20.05.2021 23:09
для всіх
5445
    
  9 | 10  
 © Поліанна М

Архімед – великий давньогрецький математик, фізик та інженер

Архімед – великий давньогрецький математик, фізик та інженер

Архімед (287-212 роки до н. е.) – один з найвидатніших учених у світі, блискучий представник своєї епохи: математик, фізик, астроном, інженер, винахідник.

Біографію та досягнення вченого зазвичай описують легенди. Наприклад, широку популярність здобула розповідь, описана у Вітрувія, про те, як Архімед зумів визначити, чи зроблена корона царя Гієрона з чистого золота, чи ювелір підсипав туди значну кількість срібла. За вагою корона відповідала кількості відпущеного на її виготовлення благородного металу. Після доносу про те, що частину золота замінили сріблом, цар наказав Архімеду визначити істину. Вчений якось випадково прийшов в баню, опустився в ванну і побачив, як з неї витікає вода. Згідно з легендою, в цей момент його осінила ідея, яка лягла в основу гідростатики. З криком «Еврика!» Архімед вискочив з ванни і побіг до царя. Архімед попросив зробити два злитки зі срібла і золота, рівних за вагою короні. Потім він наповнив водою до країв певну ємність, в яку послідовно занурював злитки і корону. Виймаючи предмет з води, він доливав в ємність певну кількість рідини з мірної посудини. Корона витіснила більший обсяг води, ніж рівний їй за вагою золотий злиток. Таким чином Архімед довів обман ювеліра.

Згідно з іншою легендою, наведеною у Плутарха, Архімед написав царю Гієрону, що зможе зрушити будь-який вантаж. Також він додав, що якби була в його розпорядженні інша земля, на яку можна було б встати, він зрушив би з місця і нашу планету. Для перевірки тверджень Архімеда, на берег витягли трищоглове вантажне судно, в котрому повністю заповнили трюм і посадили на корму команду матросів. Архімед сів подаль і почав тягнути пропущений через систему блоків власного виготовлення (поліспаст) прикріплений до корабля канат. Судно почало рухатися, «так рівно і повільно, немов пливло морем». Тоді, за легендою, Архімед промовив: «Дайте мені точку опори, і я переверну Землю».

Довгий час вчені не могли зрозуміти, як же були зроблені всі відкриття винахідника. Біографія Архімеда включає опис його досягнень та ідей, які тільки в ХVIII столітті були розвинені і продовжені. У III столітті до нашої ери він зробив безліч новаторських речей, а саме:

  • винайшов такі науки, як механіка і гідростатика;
  • визначив закони важеля і блоку, які дозволяють нам переміщати важкі предмети, використовуючи невелику силу;
  • став автором одного з найбільш фундаментальних понять фізики – центра ваги;
  • розрахував число π до найбільш точного з відомих значень;
  • відкрив і математично обґрунтував формули для об`єму і площі поверхні сфери;
  • ввів спосіб запису дуже великих чисел;
  • був першим, хто застосував фізичні принципи, наприклад, закон важеля, для вирішення математичних завдань;
  • винайшов військові машини, такі як високоточна катапульта, яка довгі роки не давала римлянам підкорити Сіракузи. Він міг зробити це на підставі математичних розрахунків і розуміння траєкторії снаряда.

Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!