19.11.2023 22:41
18+
14
    
  - | -  
 © Ісландські саги

Сага про Гіслі

частина V

Одруження синів Кислого та заміжжя Тордіс

Жив чоловік на ім’я Торбьорн, на прізвисько Тюленяча Скеля. Він жив біля Жаб’ячого Фіорду на хуторі Теляча Гора. Дружину його звали Тордіс, а дочку – Асгерд. Торкель, син Кислого, до неї посватався і женився на ній. А Гіслі посватався до Ауд, сестру Вестейна і дочку Вестейна – норвежця, і женився на ній. Живуть брати разом в Яструбиній Долині.


Одного разу Торкель Багатій, син Торда, відправився в путь на південь, на Мис Тора, де збирався тінг, і сини Кислого поїхали разом з ним. На Мису Тора жив тоді Торстейн Тріскоїд, син Торольва Бородача з Мостру. Він був одружений на Торі, дочці Олава, сина Торстейна. У них були діти: Тордіс, Торгрім і Берк Товстун. Торкель Багатій закінчив на тінгу свої справи. А після тінгу Торстейн запросив Торкеля Багатія і синів Кислого до себе додому і дав їм на прощання багаті подарунки. Вони ж запросили синів Торстейна приїхати наступною весною до них на захід, на їхній тінг. І ось вони їдуть додому.


А наступного року, весною, сини Торстейна і з ними ще десять чоловік відправляються на тінг на Соколиній Косі і зустрічаються там з братами, Гіслі і Торкелем. Ті кличуть синів Торстейна з тінгу до себе. Але до цього їм треба було погостювати у Торкеля Багатія. Потім вони їдуть до братів, Гіслі і Торкеля, і ті зустрічають їх там розкішним банкетом. Торгріму приглянулась сестра Гіслі і Торкеля, і він до неї посватався. ЇЇ побрали з ним і тут же зіграли весілля. За нею віддали Морське Житло, і Торгрім переїхав на захід. А Берк залишається на Мису Тора, і з ним живуть його племінники, Сака – Стейн і Тородд.


Ось поселяється Торгрім у Морському Житлі, а сини Кислого переїздять на Пагорб і будують там гарний двір. І стоять Морське Житло і Пагорб огорожа до огорожі. Так живуть вони поряд, і між ними міцна дружба. Торгрім стає там годі і у всьому підтримує братів. Вони їдуть весною на тінг у супроводі сорока чоловіків, всі у фарбованому одязі. З ними їдуть Вестейн, шурин Гіслі, і всі, хто приїхав із Сурнадаля.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Ісландія, X ст. н. е.

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!