10.02.2020 19:10
для всіх
171
    
  1 | 1  
 © Правда (Львів)

В Києві руйнують Десятинну церкву, вироки смерті для робітників, самогубства комсомольців

02.02.1930 | № 4

Домагання видачі 11 українських депутатів

На засідання сейму 24 січня 1930 року зачитав маршалок сейму лист прокуратури апеляційного суду у Львові з вимогою видачі 8-ми депутатів. Разом тепер зажадано видачі 11 українських депутатів: В.Кохана, о. Пелліха, о. Куницького, Д.Паліїва, А. Максимовича, В.Целевича, В.Зубрицького, І.Ліщинського, д-ра. Блажкевича, О.Луцького, О.Вислоцького.

Більшовики підроблюють долари

До управи "Німецького Банку" в Берліні зголосився один єврейський рабин, котрий приїхав з радянської Росії. Рабин розповів, що американські євреї дуже часто пересилали долари своякам у рад. Росію. Крім цього в окремих листах повідомляли кількість тих банкнот. Але ті кількості ніколи не відповідали кількостям в доларах. Рабин є тієї думки, що більшовицький уряд відкриває грошові листи і справжні долари замінює фальшивими.

Радянські селяни вирізають худобу

З Москви повідомляють, що селяни почали вирізати і їсти залишки своєї худоби. Влада видала декрет з гострою забороною цього кажучи, що така поведінка селян свідомо перешкоджає більшовикам завести колективні (спільні) господарства. Та селяни воліють з`їсти свою худобу, ніж мають її за дармо забрати червоні комісари.

Січень 1930: Радянські військові кораблі перейшли Дарданели. Більшовики підроблюють долари. Радянські селяни вирізають х

Січень 1930: Радянські військові кораблі перейшли Дарданели. Більшовики підроблюють долари. Радянські селяни вирізають худобу.

В СРСР шаліє боротьба з релігією

Радянські часописи вихваляються, що в січні має бути рекорд з поборювання релігії. Особливо завзятий у цьому ленінградський Совєт. Він викликав багато міст на змагання в тій боротьбі та вирішив забрати всі дзвони з Ісакієвського собору, котрі дадуть для промисловості 500 тонн доброї криці. Цей совєт має також закрити велику єврейську синагогу, лютераньскі, реформовані и чотири православні церкви всередині міста. Всі ці святині перетворять на клуби безбожників.

Втім чимраз більше занепадає промисловість та відчувається нестача шляхетних металів у закордонній торгівлі. Чи ж багато їм допоможе, що видали наказ конфіскувати у приватних людей чужі золоті й срібні монети і що совєтські урядовці будуть вимушені віддати урядові шлюбні обручки.

Вироки смерті для робітників за порушення трудової дисципліни

Після оповіщення декрету про судову відповідальність робітників за порушення трудової дисципліни радянські суди видали перші присуди смерті.

В Києві засудили на смерть робітника залізообробного верстату Іванова за псування заліза.

В Харкові відбулася розправа над трьома робітниками фабрики паровозів обвинувачених в псуванні сировини. Одного з них засудили на кару смерті, а двох інших до 5 років тюрми.

В Донецькому басейні за те саме покарали на смерть робітника Кристина.

Розправи відбуваються при великому натовпі робітників, так що суддів охороняє посилена варта ДПУ. Вироки смерті за такі не надто важкі провини викликають між робітниками невдоволення.

Масові самогубства комсомольців

Часопис "Вечерняя Москва" повідомляє, що в Москві відбулася нарада представників Комсомолу. На тій нараді між іншим прийнято постанову, як боротися з численними самогубствами між дітлахами, що належать до Комсомолу. В минулому році нараховано 200 таких випадків. Як причину подають тяжкі матеріальні обставини серед робітничої молоді по містах.

Січень 1930: В СРСР шаліє боротьба з релігією. Вироки смерті робітникам. Масові самогубства комсомольців.

Січень 1930: В СРСР шаліє боротьба з релігією. Вироки смерті робітникам. Масові самогубства комсомольців.

Січень 1930: Висвячення Преосв. Йоана Латишевського. Загроза війни в Південній Америці між Болівією і Парагваєм.

Січень 1930: Висвячення Преосв. Йоана Латишевського. Загроза війни в Південній Америці між Болівією і Парагваєм.

Січень 1930: Українці на канадських преріях. Еміграція до Канади.

Січень 1930: Українці на канадських преріях. Еміграція до Канади.

Що таке канадська ферма

Слово "ферма" означає госпдарство без огляду на величину. Вона може обіймати пів акра поля або 100, або й тисячу. Але зазвичай в Канаді фермою називають простір 160 акрів, тобто 113 європейських моргів. В західній Канаді земля розмірена інженерами, помальовані карти, ферми позаписувані в табулярні книги, тому розподіл землі відбувається там в строгому порядку. Кожна ферма в 160 акрів це квадрат, так що західна Канад виглядає на докладній карті, як велика сітка з квардатними вічками.

Хто приїздить в Канаду має право дістати один квадратик зі 160 акрів, як наділ від держави, і платить лише по 10 доларів. Проте мусить виконати усі приписи, які передбачені канадським законом.

Січень 1930: Що таке канадська ферма. 40 тисяч рільних робітників їде з Польщі до Німеччини.

Січень 1930: Що таке канадська ферма. 40 тисяч рільних робітників їде з Польщі до Німеччини.

Січень 1930: Тепло над Радянщиною. Справа про прослуховування телефонних розмов в польському сеймі.

Січень 1930: Тепло над Радянщиною. Справа про прослуховування телефонних розмов в польському сеймі.

В Києві почали бурити Десятинну церкву

Всеукраїнський союз безбожників приступив до бурення старовинної Десятинної церкви в Києві. Як відомо, Десятинну церкву заснував київський вел. князь. святий Володимир. Була це дорогоцінна для українського серця пам`ятка нашого славного минулого і водночас пам`ятник нашого старовинного будівельного мистецтва. Ніщо не встоїть перед руками вандалів.

Січень 1930: Фальшиві доларові банкноти. Почали бурити десяинну церкву в Києві. Як сирота став мільярдером.

Січень 1930: Фальшиві доларові банкноти. Почали бурити десяинну церкву в Києві. Як сирота став мільярдером.

Січень 1930: Українське робітництво на чужині.

Січень 1930: Українське робітництво на чужині.

Недуга котру ширять птахи

В Америці шириться недуга, котру переносять птахи, а особливо папуги. В самому Нью-Йорку занедужало кілька десятків осіб. Лікарі безпорадні, бо поки ця недуга не розпізнана.

Січень 1930: Недуга котру поширюють птахи. Релігійний і національний роздор.

Січень 1930: Недуга котру поширюють птахи. Релігійний і національний роздор.

Січень 1930: Недоля селян на Радянщині.

Січень 1930: Недоля селян на Радянщині.

Січень 1930: Як розпізнати занедужання. Чому наші рільники не укладають плодозміну. Церковний календар.

Січень 1930: Як розпізнати занедужання. Чому наші рільники не укладають плодозміну. Церковний календар.

Січень 1930: Історичний календар. Астрономічний календар. Біржа.

Січень 1930: Історичний календар. Астрономічний календар. Біржа.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!