22.12.2023 20:30
лише 18+
25
    
  - | -  
 © Ісландські саги

Сага про Гіслі

частина XXXVIII

Про Ауд і синів Вестейна


Сини Вестейна їдуть до свого родича Геста і наполягають щоб він допоміг їм від’їхати з Ісландії, їм, і їхній матері Гуннхільд, і Ауд, дружині Гіслі, і Гудрід, дочці Інгьяльда, і її брату Гейрмунду. Всі вони відпливають із Устя Білої Ріки з Сігурдом Білим. Гест заплатив за їхній проїзд. Вони недовго перебували у морі і припливли на північ Норвегії.


Ось іде Берг вулицею і хоче найняти якесь житло у місті (60) і з ним пішли ще двоє. Їм зустрілись два чоловіки, і один із них, чоловік молодий і рослий, був у червоному одязі. Він спитав Берга, як його звати. Той сказав всю правду і про ім’я своє, і про свій рід, бо думав, що ім’я його батька скоріш допоможе йому в його подальших пошуках, чим нашкодить. Але той, в червоному одязі, вихопив меча і зарубав Берга насмерть. Це був Арн, син Кислого, брат Гіслі і Торкеля.


Товариші Берга кинулись до корабля і розповіли, що сталося. Керманич допоміг їм від’їхати, а Хельгі відправився до Гренландії. Він поселився там і дуже процвітав і уславився як гідна людина. Не один раз посилали людей вбити його. Але не така смерть була йому суджена. Хельгі загинув на рибалці, і всі вважали це великою утратою. Ауд і Гуннхільд поїхали до Данії, в Хейдабьор (61). Там вони охрестились і здійснили паломництво до Риму і більше не повертались.


Гейрмунд залишився в Норвегії. Він оженився і жив у достатку. Сестра його Гудрід вийшла заміж і уславилась як розумна жінка, і від неї ведуть свій рід багато людей.


Арн, син Кислого, відправився до Ісландії. Він пристав біля Устя Білої ріки, і продав свого корабля, і купив собі землі поряд зі Схилом, і прожив там декілька зим. Він жив в багатьох місцях на Болотах і залишив потомство.

Тут ми закінчуємо сагу про Гіслі, сина Кислого.


Примітки:


60)… в місті…- тобто в Нідаросі (сучасному Тронхеймі).

61)… Хейдабьор…- місто біля сучасного Шлезвіга.


313.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.


Від перекладача;

Велика подяка всім, хто прочитав цю сагу! Жили ж люди, а ще і пам’ятали дещо зі свого життя-буття і нам передали, щоб ми хоча б про щось знали у цьому світі, не один же Інтернет дивитись, їй-богу. )))



Ісландія, X ст. н. е.

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!