17.10.2020 19:12
для всіх
3878
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла

Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про світловий промінь та прямолінійне поширення світла

Уся пітьма світу не може загасити світло однієї свічки.
Св. Франциск Ассізький

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку «Світлові явища. Джерела та приймачі світла. Швидкість поширення світла», щоб пригадати пройдену тему.

Тест "Світлові явища. Джерела та приймачі світла. Швидкість поширення світла"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Світлові явища. Джерела та приймачі світла. Швидкість поширення світла" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Тепер поглянемо на ще один малюнок уроку та проаналізуємо подане світлове явище.

Світлове явище

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла. Сонячне та місячне затемнення»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла. Сонячне та місячне затемнення» §10 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Розпочати варто з пояснювального відео по темі

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Світловий промінь та світловий пучок

Світловий промінь — це лінія, що вказує напрямок поширення енергії світла. Світлові промені використовують для схематичного зображення світлових пучків.

Світловий пучок — це сукупність світлових променів.

Світловий пучок

Слайд 5

Закон прямолінійного поширення світла

У прозорому однорідному середовищі світло поширюється прямолінійно.

Прямолінійне поширення світла

Повна тінь — це область простору, в яку не потрапляє світло від джерела.

Повна тінь

Півтінь — це область простору, освітлена деякими з наявних точкових джерел світла або частиною протяжного джерела.

Повна тінь та півтінь

Слайд 6

Сонячне та місячне затемнення

Під час сонячних і місячних затемнень спостерігається утворення тіні й півтіні в космічних масштабах.

Сонячне затемнення

місячне затемнення

Для кращого розуміння природи утворення сонячних та місячних затемнень, подивіться пізнавальне відео по даній темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 7

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла. Сонячне та місячне затемнення», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла. Сонячне та місячне затемнення"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла. Сонячне та місячне затемнення" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 8

Розв’язування задач

При дистанційному навчанні, усі задачі опрацьовуємо письмово в робочих зошитах.

Спочатку аналізуємо уважно задачу з п. 4 параграфа на ст. 64.

Задача 1

У сонячний день довжина тіні від вертикально поставленої метрової лінійки дорівнює 24 см, а довжина тіні від дерева — 3, 6 м. Визначте висоту дерева.

Задача про дерево та тінь

Слайд 9

Задача 2

Чи бачимо ми світло від джерела, перебуваючи в області повної тіні? півтіні? Яким, на вашу думку, буде контур півтіні (чітким чи розмитим), якщо предмет освітлювати двома точковими джерелами світла.

Задача про тінь та півтінь

Слайд 10

На останок відволічемося на хвилинку та поекспериментуємо з тінню.

Тіні від рук. Гра тіней

Слайд 11

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Світловий промінь і світловий пучок. Закон прямолінійного поширення світла», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, придумайте задачу про світлове явище та розв’яжіть її.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 18.10.2022 14:32  Сватков Максим => © 

Світловипромінюваня