15.12.2019 16:12
для всіх
197
    
  1 | 1  
 © Правда (Львів)

Уряд Польщі йде у відставку, більшовики впроваджують колгоспи, поляки бояться втратити Волинь

15.12.1929 | № 51

Польський уряд Світальського подав у відставку

Внесення польських лівих партій за висловлення недовіри урядові Світальського пройшло в сеймі більшістю голосів 246 проти 120. Уряд Світальського мусив подати у відставку. Президент Мосціцкі відставку прийняв, але й далі доручив урядові ведення справ поки не утвориться новий уряд.

Тим часом президент держави Мосціцкі переговорює з маршалком сейму й сенату. Перебіг цих переговорів тримається в таємниці.

Громадянська війна в Китаї

З Шанхаю повідомляють, що до цього міста напливають чисельні втікачі з Нанкіну. Чан Кайші нагромаджує розпорошені урядові війка в обороні Нанкіну та Шанхаю перед наступом повстанців. Іноземні держави вислали до Шанхаю та Нанкіну військові кораблі для оборони своїх консульств та співвітчизників.

Прокладання телеграфних кабелів у морі

На фото нижче бачимо, як один з американських кораблів прокладає в морі кабелі. Кабелі ці жмуток тонких телеграфних дротів, ізольованих від доступу води. Їх занурюють на відповідну глибину в морі і сполучаються ними суходоли розділені морями.

Буває інколи, що великі морські риби або підводні землетруси й вулкани нищать це "кабельне сполучення". Ремонт кабелів потребує великих заходів та коштів.

Грудень 1929: Польський уряд Світальського йде у відставку. Урядові війська в Китаї захищають Нанкін та Шанхай. США прок

Грудень 1929: Польський уряд Світальського йде у відставку. Урядові війська в Китаї захищають Нанкін та Шанхай. США прокладають телеграфний кабель по дну моря.

Перше засіданя польського сейму та криза

5 грудня відкрив маршалок Дашинський засідання сейму, який уже двічі був відстрочений, а саме 31 жовтня та 5 листопада. Цього разу зібрався сейм без ніяких перешкод.

В теперішніх напружених політичних обставинах у Польщі була ця подія незвичайна так, що багато часописів видало надзвичайні додатки, що перше засіданя сейму відбулося без надзвичайностей. В сеймі з`явилися всі депутати, а також чисельні представники іноземних держав та журналісти. В порядку нарад першого засідання сейму було ухвалення бюджету на 1930-31 рік.

Господарський план уряду на 1930-31 рік у цифрах бюджету представив міністр Матушевський. У Польща - говорив міністр - відбувається важка господарська криза, яка ще не скоро минеться. Ця криза проявляється у великій нестачі готівки і в злощасному зниженні цін на хліборобську продукцію.

Але Польща демонструє велику опірність проти кризи і треба вірити, що її успішно переборе. Зокрема уряд докладає усіх зусиль, щоб зменшити недолю хліборобства й врівноважити надмірно високі ціни на промислові продукти з низькими цінами на таку хліборобську продукцію, як збіжжя та бораболі.

Уряд закриває кордон для ввозу захисними митами, але натомність відкриває для вивозу, скасовує оборотний податок на цілий ряд хліоробських продуктів, надаватиме експортні премії та продовжив термін сплати податків для хліборобів. Також ухвалив уряд кредит на збіжжя.

Після промови Матушевського почалася загальна дискусія, під час якої більшість партій узгодила через своїх представників-депутатів заяву про недовіру уряду.

Українські депутати поставили внесення, щоб бюджет відкинути відразу по першому читанню, але більшістю голосів депутатів відіслано бюджет до комісії.

Таким був перебіг нарад першого за сім місяців сейму.

Грудень 1929: Перше засідання польського сейму. Католицьке товариство українських дівчат.

Грудень 1929: Перше засідання польського сейму. Католицьке товариство українських дівчат.

Чубар - раб Москви

На засіданні Центрального виконавчого комітету радянських республік промовляв також член ради народних комісарів Чубар. В Москві видно злякалися визвольного руху на Україні, бо Чубар поспішив колінопреклонно запевнити своїх московських хлібодавців "від імені українських робітників", що українська республіка залишиться вірна червоній Москві й завжди зберігатиме свою вірність СРСР.

"Вірна сторожа революції ДПУ (чека) - говорив Чубар - з комуністичною суворістю винищить українських сепаратистів".

Грудень 1929: Чубар - раб Москви. Поляки бояться втратити українську Волинь.

Грудень 1929: Чубар - раб Москви. Поляки бояться втратити українську Волинь.

Боротьба за дзвони

Під час війни забирала військова влада дзвони, щоб перетоплювати їх на гармати. Нині більшовики роблять те саме, але з інших причин, хоча запевняють, що їм потрібна сталь та криця для промислових цідей. Селяни не хочуть віддавати дзвони і з цього приводу приходить до військових сутичок. В селі Вознесенську зібралися комуністи до ревізії дзвонів. Але селяни озброєні дрючками обступили дзвінницю, розігнали комуністів і при цьому трьох з них вбили. Влада заарештувала 16 селян.

В Україні запроваджують державні комуни - колгоспи

Більшовицька влада готує закон про цілковиту зміну господарювання в Україні та Білорусі. Згідно з цим законопроектом мають бути ліквідовані самостійні селянські господарства, а всіх селян буде примушено вступати в члени державних комун (колгоспів). Хто не схоче добровільно вступити до комуністичного господарства, в того держава конфіскує все майно й залишить без шматка землі.

Грудень 1929: Один Бог - одна віра. Сектанство в Україні. Більшовицька влада готує закон про державні комуни (колгоспи)

Грудень 1929: Один Бог - одна віра. Сектанство в Україні. Більшовицька влада готує закон про державні комуни (колгоспи)

Культурна праця на Дніпрельстані

Часопис "Комуніст" ч. 234 пише: "Товариство друзів дітей" відкрило в Хортиці, неподалік Дніпрельстану винно-горільчаний шинок з повною назвою на вивісці і з додатковим приписом: Розливочно й на виніс...

Так само працює і товариство "Геть неписьменність". Завдання його в культурній роботі дуже важливе. І тому... свій пивний шинок товариство розташувало в самому центрі Запоріжжя на головній вулиці. Хвацькі мотиви (пісні) лунають звідти до глухої ночі й натовпи п`яних вилазять звідти по брудних сходах безперервним потоком.

Грудень 1929: Громадянська війна в Китаї. Катастрофа літака у Львові. Австралійські водяні кертиці.

Грудень 1929: Громадянська війна в Китаї. Катастрофа літака у Львові. Австралійські водяні кертиці.

Китай змінює календар

Китайський уряд запроваджує з 1 січня 1930 року григоріанський календар. До тепер в Китаї вживали китайський календар, в якому місяці обчислювано на підставі змін планетного місяця. Вживання данього китайського календаря буде строго заборонено й видавництва календарів отримали строгий наказ навіть не згадувати в нових календарях на 1930 рік про давній спосіб обліку часу.

Грудень 1929: Союз небажаючих повертатися до СРСР. Китай змінює календар. З культурного життя Добромильщини.

Грудень 1929: Союз небажаючих повертатися до СРСР. Китай змінює календар. З культурного життя Добромильщини.

Три найновіші винаходити 1929 року це

1. керування вйськовим кораблем, що пливе повною силою пари з допомогою радіокерування, хоча на кораблі немає жодної живої душі;

2. бачення на далеку відстань за допомогою апарату, що називається "телевізор";

3. створення приладу, який замість чоловіка сам керує літаком навіть серед темної ночі (автопілота).

Грудень 1929: Важке положення ремісників у Польщі. Як топити в печі? Коли харчі поживні?

Грудень 1929: Важке положення ремісників у Польщі. Як топити в печі? Коли харчі поживні?

Грудень 1929: Церковний календар. Історичний календар. Астрономічний календар. Політичний словник.

Грудень 1929: Церковний календар. Історичний календар. Астрономічний календар. Політичний словник.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!