12.05.2021 19:04
для всіх
7803
    
  30 | 30  
 © Поліанна М

Що можуть нанотехнології

Що можуть нанотехнології

Сучасні нанотехнології дозволили виявити наночастинки у виробах, створених п`ятсот років тому. Виявляється, середньовічні майстри, які виготовляли посуд і вітражі, додавали до складу кольорового скла наночастинки срібла або золота, що забезпечувало дивовижну гру світла і, крім того, надавало виробам бактерицидні властивості. Однак те, як старовинним умільцям вдавалося отримувати ці дрібні частки, до сих пір загадка.

Сучасні нанонауки – це дослідження явищ і об`єктів на атомарному, молекулярному і макромолекулярному рівнях, а нанотехнології націлені на створення і застосування таких малесеньких структур, приладів і систем, розмір яких визначається на нанометровому рівні і відкриває шлях нових наукових напрямків. Наприклад, завдяки наноінструментам вдалося доторкнутися до пульсуючої живої клітини і вловити її вібрації, почути, як вона «співає». Хіміки зафіксували відмінності у звучанні здорових і уражених клітин, і тепер аналізом цього звучання займається особлива область біології – соноцітологія (від лат. «звук» і «клітка»).

Нанотехнології на сьогоднішній день можуть дуже багато. Вони лікують, як, наприклад, онконанотехнології, котрі спрямовані на створення спеціальних «наноліків». Крім того, такі наночастинки можуть слугувати сигналізаторами, котрі помічають навіть одну хвору клітину в організмі людини. А це, як відомо, створить можливість швидко її позбутися та повністю вилікувати організм. На тлі пандемії, це дуже актуально, адже боротися схожими методами можна і з COVID-19.

Розвиваються нанотехнології в різних сферах, навіть буденних. Уявіть одяг, який може міняти колір чи навіть фасон. Здається фантастикою? А тепер додайте більше чудес, наприклад, можливість вмикати підігрів чи охолодження, контролювати вологість та температуру шкіри та сигналізувати навіть про хворобу людини, яка його носить. І це все дійсно можливо завдяки розвитку нанотехнологій, це не казкові розповіді.

Це все розробляється, багато – вже зроблене, інше – з’явиться завтра. Нанотехнології – надзвичайно актуальна тема, яка має безмежні можливості до втілення фантастичних речей.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!