10.03.2012 16:52
-
1412
    
  5 | 5  
 © Тетяна Чорновіл

Зозулин квітничок

Зозулин квітничок

з рубрики / циклу «ПРОЗА. КАЗКИ»

Зараз весна – пора підсніжних первоцвітів. Та в далекому Вирію уже готується до прильоту сива Зозуля. Як тільки вона прилетить і промовить своє Ку-Ку, у лісах і гаях почнуть квітнути її улюблені квіти. Не знаєте, які вони?
Тоді слухайте!

Колись давно Зозуля була дуже хвалькуватою. Не могла й дня прожити, щоб не вигадати, чим ще перед птаством похвастатися. А так як вдалася не дуже вродливою, то вигадувала для довірливих пташок всякі нісенітниці: то літає вона вище орла, то плаває краще за лебедя. 

– У мене є найкращі в світі черевички! Я купила їх минулого року на ярмарку. – повідала якось Зозуля Сороці – Тільки ти нікому не кажи! 

– Де ж ті черевички? – схилила голову Сорока на босі Зозулині пазурі. 

– Еге! Я надіваю їх тільки у свято. А по буднях тримаю у мішку, щоб не зносилися. 

Зозуля похапцем закінчила розмову і злетіла в небо, проспівавши цікавій Сороці на прощання пісеньку: 

– В мене сховані в ліску 

Черевички у мішку. 

Сорока не втрималася і розбовкала Зозулин секрет усім знайомим пташкам. Дуже-предуже хотілося крилатим подругам хоч краєчком ока глянути на черевички, але нічого не поробиш – тяглися нудні одноманітні будні. 

Аж ось і настав довгожданий день Пташиного Свята! Зібралися Сорока, Ворона, Сойка, Синиця і Посмітюха та й вирішили полетіти до Зозулі в гості та помилуватися на її обновку. Причепурилися, котра як могла, та й летять. Коли глядь, край лісу на дереві Зозуля сидить – пишається, бо вбрана гарно на свято, але боса, як і все птаство. 

– Із святом тебе, Зозуленько! Де ж твої черевички? Покажи нам скоріше! – защебетали навперебій гості. 

– Там, далеко у ліску 

Черевички у мішку! – розгублено викручувалася Зозуля і швидко полетіла геть. Пташки за нею. Так літали довго по лісу, поки не стомилися. 

– Аж на тому он пеньку 

Черевички у мішку – пробурмотіла хвалькувата птиця і плюхнулась на галявину біля великого пня. 

Потомлені гості трохи відстали, тож Зозуля озирнулася навкруги і, щоб якось викрутитися, швиденько зірвала дві квітки з кущика, що ріс неподалік, всунула в них свої лапи і гордовито завмерла на пеньку. 

По одній спускалися пташки до пенька і здивовано оглядали незвичайне Зозулине взуття, з якого стирчали великі кігті. Та раптом зрозуміли, що їх дурять і стали сміятися та глузувати з лісової модниці. Зозуля від сорому не знала де дітися. Вона заплакала і подалася геть з лісу. 

Кажуть, що там, де падали на землю її сльози, виросли рослинки з жовтими дрібненькими квіточками. Їх називають і зараз – зозулині сльози. Квітки, які спробувала взути Зозуля, також здавна звуться зозулиними черевичками. Зозуля ж і зараз така сама хвастунка. Правда, від сорому вона забула всі слова, тому літає від дерева до дерева і виспівує тільки кінці рядків пісеньки про черевички: 

– Ку-ку, ку-ку, ку-ку!  

А ще Зозуля більше ніколи не вдягається по святковому, щоб її, часом, не заставили взутися. Яке б не було свято, людське чи пташине, Зозуля завжди в чомусь буденному, сіренькому… 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 21.09.2012 19:51  Голубка 

Чудова казка!!! )

 04.06.2012 12:09  © ... => Саша 

Дякую, Саша! Рада, що сподобалась казочка! :))

 04.06.2012 00:53  Саша => © 

Чудово!

 11.03.2012 14:52  © ... => Серж 

Я сама зозулиних слізок у лісі не бачила. Випадково наткнулась на цю назву в НЕТі, зв"язала з зозулиними черевичками і так виникла казка!
На малому зображенні - зозулині слізки, на великому - зозулині черевички! Зозулині черевички і в нас так називають! :))

 11.03.2012 14:48  Серж 

Колись у дитинстві ходили у ліс нарвати "зозульчині черевички" - квіти формою як у квасолі тільки менші, бузково-рожевого кольору. А от "зозулині сльози" - не знаю, чи, може вони у нас по-іншому називаються.

 10.03.2012 20:31  Оля Стасюк => © 

Дякую)) Я колись в дитинстві після "Баскервілів" думала, що в них на хвості сполуки фосфору.

 10.03.2012 18:43  Тетяна Белімова => © 

Приєднуюсь!

 10.03.2012 18:37  © ... => Тетяна Белімова 

{#}{#}

 10.03.2012 18:35  Тетяна Белімова 

Ага! То ось чого вона сивенька! "Ой, сивая зозуленька! Всенькі сади облітала! Всеньки сади облітала, в жодному не співала!".

 10.03.2012 18:21  © ... => Сашко Новік 

Ха-ха!!!

 10.03.2012 18:21  © ... => Оля Стасюк 

А й справді! Нащо та школа! В мене ще є пізнавальна казка, чому світлячок удень не світиться! :)))))))))) Запрошую на урок!

 10.03.2012 17:52  Сашко Новік 

пізнавально, сподобалось)

 10.03.2012 17:32  Оля Стасюк 

Як багато можна пояснити казками! Нащо та школа взагалі!))
Жартую. Справді гарно.

 10.03.2012 17:19  © ... 

Дякую!!! Вона справді зараз сіренька і співає тільки Ку-ку! :)))))))))))))))))))))

 10.03.2012 17:06  Каранда Галина => © 

цікаво