14.01.2019 16:26
для всіх
166
    
  7 | 7  
 © Роман-Мтт

Сійся-родися? У січні навіщо?

Сійся-родися? У січні навіщо?

Не дивно чути в січні:

Сійся-родисі жито-пшениця?

Не дивно чути щедрики

Про ластівок узимку, 

Коли ще так далеко до весни? ;)


Я знаю - дивно. Весь час про це

Міркують люди-українці -

Нащадки славнії волхвів-друїдів, 

Язичницької віри вірнії сини. ;)

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 14.01.2019 19:29  Тетяна Белімова => © 

Потішили, Романе, Трипільською Берегинею))) От час був золотий - суцільний матріархат))) А з тих часів, до речі, не лише щедрівки про ластівку збереглися (ластівка природно прилітає навесні, коли й починався хліборобський новий рік), а й кутя - обрядова страва трипільців, передана нам, їхнім нащадкам. Наші пращури-землероби більше за все цінували злаки - основу їхнього життя. Пунделиків і тортів ще тоді не робили, але вже й тоді любили щось солоденьке з`їсти на десерт, от і варили зерно й заправляли його тертим маком і медом. Смачно і досі)))) Головне, не розганятися, бо свята пройдуть, а зайві кілограми лишаться на згадку ;)

 14.01.2019 18:15  Микола Щасливий 

Чудовий приклад, як переписували історію древні люди.

 14.01.2019 18:14  Микола Щасливий => © 

Більшість христиняських традицій (чи усі??) - це адаптація дохристиянських язичницьких обрядів. Людей було легче трохи поміняти їх, ніж заставляти взагалі забути. Тому нічого дивного, особливо за "сійся-родися", адже щедрували весною, коли прилітали птахи. "Щедрик", доречі, це назва пташки.

 14.01.2019 16:36  Каранда Галина => © 

може, це тому, що раніше новий рік святкували ближче до весняного рівнодення?:) Тоді й щедрували... чи ні?