RSS стрічка

Сучасні вірші, проза, твори

Літературні твори, вірші, проза на теми: кохання, любов, життя

 
 [Логін]
 [Пароль]
32 хв.  ТОМУ ОБГОВОРЮВАЛИ:
© Іра Зима
Україні...
13.01.2012 11:00  Каранда Галина 

Оповідання

Про життя

© Каранда Галина

П`ятниця, 13-те

фантастика

День, як завжди, розпочався з істеричного дзеленчання будильника. Він цвяхом вклинився в сон, миттєво загнавши ще мить тому таку правдоподібну яскраву картинку в далекі, намертво запечатані файли пам’яті. Залишилося лиш відчуття чогось липкого, тягучого й страшного. Катя різко підвелася, стряхуючи з себе залишки нічного кошмару.

Глянула у вікно, і, за бабусиною звичкою, промовила:

- Куди ніч, туди й сон!

Поставила на вогонь турку з кавою, пішла вмиватися. Ще сонна схилилась над раковиною, підставивши руки під струмінь по-міському теплуватої хлорованої води. Підвела голову і… зустрілася поглядом з відображенням у дзеркалі… НЕ СВОЇМ ВІДОБРАЖЕННЯМ!!!

Із німого заціпеніння її вивело шипіння кави, що закипіла і, піднявшись пінною подушечкою над вінцями турки, пролилася на плиту, погасивши вогонь. Тепер уже звук змінився глухим свистом газу, що вільно виходив з конфорки.

Це змусило Катю різко рвонутися на кухню. Вимкнула газ, витерла плиту, налила кави в чашку, сіла і…

- Що то було?...брррр….Здалося… треба було вчора спати раніше лягати, а не дочитувати Кінга! Звісно, померещилося!

Що ж вона побачила? Образ в дзеркалі був зовсім не страшним. Гарненька молода жінка в голубенькому махровому халатику. По-правді, значно симпатичніша за неї, не по роках грузну і зморену матрону з мішками під очима. Але ж…коли дивишся в дзеркало, сподіваєшся побачити яку-не-яку, але ж все-таки себе, а не чуже лице. Хай яким би симпатичним воно не було.

Допивши каву, Катя задумливо крутила в руках чашечку з гущею… Нечіткий асоціативний ряд привів її в не таке вже й далеке минуле…

Тоді, як і сьогодні, теж було Меланки, п’ятниця, 13-го. Вони, ще юні дівчата, весело зібралися в кімнаті студентського гуртожитку погадати на судженого. Вечір був неспокійний, вітряний. На кухні несамовито брязкала кватирка, десь пронизливо верещали коти. Снігу не було. Зимова ніч відчайдушно морозила калюжі після сірого мрячного дня.

- Ви собі як хочете, а я туди не піду! – це Катя протестувала проти пропозиції йти на вулицю «ловити першого зустрічного». - Та й не хочу я знати, як судженого зватиме! Ну правда, зустріну зараз якогось Стецька, і заміж перехочеться! – напівжартома, напівсерйозно відбивалася вона від приставучих дівчат.

- Ну так запропонуй щось краще, щоб з хати не виходити! Не нуди! Меланки ж!

- Ну давай, давай! – не здавалися ті.

- Та я не вмію! І не знаю нічого! Ну, щось я чула про дзеркальний коридор, свічку там… треба стояти між двома дзеркалами…

З горем пополам дівчата позичили друге дзеркало в сусідній кімнаті і огризок широкої воскової свічки у хлопців поверхом нижче.

Катя стала між дзеркалами із свічкою в руці. Випитий під шоколадку «Кагор» додавав якогось приємного таємничого тремтіння.

- Нічого не бачу! Немає коридору! Відійди трохи вправо! – скомандувала вона Марині, що тримала люстерко в неї за спиною.

Та слухняно зробила крок. Ось. Нарешті. Безліч Катіних відображень вишикувалися у чітку перспективу, що десь далеко-далеко стискалася в точку.

Очі. Безліч її очей дивилися на неї затуманеним зеленкуватим поглядом. І раптом – наче спалах. Мабуть, то свічка на мить відбилася в зіницях, що мигнули червоним вогнем. Нізвідки взявся ВІН… чоловічий кремезний силует, що сильною рукою раптом різко потягнув її за собою… наче в прірву. У безмежну чорну діру. Каті здалося, що вона летить за могутніми руками і магнетичним поглядом незнайомця кудись у приречену безкінечність, а за нею тягнеться безпомічним безнадійним шлейфом тонесенька біла нитка… Каті стало погано.

Отямилась від того, що Марина била її по щоках, поливаючи одночасно водою з кухля.

- Що з тобою?! Ау! Катя! Це я!

- Нормально. Вже нормально. Просто голова закрутилася. «Кагор», дзеркало, віск… якось моторошно стало…

Тепер, на своїй кухні, стискаючи в руках чашечку з кавовою гущею, Катя вперше за багато років пригадала той незатишний вечір. Вона ніколи не була забобонною, хоч і любила перед сном зануритися в шкарубкі нетрі містичного роману. Щоб аж мурашки по спині… але від цих, власних, мурашок старанно відхрещувалася, загнавши ці спомини в якийсь потаємний закапелок пам’яті. Вони були заворушилися лише раз, коли, стоячи біля вівтаря, закохано заглянула в карі очі коханого і раптом побачила в них оте безмежне темне задзеркалля, що невідворотно затягує її. А ззаду легким шлейфом фати, струною, до тріску, натягнулася раптом ота біла нитка зникаючої реальності.

Але то була лиш мить. Вона любила свого чоловіка. Так, іноді її охоплювало відчуття якоїсь незворотної залежності, нереалізованості, неповноцінності. Якось непомітно, поступово, на вівтар, чи то на плаху шлюбу були покладені всі її дівочі мрії і амбіції. У нижній шухляді столу, поміж старих вітальних листівок, жовтів потихеньку її диплом. Колись блискучі знання добре допомагали тепер пояснювати домашні завдання двом її синочкам з безмежно-карими очима. Та ще іноді хіба розв’язувати тупі сканворди в не менш тупих жіночих журналах, що іноді купляв їй чоловік.

Погрузніла, одутлувата, зрощена з старим ядуче-жовтим халатом (подарунок коханого на якесь 8 Березня), - такою вона завжди бачила себе в дзеркалі. Тупа затуркана клопотами домашня курка, що вже й не згадувала колишніх амбіцій…

А сьогодні… що ж то було? Потихеньку вставши, Катя обережно підійшла до дзеркала.

Молода, струнка, доглянута жінка в пухнастому махровому халатику кольору вересневого неба в ясний день дивилася на неї з задзеркалля ледь зеленкуватими очима. ЇЇ ОЧИМА!!! Так! Це ж вона! Це вона могла бути зараз такою. Красивою, впевненою в собі, самодостатньою. Якби, як і збиралася, поступила в магістратуру, захистила кандидатську… плани, мрії… Їх було зовсім не шкода колись зіжмакати і безжально викинути в корзину,як непотріб, що може завадити її закоханому щастю.

Вона втопила своє життя в цих глибоких карих очах, не задумуючись плигнула в їхній вир, як у прірву. І лиш тонесенька біла ниточка зараз зв’язувала її з тією, гордою, розумною, у такому гарному сонячному халаті її улюбленого кольору…

Невільно Катя простягла руку, доторкнулася до дзеркала. Холодне, незворушне. Зелені очі навпроти дивилися з якоюсь сумною цікавістю.

- Ти – це я? – тихо-тихо запитала Катя.

Відображення кивнуло, майнувши віями.

Мовчанка. Довга. Тривожна. Липка, як сьогоднішній сон.

- А якби тоді, в ту п’ятницю, на Меланки, я не ввійшла в дзеркальний коридор, то була б зараз тобою? Там, по той бік?

Знову помах віями.

На кухні застукала об вікно кватирка. Несамовито пронизливо заверещав знадвору кіт.

- Я зараз в задзеркаллі?

Кивок.

- А ти? Ти – в реальності? Справжній?

Раптом, супроти сподівань, Катя почула голос. Свій голос, але якийсь дивний, наче з диктофону. Людям завжди здається чужим власний голос у запису, вони чують себе інакше, ніж оточуючі.

Чужий власний голос відповів:

- Я не знаю… Не знаю, чи в справжній. Ти тоді ввійшла в коридор… але якась твоя частинка – я – не піддалася на вмовляння, посварилася з дівчатами і лягла спати. Я не знаю, хто з нас в задзеркаллі. Мабуть, обоє. Ти не думай, що я така щаслива, як тобі звідти здається. Самостійна, непогано заробляю, вже доктор наук, але… цього таки мало… Сьогодні знову 13-те, п’ятниця… Передноворіччя. – жінка по той бік дзеркала сумно посміхнулася.

- Сьогодні, зараз, ми можемо помінятися. Якщо хочеш, звісно.

Катя мовчала. Руки її тремтіли.

Помінятися?! О боже! Скільки разів вона мріяла змінитися, круто повернути своє життя, стати кимось! Зараз треба тільки зробити крок… Але… Діти! Два маленькі кароокі сонечка … Помінятися… віддати їх… та ні! … Та й чоловік… він непоганий… так, пристрасті погасли, та… не ображає ж… і дітей любить… вона сьогодні обіцяла йому холодцю зварити… - якась аж зовсім недоречна думка вужиком влізла в голову.

- Ні! Не хочу… Не можу! – вона заперечливо похитала головою і відсахнулася, наче боячись невільно знову провалитися в чорну діру задзеркалля.

Жінка навпроти теж зробила крок назад. Дивилась безнадійно сумно і повільно відступала, змотуючи в клубочок тоненьку білу нитку, аж поки не зникла в глибині дзеркала, перетворившись на точку…

В суботу, 14-го січня, на Старий Новий рік, Катя купила собі пухнастого махрового халатика, неймовірно блакитного, кольору вересневого неба сонячної днини.

Лубни 13.01.12. п`ятниця.
  
Рейтинг: Оцінка публікації
Чудово Добре Посередньо
Погано Ніяк
Рейтинг: 5 (МАКС. 5) Голосів: 6 (6+0+0+0+0)
Переглядів: 157  Коментарів: 35
Тематика: Оповідання, фантастика, пятниця, 13, життя
12.01.2012 © Каранда Галина
Пересипані попелом...
Пересипані попелом
Наші обвітрені мрії.
І легеньким туманом
Огорнулися спраглі серця.
Лише стомлені душі,
Що дивом примарним вціліли,
Досі вперто не вірять
В саме існування кінця.... >>>
11.01.2012 © Каранда Галина
Хайку (хокку)
11.01.2012 © Каранда Галина
Рубаї
_________________________________________
© 2008-2012 Літературний портал "Проба Пера"
Передрук матеріалів в електронних ЗМІ та на веб-сайтах дозволений
тільки за наявності гіперпосилання на probapera.org
ОБГОВОРЕННЯ
Право додавати коментарі мають лише зареєстровані користувачі. Прохання авторизуватись на сайті або зареєструватись та заповнити картку користувача.
Знайдено: 35Календар (подвійний клік)      Всі коментарі
  1    2    3  
13.04.2012 16:49 © Каранда Галина => Наталія Бойко
"Пані Галино! Це ніби з мене писалося! Я теж отак колись зіжмакала свої надії і прагнення... Теж заради кремезного кароокого... З однією відмінністю - тут для героїні він виявився непоганим чоловіком, а я - ох і ковтнула! Останні 2 роки, після народження доньки, на "барбовалі" сиділа, бо інші заспокійливі не брали...Ох і занурили Ви мене в минуле! Але ж - примусили зрозуміти, що це, врешті, і благословення. Я своїх карооких доньок теж на успішну кар`єру не проміняю.... Піду сьогодні ж куплю махровий халатик,..."

підозрюю, що халатика Ви так і не купили...
13.04.2012 10:09 © Каранда Галина => Наталія Бойко
"Пані Галино! Це ніби з мене писалося! Я теж отак колись зіжмакала свої надії і прагнення... Теж заради кремезного кароокого... З однією відмінністю - тут для героїні він виявився непоганим чоловіком, а я - ох і ковтнула! Останні 2 роки, після народження доньки, на "барбовалі" сиділа, бо інші заспокійливі не брали...Ох і занурили Ви мене в минуле! Але ж - примусили зрозуміти, що це, врешті, і благословення. Я своїх карооких доньок теж на успішну кар`єру не проміняю.... Піду сьогодні ж куплю махровий халатик,..."

та всі ми такі... одні по цей бік дзеркала мучаться, другі - по інший...
13.04.2012 10:06 © Наталія Бойко => Каранда Галина
Пані Галино! Це ніби з мене писалося! Я теж отак колись зіжмакала свої надії і прагнення... Теж заради кремезного кароокого... З однією відмінністю - тут для героїні він виявився непоганим чоловіком, а я - ох і ковтнула! Останні 2 роки, після народження доньки, на "барбовалі" сиділа, бо інші заспокійливі не брали...
Ох і занурили Ви мене в минуле! Але ж - примусили зрозуміти, що це, врешті, і благословення. Я своїх карооких доньок теж на успішну кар`єру не проміняю.... Піду сьогодні ж куплю махровий халатик, і викину, врешті отой тигристо-жовтий, що перший чоловік майже 10 років тому в роддом купував...
11.04.2012 20:19 © Ницик Андрій => Каранда Галина
І таке буває. :) Але зазвичай я продовжую писати з того, що прочитую уже написане, це якщо дописую один і той же твір. Ось тоді все й вилазить назовні. :)
11.04.2012 00:23 © Каранда Галина => Ницик Андрій
"Чесно кажучи, я Вам трохи заздрю. :) Те, що в мене сходу пишеться за кілька годин потім жорстоко редагується: рветься і шматується. :)..."

так а Ви не будьте таким самокритичним!) нащо Ви його шматуєте? зазвичай, найкраще - це саме те, що написане сходу...
10.04.2012 23:41 © Ницик Андрій => Каранда Галина
Чесно кажучи, я Вам трохи заздрю. :) Те, що в мене сходу пишеться за кілька годин потім жорстоко редагується: рветься і шматується. :)
10.04.2012 21:47 © Каранда Галина => Ницик Андрій
"Галино, дякую Вам за визнання. :) Ну, але як не намагайся, за 4 дні в мене нічого не вийде. Та й чому, взагалі, я маю старатися. Ось Ви, наприклад, гарно написали "П`ятницю", чому б Вам не повторити успіх? :)..."

4 дні! та моя п"ятниця писалася за кілька годин в ніч на 13-те! :)) Сачок!))))))))))))))
( ну, надіюся, що з гумором все добре!))))
10.04.2012 21:16 © Наталія Бойко => Ницик Андрій
"Галино, дякую Вам за визнання. :) Ну, але як не намагайся, за 4 дні в мене нічого не вийде. Та й чому, взагалі, я маю старатися. Ось Ви, наприклад, гарно написали "П`ятницю", чому б Вам не повторити успіх? :)..."

Мудро)))
10.04.2012 21:06 © Ницик Андрій => Каранда Галина
Галино, дякую Вам за визнання. :) Ну, але як не намагайся, за 4 дні в мене нічого не вийде. Та й чому, взагалі, я маю старатися. Ось Ви, наприклад, гарно написали "П`ятницю", чому б Вам не повторити успіх? :)
10.04.2012 00:06 © Каранда Галина => Ницик Андрій
"Хм... Мені??? :)..."

:)))) а кому ж!) тут більше ніхто фантастику писати не хоче!) а містику тим паче! а у Вас має вийти!) ))) ( тобто вже виходить!))))

09.04.2012 23:43 © Ницик Андрій => Каранда Галина
Хм... Мені??? :)
08.04.2012 18:59 © Каранда Галина => Ницик Андрій
) оце вперше перечитала, відтоді як написала й скинула... дивно так... сприймається, мов і не моє... багатьох деталей вже й не пам"ятаю... а в квітні теж буде п"ятниця 13-те... може, хто містики підкине? ( ненав"язливо так адресую коментар Андрієві:)))
29.01.2012 16:25 © Каранда Галина => Ницик Андрій
)))))ну, не так категорично, але й таких знаю!)
29.01.2012 16:19 © Ницик Андрій => Каранда Галина
""Наш мир устроен так, что всё возможно в нём, вот только ничего исправить нельзя...." а прикольне у Вас Фото!)) якось я програмістів інакше уявляла!))))..."

Невже, як бородатого та кошлатого дядька з виряченими від багатогодинного споглядання монітора очима? :)
То в моєї подруги весілля було в українському стилі. Мене свідком запросили. Ось я й розгулявся. :) А екіпіровка: вишиванка моя, вінок - подруги, а гітара її чоловіка. :)
29.01.2012 01:32 © Каранда Галина => Ницик Андрій
"Згоден, воно дійсно так. Але все ж таки хочеться вірити, що є речі, які можна змінити навіть після того, як вибір було зроблено. :)..."

"Наш мир устроен так, что всё возможно в нём,
вот только ничего исправить нельзя...."
а прикольне у Вас Фото!)) якось я програмістів інакше уявляла!))))
  1    2    3  
  Літературна Бесідка
Покупка - продажа уникального контента. Биржа статей. Копирайтинг.
25 Травня 2012 р. В Україні відзначають свято Останнього дзвоника Залишилось 3  дн. 

Вірші та проза Про останній дзвоник
 
    Нові    Переглядаються    Обговорюються
  + Внутрішній пошук: Публікації
АРХІВ
20080 | 20092 | 20101 | 20118 | 20121 | ...
Сторінка: 1 з 0 | Знайдено записів: 0
Розділ: Події; Підрозділ: День народження; Підкатегорія: Вірш про зиму; Сортування за: Номер призового місця ;
Авторам та дописувачам: avtoram@probapera.org     Адміністрація сайту: admin@probapera.org     Розробка та дизайн: web-master@probapera.org
Літературний портал "Проба пера" розроблений для сприяння розвитку української культури та мови. На ньому можна відшукати твори українською та російською мовами сучасних авторів України. Всі доробки віршів, прози, публіцистики друкують завжди самі автори або редактори за їх особистою згодою. На літпорталі тільки вірші та проза сучасників.
© WebLab "402" | 2008-2012

Адміністрація сайту не завжди поділяє погляди та політичні вподобання дописувачів, тому відповідальність за зміст творів несуть самі автори ©  Авторські права на твори застережені і належать їх авторам
© Передрук матеріалів в електронних ЗМІ та на веб-сайтах дозволений тільки за наявності гіперпосилання на probapera.org
© Право на передрук творів у паперових ЗМІ та іншій поліграфічній продукції (а також відтворення у будь-який спосіб в аудіо чи відео форматах) належить авторам і дозволений лише за їх письмової згоди