17.09.2009 04:23
для всіх
4472
    
  - | 4  
 © Мар Мишка

145 років від дня народження Михайла Михайловича Коцюбинського

«Сонце! Я тобі вдячний. Ти сієш у мою
душу золотий засів — хто знає, що вийде
з того насіння? може, вогні?»
М. Коцюбинський. «Intermezzo».

17 вересня 1864 року у місті Вінниця народився майбутній український письменник, громадський діяч Михайло Михайлович Коцюбинський. Михайло Михайлович, був людиною широких інтересів, знав дев’ять іноземних мов, багато подорожував, побував у багатьох містах Європи. Понад усе любов сонце та квіти, за що і нарекли його Соняхом, Сонцепоклонником. Любов до рідної землі, відчуття краси, тонкості натури найбільш помітні в описах природи: в подиху «вітру з духом ранніх гречок», дзвоні жайворонка над головою, безмежного поля, степу, стиглої пшениці, в блакитному небі з «пухнастими собаками», розпечених язиках сонця….

Вперше надрукувався у 1890 році у дитячому журналі «Дзвінок». Михайло Михайлович написав багато віршів, повістей, повчальних дитячих оповідань, найвідоміші серед них «Харитя», «Ялинка», «Хо», казочки про десять чарівних робітників, про впертих цапків. В доробку Михайла Коцюбинського відомі “Intermezzo”, “В дорозі”, “Persona grata”, “Як ми їздили до Криниці” (1908), “Дебют” (1909), “Сон”, “Подарунок на іменини”, “Коні не винні”, повість “Fata morgana”. На повість “Тіні забутих предків” Сергієм Параджановим був знятий однойменний фільм, котрий став одним з світових шедеврів.

У Вінниці відкрито літературно-меморіальний музей та пам’ятник Михайла Михайловича Коцюбинського. У вересні 1934 року з нагоди 70-річчя від дня народження видатного українського письменника було засновано Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!