22.12.2019 12:47
для всіх
177
    
  3 | 3  
 © Правда (Львів)

Як більшовики святкуватимуть Різдво, вибух вулкану Етна на Сицилії, протест Англії

22.12.1929 | № 52

Пожежі в краю

В Сокальському повіті в селі Ванева вибухнула пожежа в хаті Насті Сенишин. Вогонь перекинувся відтак на господарів Івана Кічму, Дмитра Чайковського й Миколу Остапюка. Загалом згоріло 4 господарства, в тому числі багато живого інвентаря. Шкоду оцінюють приблизно в 25 тис. злотих.

Грудень 1929: Вибух вулкану Етна на Сицилії. Страшна залізнична катастрофа.

Грудень 1929: Вибух вулкану Етна на Сицилії. Страшна залізнична катастрофа.

Протест Англії проти переслідування релігії в Радянській Росії

В Англії засновано комітет для ведення протестних акцій проти переслідування релігії в СРСР. Архієпископ Кентерберійський надіслав до цього комітету листа в цій справі і зазначив, що як член палати лордів постарається, щоб уряд Англії виступив офіційно в справі переслідування релігії в СРСР. Також єпископ Лондону заявив комітетові, що протестні акції буде підтримувати. Сподівається також, що висланий до Москви представник Англії подасть у цій справі достовірні дані. На підтримку цієї справи впливають також численні грошові пожертви.

Лікарське свідоцтво перед шлюбом

В Єгипті оголошено закон, котрий зобов`язує наречених пред`являти перед шлюбом лікарське свідоцтво. Коли майбутні чоловік та дружина не є обтяжені ніякою спадковою хворобою, то тоді можуть побратися. Таким чином Єгипет став першою в світі державою, в якій дозвіл на подружжя залежить від лікарського свідоцтва. Цей проте зовсім розумний закон має ту лиху сторону, що збільшиться кількість незаконних подружжь.

Грудень 1929: Китайці дякують Святійшому Отцеві. Протест Англії проти переслідування релігії в Радянській Росії. Ознака

Грудень 1929: Китайці дякують Святійшому Отцеві. Протест Англії проти переслідування релігії в Радянській Росії. Ознака здоров`я народу.

Арешти в Литві членів "Залізного вовка"

Литовський уряд провів численні арешти в колах прихильників бувшого литовського диктатора Вальдемараса, що гуртувалися в націоналістично-військову організацію "Залізний вовк". Серед арештованих є також колишній начальник поліції в Ковно Матулевич та директор литовського банку Сактус.

Грудень 1929: Кораблі з мерцями на морі. Арешти в Литві учасників організації Залізний вовк. Збагнув тайну Кость Ліщ

Грудень 1929: Кораблі з мерцями на морі. Арешти в Литві учасників організації "Залізний вовк". "Збагнув тайну" Кость Ліщинський.

Як більшовики готуються "святкувати" Різдво

В Москві, Ленінграді й по інших містах ведеться агітація проти святкування Різдвяних Свят. По різних заводах і клубах відбуваються протирелігійні віче.

Робітники тих фабрик, де ще не впроваджено 5-денний тиждень безперевної праці, ніби ухвалюють постанови, щоб на 25 грудня не переривати роботи, а заробіток того дня віддати в фонд "індустріалізації" держави. На цій основі центральна рада робітничих союзів прийняла резолюцію про неперервну працю в день Різдва.

Союзи безбожників прикладають зусиль, щоб у день Різдва по театрах, в кіно і клубах відбувалися протирелігійні вистави.

Щоб перешкодити в богослужіннях під час свят, центральний комітет комуністичної партії дозволив організаціям безбожників забирати з церков дзвони, не дивлячись на протест віруючих.

Японці домагаються відшкодування в СРСР

Японський уряд вирішив домагатися відшкодування від радянського уряду в Москві для родин вбитих японців під час облоги східно-китайської залізниці, а також за матеріальні втрати японців внаслідок військових дій.

Грудень 1929: Як більшовики готуються святкувати Різдво. Що знаємо про місяць. Морські розбійники з Китаю.

Грудень 1929: Як більшовики готуються "святкувати" Різдво. Що знаємо про місяць. Морські розбійники з Китаю.

Чому Ленін добився влади?

В Москві виходить таємна протибільшовицька газета "Колокол". В одному з номерів цієї газети поміщену таку сміховинку:

Одного дня став перед престолом Леніна великий кінь і промовив:

- Я представник робітницта, дай мені "пайок". Ленін дав коневі пайку.

По кількох днях з`явилася перед Леніном свиня - льоха і каже:

- Я є матір`ю - дай мені пайку.

Ленін скривився на її прохання, але, хоч і не радо, дав їй те, що просила.

Осел, побачивши, як інші легко одержують пайки, відважився й собі стати перед престолом червоного Леніна.

- Чого хочеш? - питає Ленін, лихий, що не дають йому спокою.

- Хочу, щоб ти й мені дав пайку, як коневі й свині.

- Не дістанеш - пробурмотів Ленін. - Кінь і льоха багато добра нам зробили й тому могли одержати пайку. А чим же ти прислужився?

Осел, недовго думаючи, відповів:

- Дорогий товаришу, Володимире Ілліч, чи думаєш, що якби не ми, осли, то ти коли-небудь добився б влади?

Відповіді не було. Осел одержав пайку.

Грудень 1929: Чому Ленін добивався влади. Лінюх з краю дармоїдів. Економічна скрута в Канаді.

Грудень 1929: Чому Ленін добивався влади. Лінюх з "краю дармоїдів". Економічна скрута в Канаді.

Німеччина отримає позику від США

Пишуть, що Німеччина незабаром дістане позичку в американському банку Ділона Ріда і Компанії. Всі труднощі до одержання позики вже усунено.

Робітники СРСР проти 5-денного тижня

З Риги повідомляють: Введення в СРСР "неперервного тижня" дає погані наслідки. В Москві багато робітників відмовилося ввести неперервний тиждень. Ті фабрики, де робітники згодилися на "неперервку", опинилися в поганому становищі. Наприклад, усі відділи однієї фабрики не працюють в один час, бо робітники вибирають "день відпочинку" самовільно. Через те постає безлад і шкода для фабрик.

Грудень 1929: Робітники СРСР проти 5-денного тижня. В Берліні щось страшило. Як будують дороги в Америці.

Грудень 1929: Робітники СРСР проти 5-денного тижня. В Берліні щось "страшило". Як будують дороги в Америці.

Сонячна машина

Американський вчений Роберт Годдар винайшов мотор, який велику частину своєї розгонної сили буде добувати з сонячних променів. Нововинайдена сонячна машина перетворює сильні промені сонця в дуже високе тепло, яке в свою чергу перетворює воду в пару й дає таким чином силу моторові. Сонячна машина дала на перших пробах незлі результати і є надія, що можна буде її застосовувати в гарячих південних країнах, де промені сонця значно сильніші ніж в Європі. Цей винахід може викликати переворот у господарському житті.

Грудень 1929: Сонячна машина. В Галичині розпущено товариства Соколи та читальні Просвіта. Чоловік, що забув своє ім

Грудень 1929: Сонячна машина. В Галичині розпущено товариства "Соколи" та читальні "Просвіта". Чоловік, що забув своє ім`я.

24 грудня святого Даниїла Стовпника за церковним календарем

Даниїл Стовпник народився в Месопотамії в Азії. Жив в V ст. по Христу. В ранній молодості потригся в монахи. В Антіохії відвідав св. Симеона Стовпника і вирішив наслідувати його. Він перестояв 33 роки на стовпі в мотитвах і строгому пості. Дожив пізньої старості. Дивним може видатися нам такий подвиг. Св. Даниїл на інші угодники, які вели подібне життя, це наче великі дороговкази для людства на його житейському морі.

Не дивлячись на погоду, ні на зміни пір року, безнастанно перебуваючи під голим небом в молитві й спокуті, вони пригадували сучасним і прийдешнім людським поколінням, що мета нашого життя не на цім світі і цій землі, а в житті на тім світі, в позагробнім. Патріархом такого сподвижництва був св. Симеон Стовпник. Св. Даніїл є його першим послідовником.

Грудень 1929: Церковний календар. Історичний календар. Політичний словник.

Грудень 1929: Церковний календар. Історичний календар. Політичний словник.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 22.12.2019 17:21  Каранда Галина => © 

Про осла вічний анекдот. А от те, що йому пайку дали, то це в різні часи по-різному. Більш ймовірно, що була б йому не пайка,  а Соловки.