02.02.2014 15:01
для всіх
389
    
  4 | 4  
 © Суворий

Хто не скаче, той Піночет

Хто не скаче, той Піночет

(рецензія на фільм «No»/«Ні», 2012)

Назва фільму: Ні/No (Чілі,США,Франція)

Рік виходу на екрани: 2012

Жанр: історична драма

Режисер: Пабло Ларраін

В ролях: Гаель Гарсія Берналь, Альфредо Кастро, Луіс Гнекко, Антонія Сехерс 


Передвиборчий маркетинг - це різноманітні рекламні засоби, які використовуються штабами кандидатів для створення позитивного іміджу клієнта в очах громадськості з метою перемоги в виборах. Україна, до прикладу, пройшла вже не через один виборчий цикл і бачила сотні маркетингових моделей, які спрямовані на найчисельнішу аудиторію виборців: тих, хто голосує серцем. Посмішка на обличчях, влучний слоган («Вона працює» або «Тому, що лідер»), характерна кольорова гамма, креативний символ кандидата чи партії, що викликає шквал позитивних емоцій, купа обіцянок, акцент на негатив щодо опонентів тощо. Для презентації задіюються тисячі квадратних метрів рекламних площ і сотні годин ефірного часу. І все це заради одного: ввести виборця, що голосує серцем, в оману.

Фільм «Ні» повертає нас в далекий 1988 рік, коли під тиском міжнародної спільноти генерал Августо Піночет вирішив легімітизувати своє перебування на посаді президента Чілі шляхом проведення референдуму з єдиним питанням: «Чи згодні Ви, щоб Августо Піночет залишився при владі на наступні 7 років?». І хоча, здавалося, що народ мав відповісти «Ні» диктатору, насправді ситуація виглядала не настільки очевидною. За роки свого 16-річного правління Піночет зумів не тільки морально та фізично знищити своїх опонентів, але й частково відбудував країну, зменшив безробіття, мав суттєву підтримку серед громадян та навіть отримав недвозначну оцінку від Івана Павла ІІ під час його візиту в Чілі. Модель ігнорування суспільством «малого зла заради великого добра» здавалося б забезпечувало генералу ще багато років правління вже за цілком демократичної процедури згоди громадян шляхом всенародного плебісциту.

В центрі сюжету креативний маркетолог Рене Сааведра, що є узагальненим обличчям команди, яка в 1988 році створила план передвиборчої медіа компанії «Ні». Отримавши щоденно 15 хв. ефіру на телебаченні, він, будучи прихильником позитивних рекламних концептів для залучення покупця в стилі «Кока-Кола» та відео кліпів MTV, розробляє незвичний ряд образів, що ґрунтується на відчуттях щастя і радості, що очікує Чілі в майбутньому без диктатури. По ходу сюжету Рене долає спротив тих, хто бачить ті 15 хвилин в темних кольорах нагадування кривавого минулого, та боротьбі з концептом групи, що закликає голосувати «Так».

Для глядача, що очікує екшн, фільм буде не цікавим та нудним. Але тим, хто бажає дізнатися, як обдурюють виборця, саме те, що треба. Перемога компанії «Ні» в фіналі картини та інавгурація нового демократично обраного президента радує, але наводить на думку, що талановитий маркетолог за гарні гроші може забезпечити перемогу будь-якому покидьку. Особливо в суспільстві, яке в основній масі живе в злиднях та постійному страху втратити роботу та мізерну зарплату.

В фіналі картини викликало сміх, коли чілійці святкують перемогу, вигукуючи «Хто не скаче, той Піночет», і стрибають… Стрибають не здогадуючись, як їм пощастило тому, що в світлому майбутньому в країнах недорозвинених демократій буде спрацьовувати все те ж виправдовування «малого зла заради великого добра», але об`єктивний підрахунок голосів стане сумнівним чи навіть неможливим взагалі.


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 24.03.2019 18:17  Борис Костинський => © 

Генерал Аугу́сто Хосе́ Рамо́н Піноче́т Уга́рте - сильна ОСОБИСТІСТЬ, котра зіграла колосальну історичну роль в долі Чилі. Аби не він, то Чилі пішла би шляхом Венесуели, котра під керівництвом авантюристів-соціалістів дійшла до тотального занепаду. Так, руки генерала Піночета по лікті у крові, але Чилі було врятоване і нині ця країна займає достойне місце у Латинській Америці. Ото і все!

 02.02.2014 14:03  Тетяна Белімова => © 

"Піночет був арештований у Лондоні в жовтні 1998 року й 2 березня 2000 року був екстрадований на батьківщину. Слідство у його справі велося аж до його смерті.
До Піночета було пред`явлено близько 300 позовів із приводу масових убивств, викрадень, жорстокого переслідування (за деяким даними за час його правління було знищено декілька тисяч інакомислячих). Всі вони були відхилені через слабке здоров`я Піночета", - цими словами із Вікіпедії хочеться продовжити розмову про диктатуру і диктаторів, яка, наскільки випливає з рецензії, є однією з провідних тем у фільмі.
Усім диктаторам варто пам`ятати, що вони теж люди, царство їхнє не вічне! А багато хто з них потрапить не лише на суд Божий, а й на людський. Як от Піночет чи Мілошевич.
Чудово написана рецензія про актуальну для нас усіх сьогодні картину!
Думаю, непогано було б переглянути всім. Особливо це стосується східних і південних регіонів України. Історія помилок іншої нації у даному випадку була б правдивим дзеркалом, в якому, цілком можливо, хтось би впізнав і себе.