20.01.2020 21:08
для всіх
180
    
  1 | 1  
 © Правда (Львів)

Богоявлення, ревізія польської конституції, голод в Китаї, повстання в СРСР

19.01.1930 | № 2

Богоявлення

Настав важливий час в земному житті Ісуса Христа. Наблизилася хвилина його публічного виступу. Він прийшов до святого Іоана, щоб прийняти від нього Хрещення.

Покірний Предтеча зразу відмовлявся, але відтак згодився І тоді відбулася на річці Йордані найзнаменніша подія в історії Божого Обявлення. Народові явився тоді Бог в трьох Особах, Свята Трійця.

Світовий урожай пшениці

В американських торгівельних колах обрахували, що світовий урожай пшениці в 1929 році зменшися на 14% в порівнянні з попереднім роком, та в 3% в порівнянні з середнім урожаєм останніх 5 років.


В Китаї морози і голод

Повідомляють з Гонконгу, що в Китаї настали сильні морози. Відомих є 80 випадків смертельного замерзання людей. Окрім морозу докучає китайцям також голод. Трапляється, що голодні китайці продають своїх дітей по 2 фунти стерлінги (86 зол.) за одну дитину.

Січень 1930: Богоявлення. В Китаї морози і голод. Суд над Бесідовським.

Січень 1930: Богоявлення. В Китаї морози і голод. Суд над Бесідовським.

Прем`єр Бартель про ревізію польської конституції.

Зміну конституції польської держави розуміє прем`єр так, що повинна бути зміцнена влада виконавча, тобто влада президента держави та уряду, натомність повинна бути зменшена влада парламенту. Над реформою конституції працює окрема конституційна комісія.

Промова депутата Целевича.

Заява у справі нац. меншин містить тільки загальні положення і посилається на клич: "Вільні з вліьними, рівні з рівними". В дійсності воно не так.

На доказ наводить Целевич приклади переслідування україїнського населення й українських інституцій, як "Сільський господар", "Просвіта" та інші. Не краще в самоврядуваннях. В бюджетах громад з переважаючим українським населенням вставляють позиції на допомогу польському шкільництву в Німеччині, а позицій на українське так і нема. Останнім часом почали війну з могилами українських героїв... Українці вийняті з-під прав.

Січень 1930: Ревізія польської конституції. Про національні меншини в Польщі.

Січень 1930: Ревізія польської конституції. Про національні меншини в Польщі.

30-ліття на митрополичім престолі Андрея Шептицького.

Цей рік є ювілейним роком нашого Впреосв. митрополита Андрея Шептицького. Цього року минає 30 років від вступлення його на митрополичий престол у Львові (17.01.1901). Це ювілей 30-річної апостольської праці на церковній ниві, в винограднику Христовім, на становищі високому, але важливому і відповідальному.

Січень 1930: 30-ліття на митрополичім престолі Впреосв. Кир. Андрея Шептицького.

Січень 1930: 30-ліття на митрополичім престолі Впреосв. Кир. Андрея Шептицького.

Мир і війна в 1929 році

Китай не може діждатися миру. Довго, довго велися міжусобиці, свої своїх вбивали без милосердя, а тут прийшла війна з Радянщиною.

Наслідки цих воєн такі: 497 тисяч убитих, 763 тис. поранених. Це жертви лише з 1 січня 1929 року по 31 серпня 1929 року. Не враховано тут сотні тисяч жертв великого голоду в Чоамбо й Пейго.

Тільки в самій китайсько-радянській війні згинуло до 800 тисяч людей.

В Афганістані теж гинуть в міжусобицях. Лиш від 1 січня по 31 серпня 1929 року наклало головами 12 400 людей, а поранено було 65 000.

В Мексиці, країні, де ніж і пістолет невідлучні товариші людей, за той час було 6 революцій. Жертв ніхто там не рахує.

В Англії з повстанцями в її просторих колоніях згинуло в 1929 році 37 000 людей, в 214 000 було поранено.

В Палестині, що знахожиться під опікою Англії, в останіх жидівсько-арабських боях було 52 000 вбитих та 600 000 поранених.

Січень 1930: Москва скасовує останки автономії. Мир і війна в 1929 році.

Січень 1930: Москва скасовує останки автономії. Мир і війна в 1929 році.

Псуються англійсько-радянські відносини

Багато праці вартувало більшовицькій дипломатії нав`язати взаємини з буржуазною Англією. Більшовики кінець кінцем пообіцяли: 1. Не вести пропаганди на англійській території. 2. Не підтримувати зв`язків з органзаціями і особами на тій території. 3. Не давати нікому з громадян брит. імперії няких "пособій".

Але цими днями в Лондоні вийшов перший номер комуністичної газети англ. мовою "Ди Воркер" (Робітник). Газета видана розкішно на гарнім папері. Англійці відразу зорієнтувалися звідки їх комуністи мають стільки грошей на дорогий щоденник. Ще більше обурилися англійці змістом того щоденика. Там поміщено привітання більшовицькому посольству і одночасно різкі напади на англійський уряд. Англійська преса підняла з цього приводу великий галас і пригадала слова мін. Гендерсона: "Перше порушення зобов`язань СРСР щодо пропаганди в брит. імперії змусить нас показати більшовицькій місії дорогу на Москву". Також прем. Макдональд зайнявся цією справою і з цією метою скликав спеціальне засідання ради міністрів.

Січень 1930: Псуються англійсько-радянські взаємини. Російський корабель врятований радіоаматором.

Січень 1930: Псуються англійсько-радянські взаємини. Російський корабель врятований радіоаматором.

Арешти і розстріли в СРСР

В Україні арештовано в грудні 2000 осіб, а також в самому Києві 200. Під час Різдвяних Свят арештовано 30 православних священників та одного єпископа.

В Бек-Буклі в Туркестані відбувся політичний процес проти 65 "басмачів", членів протибільшовицького постанського руху. 20 засудили на кару смерті, а решту на пожиттєву в`язницю.

Селянське повстання в СРСР

В царицинській окрузі несподівано вибухнуло грізне селянське повстання. Повстанчий рух охопив відразу кілька сіл. В тому числі і козацькі станиці. Повстанці вбили кількох рад. урядовців та чекістів. На протязі кількох днів відділи червоної армії криваво придушили повстання. З повстанцями-селянами солідаризувалися також робітники в Царицині.

Січень 1930: В Варшаві підслухоували таємні розмови. Арешти і розстріли в СРСР. Селянське повстання в СРСР.

Січень 1930: В Варшаві підслухоували таємні розмови. Арешти і розстріли в СРСР. Селянське повстання в СРСР.

Асекурують комуністів

В останній час радянська преса частіше пише про вбивства комуністів на селах. У деяких селах на Київщині селяни озброєні в сокири-коси нападають вночі на радянські установи. Супроти тої небезпеки радянська влада заасекуровала проти нещасливих випадків 5000 комуністів, що працюють на селах.


Січень 1930: Кооперація у звірят. Асекурують комуністів.

Січень 1930: Кооперація у звірят. Асекурують комуністів.

Січень 1930: Українці в Югославії. В яку пору дня вмирає найбільше людей?

Січень 1930: Українці в Югославії. В яку пору дня вмирає найбільше людей?

Січень 1930: Як вуйко Микола в Америці вдавав пана. Проти червоного терору на Великій Україні.

Січень 1930: Як вуйко Микола в Америці вдавав пана. Проти червоного терору на Великій Україні.

Січень 1930: Гаага - місце міжнародних конференцій. Рятуймо наш живий театр.

Січень 1930: Гаага - місце міжнародних конференцій. Рятуймо наш живий театр.

Січень 1930: Церковний календар. Історичний календар. Політичний словник.

Січень 1930: Церковний календар. Історичний календар. Політичний словник.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 20.01.2020 21:19  Каранда Галина => © 

веселі часи... як і зараз, в принципі.