26.02.2012 03:24
для всіх
607
    
  - | -  
 © Журналіст

Хто вигадав гіпсокартон?

Хто вигадав гіпсокартон?

Гіпсокартон зараз дуже широко використовується в будівництві. Мабуть кожен, хто робив ремонт, брав цей матеріал до обробки. Але згадаймо, за часів СССР про гіпсокартон мало хто чув, хоча він і був. В Радянському Союзі гіпсокартон почали виготовляти в 50-их роках, але все рівно він не був популярним і широкого розголосу не набув. Чомусь, не полюбився він радянським будівельникам, хоча в той же час, в США, він став основним матеріалом для будівель. Він використовувався скрізь і саме на основі його зводились стіни. При тому, по сьогодні в Сполучених Штатах Америки гіпсокартон іде основним будівельним матеріалом.


Після вступу ніхто не здивується, що гіпсокартон був винайдений саме в США. Його вигадав Августин Сакетт, котрий був працівником однієї паперової фабрики. Сталося це ще в 19 столітті, що справді дивує. Але, перший патент нового матеріалу не набрав популярності, хоч і зіграв велику роль в подальшому удосконаленню матеріалу. Перший лист гіпсокартону мав вигляд взагалі протилежний до теперішнього, він складався з десяти шарів картону, котрий був переклеєний гіпсом. Лиш Кларенс Утсман повністю переробив винахід і отримав на новий тип гіпсокартону уже свій патент. В його складі лист нагадував і теперішній матеріал, тобто мав 93% гіпсу та 6% картону, решта – додаткові речовини.


Ось така історія такого дивного нещодавно матеріалу и на сьогодні вже звичного та доступного.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!