17.11.2023 21:22
лише 18+
10
    
  - | -  
 © Ісландські саги

Сага про Гіслі

частина III

Про спалення та убивства

У сазі згадують двох братів. Одного звали Ейнаром, другого – Арні, обидва сини Скеггі з острова Сакса. Вони жили на мисі Флюндрунес на північ від Трандхейму. Вони набирають з осені людей і потім весною відправляються в Сурнадаль до Кольбьорна і ставлять йому умови: якщо хоче, нехай їде з ними палити Торбьорна з синами, а не то нехай прощається з життям. Той вважав за краще їхати з ними. Ось відправляються вони в кількості шістдесят, і приїздять вночі до Стовпів, і підпалюють всі будівлі. А всі спали в одному покої: і Торбьорн, і його сини, і Тордіс. Там стояло два жбани з кислою сироваткою. От Гіслі і ті, хто був з ним, беруть дві козлині шкури, мочать їх в жбанах, і накидають на вогонь, і тричі його гасять. Потім вони пробивають стіну, вибираються, десять чоловік назовні, добігають під завісою диму до гір і йдуть як можна далі, щоб собаки їх не почули. Дванадцять же чоловік згоріли в домі. А вони, ті що прийшли, думають що спалили всіх.


Гіслі і всі інші добираються до Мирного Острова, приходять до Стюркара, збирають там сорок чоловік, застають зненацька Кольбьорна і спалюють його в домі і з ним ще одинадцять чоловік. Потім вони продають свою землю і купують собі корабель. Їх було шість десятків чоловік. Взявши все своє майно, вони залишають країну і пристають до островів, що називаються Есундами, і готуються там вийти в море. Звідтіля вони пливуть, сорок чоловік числом, у двох човнах на північ до мису Флюндрунес. Сини Скеггі якраз виїхали з сімома іншими мужами збирати плату за землю. Гіслі і його товариші направляються їм назустріч і всіх убивають. Гіслі уклав трьох, а Торкель – двох. Потім вони йдуть до хутора і виносять звідтіля багато добра. Того разу Гіслі зрубав Скеггі Забіяці голову – той якраз гостював у синів.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Ісландія, X ст. н. е.

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!