17.12.2014 12:38
для всіх
29873
    
  24 | 34  
 © Микола Васильович Снаговський

«Доброго дня!» чи «Добрий день!»?

Відповідно до сучасних норм української мови треба вітатися: Добрий день! Добрий вечір! але... Доброго ранку! Обгрунтовується це тим, що добрий день і...вечір – стійкі словосполучення і їх не треба видозмінювати, інакше вони не відповідатимуть нормам української мови.

Ну не дивина?! Виникає логічне запитання навіть не щодо того, хто придумав таку норму, а навіщо введена вона? Тим паче, що, згідно таки ж з нею, вранці можна вітатися Доброго ранку.

Деякі мовознавці кажуть, що помічено все більше поширення форми Доброго дня і Доброго вечора. Ще ось-ось трішечки і ми визнаємо її нормативною. Певно, це треба вважати за такий собі жарт, підтекст якого криється у тому, що хтось на такому унормуванні захистить кандидатську чи докторську, тобто на тему, вага якої тягне на «психологічний стан кози, коли скубе вона траву», як писав незабутній Степан Олійник в одній зі своїх гуморесок.

Тут мовознавці, зокрема ті, хто пише підручники та посібники з мови, дещо відстали. Давно помічено, що форма Доброго дня і Доброго вечора разом з уже нормативно визнаною Доброго ранку, логічніша, вмотивованіша, правильніша, а, головне, емоційно приємніша, тому що несе у собі підтекст побажання (бажаю, зичу Доброго дня... вечора!), а не лише її констатації: Добрий день... вечір! Ну то Добрий день! Добрий вечір!.. Ну й що з того? А яка з того увага, до того, до кого звертаються?! Добрий день... вечір – це немов сам собі буркнув. Інша річ Доброго дня! Доброго вечора! Це - вже побажання! Це – увага до співбесідника!

Так що вітаймося не тільки Доброго ранку, а й Доброго дня! Доброго вечора! Так вам будуть вдячніші ваші домашні, друзі, колеги, співбесідники

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 09.04.2020 16:13  Юлія Дмитренко-Деспо... => © 

На мою думку, ми повиннi бажати доброго, а не констатувати, бо в кожного свiй ранок, день, вечiр, а побажання завжли доречне. Дякую за цiкавий погляд

 17.01.2020 10:58  Ірина => © 

Не згодна. Доброго дня, або гарного дня, бажають при прощанні. А споконвіку в Україні віталися "Добрий день". Читайте класику.

 12.09.2018 08:58  Лола => © 

Норми зазвичай базуються на прикладах з літератури. Мовознавці не вигадують щось з голови. Це вам, часом, не спадало на думку? Ви - мовознавець? Чому Ваша особиста думка повинна стати нормою? Нонсенс повний.

 02.09.2018 22:06  Каранда Галина => © 

На цю ж тему..

"доброго дня" чи "Добрий день"?

 01.08.2018 09:51  Сергій С => © 

Вражений кількістю мовознавців в коментарях які знають як правильно казати.
Я все життя думав, що різниця більше регіональна. В Києві кажуть "Добрий день", у Львові "Доброго Дня". Цікаво було якби ви поділилися своїми враженнями щодо розповсюдження варіантів в регіонах.

 16.12.2017 15:57  Таня => © 

Правильно казати "Добрий день". При цьому форма "Доброго ранку" і "Доброго вечора" є незмінною. Микола Васильович, читайте, будь ласка, побільше книг. І не варто писати таку маячню

 05.09.2017 11:27  назар => © 

Жахливо, не згоден. Безграмотність. Добридень, Добривечір, доброго ранку - ось правильні давні і теперішні форми. Давайте ще пріфкі, хой, дарОва назвем офіційними

 02.09.2017 08:54  Олексій => © 

Не співбесідника, а співрозмовника.

 01.09.2017 15:50  Конвалія => © 

Ви праві,але привітання і побажання-це не одне і те ж.У називному відмінку-це привітання,у родовому- побажання. Ось і вся премудрість.

 27.05.2017 16:58  Володимир => © 

Головне слово тут "логічно"! А добрий день - це звичайна російськомовна калька, як, скажімо, необхідно, спір, спосіб і багато інших. Потрібна стратегія - насамперед позбутися тих кальок, вживаючи в усіх стилях потрібно (варто, слід), суперечка, засіб ...

 21.05.2017 14:48  Тетяна => © 

Цілком згодна! Коли я вітаюсь з людиною, я хочу побажати , щоб її ранок, день, вечр були добрими. От тому я і не констатую факт, що цей день добрий, а зичу доброго дня, не зважаючи на сучасні норми української мови.

 21.03.2017 13:31  Віталій Перетятько => © 

Красно дякую Вам. Частіше, буль ласка, пишіть на такі теми.

 04.01.2017 12:22  Вєталь => © 

Мова йде про вітання чи про побажання? Так недалеко і слово з трьох літер канонізувати

 18.12.2014 16:10  © ... => Каранда Галина 

"Красно дякую" -- чудова форма подяки! Вживайте її на втіху іншим. Адже відомо, що "красний" -- то не червоний, а -- залежно від контексту і підтексту -- означає добрий, гарний, прекрасний, шляхетний та інші емоційно-смислові відтінки, причому ширші від синонімічного словосполучення "Щиро дякую".

 17.12.2014 20:50  Каранда Галина => © 

У Вас цікаві статті.
)))))) я частенько кажу "красно дякую". Маю на це право, чи потрібен дозвіл мовознавців?:)

 17.12.2014 14:04  Тетяна Чорновіл => © 

Нарешті прозвучав офіційний дозвіл на родовий відмінок привітання!!! ))
Дякую Вам!

 16.12.2014 18:52  Ганна Коназюк => © 

Дуже слушна інформація... Прочитала - і отримала насолоду! Зізнаюсь, що переступивши через всі оті "норми", давно маю звичку вітатись Доброго ранку, -дня, -вечора...))) Чудово!)

 16.12.2014 18:32  Світлана Рачинська => © 

Чудово!