24.01.2012 18:10
-
1622
    
  3 | 3  
 © Тетяна Белімова

Зимова вишня

Зимова вишня

Вишневе багатоголосся

Чому краса така не тривка, така скороминуща? Звідки приходить у цей світ? Має його врятувати, чи сама потребує порятунку й втечі від злого, всепоглинаючого не-добра? Це дивовижним чином поєднані гени, чи ген краси, який передається у спадок? Ось тільки пуп’янок, що забрунив рожевою пухнастою тендітністю на гілочці, а через мить уже біло-сліпуча квітка у медовому дзижчанні набридливої комашні. І це лише летючий, невловимий мент, що, ще не заяснивши ранком новонародженого дня, вже перетворюється на солодко-минуле вчора. (Ах! Учора був ранок моєї молодості!). І от уже тугенька соковита вишенька коливається під подувом легкого літнього літепла: стати чорно-налитою, як волово-карі очі, крапелинкою кислувато-солодкого щастя у чиїйсь жадібній жменьці, чи навіки засохнути-засухаритися під палючим червневим сонечком, так, щоб і пташка небесна вже не мала нічого не пожиток? 

Канонічність – неканонічність – це теж питання для торту… Бо от хто сказав, що пляцок має конче складатися із покладених одне на одного, круглих чи прямокутних коржів? А якщо конуси-трубочки, наповнені вщерть червоними чи чорними (залежно від сорту), малими чи великими вишнями (можливо спадкоємицями тих самих, що колись їх у Канівському надвечір’ї помітив Поет ще у стані цвітіння), укладати гіркою-пірамідою? У цьому є свій прихований сакральний сенс! Цей торт не буде на зрізі являти гостям виразну шаровість культурних нашарувань кулінарного ґрунту. Ні! Тут будуть бджолині стільники, у кожній солодкій комірчині якого буде своя вишенька! 

У чому все таки сенс життя? Чи не в поєднанні солодкого із кислим, ледь кислуватим, гіркуватим смаком? І скільки не додавай цукру, скільки не страхуйся від ризиків існування, все одно не перебіжиш цю дорогу лише білою смугою. Знаєте чому? Бо безкінечної білої смуги не буває. Вона не передбачена у правилах дорожнього руху для розмітки пішохідних переходів, вона існує для іншого позначення, але це вже зовсім інша історія… 





Зимова вишня – Дрова – Карпати – Під засніженим дахом – Хатинка 


1. Не забудьте, що першим правилом для кулінара є наявність чисто вимитих рук, ну і чистого посуду для приготування теж! 

Склад: 

4 склянки борошна; 

1 пачка маргарину чи масла; 

300 г сметани; 

Сода, згашена оцтом; 

Ванілін чи ванільний цукор. 

2. Ні хвильки не гаючись, спритно замішуємо тісто, щоб було нормальне, м’яке, як на вареники. Відставляємо його. Відкриваємо дбайливо законсервовані у власному соку вишні (не з варення!), або виймаємо із морозилки влітку туди складені. Вишні мають бути драгльовані! Не дай Боже, якийсь сарака вдавиться кісточкою! На чиїй це буде совісті? Вишні – над друшляк, щоб стік зайвий сік (з нього потім желе приготуємо). 

Тісто ділимо на п’ятнадцять рівних кульок, і до роботи! Кожну кульку розкочуємо у прямокутник. Ширина, як вийде, в ідеалі, чим тонше, тим краще, довжина залежить від дека, на яком будете випікати. По краю розкладаємо вишні й загортаємо трубочку. 

Отже, п’ятнадцять трубочок зроблені за п’ятнадцять хвилин, викладені на деко, вкрите пергаментом або змащене рафінованою олією. Вкладаємо деко у духовку, розігріту до 180°-200°, 10 хвилин – і трубочки спеклися. Стережіться, аби не проґавити момент готовності: печуться вони дуже швидко, декілька зайвих хвилин і маєте сухарики із родзинками! 

3. Для приготування крему знадобиться літер сметани, обов’язково домашньої, бо магазинна не збивається, і 1 кг цукру, ванілін. Збиваємо міксером чи у комбайні сметану із цукром до гущавини крему, і починаємо конструювати наш торт за схемою: 

1 рівень - п’ять трубочок, гарно змащених зверху кремом; 

2 рівень – чотири; 

3 рівень – три; 

4 рівень – дві; 

5 рівень – одна. 

 

Для прикрашання торту можна використати подрібненні грецькі горіхи, або, для повноти ефекту – кокосову стружку, чи будь-яку іншу присипку. Смачного! 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.03.2017 23:30  Душа => © 

Світ прекрасний у своїй різноманітності... Всі ми різні, також, як і торти з трубочками і маємо на це право, і той хто це зрозуміє, буде улюбленим багатьма. Одноманітність - і прагнення всіх і все зрівняти, результат вузького, ординарного мислення.

"Бо безкінечної білої смуги не буває"... Так... Життя... Бог створив людей, щоб вони були щасливі, і лише одного правила вони повинні були дотримуватися "Закон Божий". І лише одна була заборона - гріх. Але після первородного гріха, все змінилося, і біла смуга вже не така біла...

Щиро дякую за чудовий рецепт, запропонований у такій затишній, добрій літературній атмосфері!!!

 28.01.2012 23:04  © ... => Сашко Новік 

З рецептами чи без них?

 28.01.2012 15:15  Сашко Новік 

це-бомба. особливо передмова. а краса, це коли смакота потрапляє до шлунко. бо її (красу) треба відчувати))).
про білу полосу таж цікаво, хочу продовження роздумів

 24.01.2012 21:09  © ... => Микола Чат 

Дякую! Ваш шашлик по-херсонські взагалі викликає їстівні галюцінації!

 24.01.2012 21:00  Микола Чат => © 

Натхненно і... смачно!!!:)))

 24.01.2012 20:55  © ... 

Дякую! Всім смачного! Я теж люблю усілякі кулінарні фіглі... Знаєте, книга є така у Марії Матіос "Кулінарні фіґлі"? Там теж лірика поєднана із кулінарною прозою.
Але що б не писали й не казали, цей торт справді райський, його скуштувати, як у тій рекламі Баунті, - опинитися у своїх мріях!

 24.01.2012 19:30  Тетяна Чорновіл => Суворий 

Заінтригували! :)))

 24.01.2012 19:25  Суворий => Тетяна Чорновіл 

Найближчим часом планується введення функції поділу публікацій на збірки... На даний час це вже дуже актуальне питання. Чекати залишилось не довго.

 24.01.2012 19:11  Тетяна Чорновіл => Микола Щасливий 

Та вже придумайте!!!! Я давно чекала!!! Як у мене буде своя рубрика, рецепти попруть косяком!!! :))))))))))

 24.01.2012 19:06  Тетяна Чорновіл => Каранда Галина 

Я також поки не знайшла, та думаю, якщо створили рубрику у прозі, то навряд чи продублюють у віршах! ((( А це нечесно, пане Суворий!!! :)))))))))))))

 24.01.2012 19:05  Микола Щасливий => Тетяна Чорновіл 

Для вас окрему придумаємо))

 24.01.2012 19:02  Каранда Галина => Тетяна Чорновіл 

А я не знайшла , де рубрика... мабуть, ще в стадії становлення, в ручному режимі... думаю, все вставлять!))) тільки вам "оськати" прийдеться!)))))

 24.01.2012 18:59  Тетяна Чорновіл => © 

Я також вражена!!! Такий ліричний рецепт!Тепер уже точно прийдеться якось приготувати! Коли розбагатію на гроші і час! :))))
Просто надзвичайна публікація! Шкода, що в цю рубрику не можна розмістити мої віршовані рецепти! У мене їх набралося аж 14!
((((((

 24.01.2012 18:24  Каранда Галина => © 

я вражена! прямо таки дуже вражена!!! і Вами, і редакторами, і Тетяною, що подала ідею... це просто неймовірно!
стільки лірики!
а стільки гумору!
а як толково пояснили!
а як оригінально оформили!
та ті кулінарні форуми нашому Порталу і в підметки не годяться!!! вітаю всіх із народженням нової рубрики!!! ура тричі!!!