25.07.2011 11:30
-
848
    
  2 | 4  
 © Автор Невідомий

Тобі

Колись ми, здається, дійсно, важили щось одне для одного. І це мало сенс.

Черговий вечір... Порожній і холодний... Недопита тиша та безглузде сум’яття... 

«Знаєш, мені холодно...  

Я пишу ці рядки, хоча навряд чи ти їх прочитаєш... А я все одно чомусь пишу їх... 

Мені так якось незвично губитися здогадкою серед ілюзій та непочутих усмішок, недоказаних поглядів... 

Пошепки по віях я домалюю свої сни... Шкода, що вони залишаться снами... 

Мені не вистачає світанків. Я не кажу «наших»... Вони не належали нам, мабуть... Але мені не вистачає... 

Пробач мені мій сумний настрій, але я обіцяла відчаю, що буду відверта... Принаймні, з собою.» 

Я вкотре перевела стомлений погляд на телефон і втупила очі в підлогу. 

На екрані з’явилися слайди з його фото... 

– У нього, дійсно, красиві очі... – задумливо сказала я до тиші. 

«Думки, промовлені в тиші, у задумливості, звернені ні до кого, змушують здригнутися. Від звуку власного голосу...» 

Струм пробіг тілом, і напруження зійшло з мене хвилею кудись у підлогу. Приємна втома розлилася по тілу, очі задоволено заплющилися, а на вустах застигла посмішка, така ж стала і звична як «стан спокою, коли дії усих сил на тіло врівноважені». 

Отож, на чому я там спинилася у своїй оповіді? 

Монотонна вібрація телефону... 

А млявий апатичний вечір витіснює почуття з кімнати, виставляє їх за двері, викидає їх з восьмого поверху... І вони розбиваються в унісон з краплями дощу об асфальт, розбиваються... І скалки крають серце, здавалося б, але ж ні. Не цього разу. Я вже звикла до відмірених порцій болю. У мене вже імунітет. 

А на столі вібрує телефон... Вперто ковзає по дерев’яній поверхні... 

Опсь! І він, мов миша, у пастці холодної руки-кота. Натиснути «Прийняти виклик»? Чи «Ігнорувати»? 

Ти... Той, кого я шукала півжиття... Той, кого я збирала по крихтах... Той, чий профіль я малювала на піску. Той, запах чиїх сновидінь завжди нагадуватиме мені про те, що я не самотня у цьому безмежному світі. Ти той, хто став центром моєї галактики... Кумедно, адже я, її власниця, перетворилася на звичайного супутника, подолавши до тебе відстань у нереальні світові роки. 

Знаєш чи ні... Ні, мабуть, не знаєш, як я сумлінно бережу твої погляди... Я пам’ятаю твій голос... Він завжди між ударів мого серця. Я ладна вимкнути свій пульс, аби серце билося твоїм голосом... Твої усмішки... Я пам’ятаю їх на дотик, кожною клітиною шкіри. 

І, звісно, ти не знаєш, як я бережу твої листи, повідомлення... Я пам’ятаю кожну розмову з тобою... Кожне слово, звернене до мене, кожний погляд, кожний випадковий дотик твоїх рук до мене. 

І не знаєш, як тяжко пережити ті ін’єкції болю і совісті. Усе це тільки випадково. 

Одного дня ти просто зникнеш серед перехожих на вокзалі. 

А я досі пізнаватиму тебе за тінню твоїх кроків. 

Ти будеш щасливий із нею. Іншою. Ми зовсім різні. Вона любитиме троянди і яскраві помади, різкі парфуми, можливо, шоколад та іграшки. Мабуть, вона не палитиме і спатиме до десятої години. А ти посміхатимешся у відповідь на її милі слабкості, щоразу спостерігаючи за її зачудованістю. Ти кохатимеш її. 

І тільки одного разу, у нічну грозу накривши її ковдрою, коли сам не зможеш заснути, ти згадаєш мене. А може, не мене. Може просто згадаєш. І тобі захочеться з кимось поговорити. 

Мабуть, цього разу тобі теж захотілося щирості. 

Тому ти і телефонуєш мені? Але мав би вже знати, що я ніколи не скажу тобі правди... Ти ніколи не почуєш від мене цього. Обіцяю. Ми ж домовилися, кожен із собою, про те, що ми друзі. 

Вибач, я і так багато тобі не договорюю. Цього вечора я не зможу брехати, що все нормально і я, як зазвичай, щаслива. Пробач, цього разу мені особливо хочеться просто зізнатися тобі у всьому і розплакатися. А так не можна. Ми домовилися. Кожен зі своєю совістю. Тому, мабуть, буде краще для кожного з нас, якщо я просто не братиму слухавку... Так буде правдивіше. До останньої краплі. 

Пробач... 

Я надто слабка. Пальці натиснули «Відповісти»... Ковток повітря, аби затамувати сльози та посмішка: 

– Алло. 

– Мені здалося, чи в тебе щось негаразд? 

Я завжди дивувалася твої проникливості... Ти зумів почути мою несправжню посмішку... 

– У тебе все гаразд? 

Ти збитий з пантелику зустрічним питанням. 

– Так... Але... 

– Послухай... Зараз пізня година… 

– Коли тебе це спиняло перед тим, щоб не спати і пити каву? 

– Зараз не про це... Вибач, я, дійсно, виснажена... І тому піду спати. 

– А, добре... 

Перш ніж я встигну сказати найголовніше, я натисну кнопку «Відбій». 

Так от... Тобі захочеться з кимось поговорити. І ти подзвониш. Як зараз. 

Я не мінятиму номер. Обіцяю. Я дочекаюся твого дзвінка з майбутнього. 

Найголовніше, я не сказала тобі, тому пишу повідомлення... 

«Надобраніч». 

Ти... Той, кого я шукала так довго... Не мій. 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.03.2012 14:20  © ... => Тетяна Белімова 

Дякую.
Ну, то вже пробачте мою недолугість.) "Я не волшебник, я только учусь."))
З цим твором була пов"язана цікава історія...) Мені довелося читати його при тій людині, якій це присвячено... Чи варто казати, що серце ледь не стало?)

 02.03.2012 14:18  © ... => Микола Чат 

Я розумію, я не перша й не остання... Але рішучість нічого не змінила. Думаю, найголовніше треба лишати між рядків. Слова уже не варті віри...

 27.11.2011 01:21  Тетяна Белімова 

Дуже гарно й відверто написали про почуття. Так натхненно й щиро. Таке кохання буває у дуже-дуже юних. Вітаю! У Вас багато гарних художніх знахідок. Ось, до прикладу: "Мені так якось незвично губитися здогадкою серед ілюзій та непочутих усмішок, недоказаних поглядів...

Пошепки по віях я домалюю свої сни... Шкода, що вони залишаться снами...Мені не вистачає світанків. Я не кажу «наших»... Вони не належали нам, мабуть... Але мені не вистачає... ". Дуже вдалий прийом - поєднати семантично різні означники й означувані слова, поєднати те, що зазвичай не поєднують, що звучить у різних контекстах.
Але, якщо дозволите, скажу, що фраза "Струм пробіг тілом, і напруження зійшло з мене хвилею кудись у підлогу" трохи недолуга, потребує корекції. Вона калькована з російської і, на мій погляд, трохи псує загальне враження від твору.
 27.11.2011 00:32  Микола Чат => © 

Чарівна... недосказаність.

Убивча нерішучисть...

 27.11.2011 00:01  © ... => Єва Психея 

Дякую.
Усе вони відчувають, тільки говорити так не вміють. Часто вони самі не знають, як зветься те, що вони відчувають)...
А за що Ви мені дякуюєте?

 03.11.2011 23:52  Єва Психея 

Дуже!!! Гарно!!!Чому ж чоловіки не уміють відчувати такого болю? Дякую...