тяжіють колоски: пшениці, проса, вівса. І всі вони воєдино злились у магічний оберіг під назвою дідух. Ці колоски дають хліб, а він дає життя. Ми поклоняємось хлібу і просимо щасливої долі та довголіття: на сто років, або до наступного року. 

Я залишилась наодинці із свічкою. Я б могла молитися, могла б віддаватись мріям, та я морально впадала в пустку. Все величає та звеличує, і раз у раз, з уст в уста надає нового змісту старій історії. 

Свята вечеря святкувалася з часів трипільської культури і була святом народження світла Дажбога. Майже усі християнські свята і їх традиції будуються на язичництві. На його основі формувалась і виросла наша багата та самобутня культура. Хоча, якщо вдуматись, то це й не дивно, адже я язичником є той, у кому живе дух предків. Ми поважаємо традиції і підтримуємо цей дух, просто у нових реаліях. 

Здається прийшли колядники. Дух предків за нами наглядає. Таємничі тіні стоять на порозі, відірвавшись в цю ніч від вічної мольби. Ми їх не зрадимо, не підведемо. Погасла свічка… Історична колиска забере її світло у віки. 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.01.2012 13:02  Сашко Новік 

сподобалось. з Новим роком

 02.01.2012 00:49  Мріянна 

Дякую !

 01.01.2012 22:56  Тетяна Чорновіл => Мріянна 

Гарно!

 01.01.2012 21:43  Оля Стасюк 

Чарівно!