21.01.2022 16:17
для всіх
12992
    
  42 | 42  
 © Поліанна М

Чорнобиль і Фукусіма – дві величезні ядерні катастрофи: що в них спільного, в чому різниця

Чорнобиль і Фукусіма – дві величезні ядерні катастрофи: що в них спільного, в чому різниця

Чорнобильська АЕС та АЕС Фукусіма розпочали свою роботу в 70-их роках минулого століття. Перша була запущена в експлуатацію 1977 року, друга – в 1971 р. На першій працювало 6 енергоблоків, на другій – 4. Українська атомна електростанція до катастрофи пропрацювала 9 років, японська – 40. Трагедії сталися 26 квітня 1986 р. в м. Чорнобиль (Київська область) та 11 березня 2011 р. в місті Окума (префектура Фукусіма).

Наймасштабніші ядерні аварії світу на АЕС

Наймасштабніші ядерні аварії світу на АЕС

На Чорнобильській АЕС до катастрофи привели ряд помилок в експлуатація та й в самій конструкції енергоблоків, які ігнорувалися роками. На АЕС Фукусіма теж затуляли очі на деякі питання безпеки, пов’язані з впливом цунамі на роботу електростанції. Це гра с вогнем, яку виконували люди, що розуміли перспективи трагедії, що є недопустимим навіть в маленьких масштабах.

Рівень радіації, який виник внаслідок катастроф на обох атомних електростанціях мали приблизно однаковий рівень, що й вказує на присвоєння їм 7 рівня за міжнародною шкалою ядерний подій INES. Це максимальний рівень, з якими стикалися АЕС світу. Тобто ці дві ядерні катастрофи найбільші в історії нашої планети.

Чорнобиль: 30 років потому

Чорнобиль: 30 років потому

Зона ураження згідно з аналізом ООН у кожному випадку становить радіус в 500 км. Але найбільш вражені території значно менші. Навколо Чорнобиля – це зона радіусом в 30 км, навколо Фукусіми – радіусом 20 км. На цій території не проживає населення, а сама природа є небезпечними для життя із-за високого рівня радіації. Закритими дані зони будуть ще на протязі мінімум ста тисяч років, адже саме стільки потрібно часу, щоб земля стала безпечною для проживання людини.

Збитки землетрусу в Японії. Трагедія на АЕС Фукусіма

Збитки землетрусу в Японії. Трагедія на АЕС Фукусіма

Евакуація під час обох катастроф теж пройшла приблизно однаково – близько 300-350 тис. жителів покинули своє житло в перші дні. Загалом відселено з зони ураження і в Україні, і в Японії – по 200 тис. чоловік. Під час самих аварій загинуло по 56 чоловік, але в нашій країні впродовж кількох років від опромінення загинуло ще 4000 людини. Звичайно, ще більша кількість людей захворіли на низку різноманітних хвороб.

Чорнобиль: катастрофа ЧАЕС у цифрах

Чорнобиль: катастрофа ЧАЕС у цифрах

Проаналізувавши обидва випадки, провівши паралелі, можна знайти низку відмінностей, але результат скрізь був один. Ядерні катастрофи Чорнобиля і Фукусіми – це одна загальна трагедія для людства. І наше завдання, не допустити цього в майбутньому.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!